Strona 1 z 2

Produkcja słodu/kiełkowanie,suszenie

: 2009-08-24, 13:55
autor: bnp
czy domowym sposobem da się wyprodukować dobry słód ?

Piwowarzy z biz czy org kategorycznie twierdzą że nie.
Ja myślę że da się to zrobić bez problemu. (no może z małym ) :wink:

Oczywiście jeżeli ktoś ma dostęp do taniego słodu to nie ma się w co bawić.
Inaczej rzecz się przedstawia gdy mamy dostęp za darmo lub za flaszkę do jęczmienia lub innego zboża. Wystarczy pokonać tylko 1 przeszkodę a mianowicie wymyślić i zbudować prostą i ekonomiczną suszarnię do słodu. Sprawy moczenia i kiełkowania ziarna wydają się być rzeczą błahą w porównaniu z procesem suszenia.

Z mej praktyki wynika, iż wystarczy ok 6 h moczenia ziarna oraz 3-6 dni kiełkowania i słód jest gotowy do suszenia. Roboty przy tym niewiele, wystarczy 1-2 razy dziennie przemieszać kiełkujące ziarno. Sprawa się komplikuje gdy przychodzi do suszenia.

1 Piekarnik - odpada do suszenia, wydajność mała, słód marnej jakości bo upieczony a nie wysuszony, brak powtarzalności itp

2 Suszenie na grzejnikach i kaloryferach CO. Jakaś alternatywa, da się już nieco podnieść wydajność ale uzyskujemy słód pilźnieński, suszony w 1 temperaturze.

3 Suszenie na poddaszu, strychu itp. - Wydajność lepsza jednorazowo udaje mi się wysuszyć ok 5 kg słodu. Jednak metoda sezonowa.

Alternatywą była by suszarnia półkowa lub jeszcze lepiej suszarnia bębnowa np bęben od pralki. W takich suszarniach można by uzyskiwac spore ilości dobrego słodu o powtarzalnej jakości. Można by także regulując temp otrzymywac słody karmelowe oraz inne specjalne.


Jeżeli ktoś ma patenty na takie suszarnie to proszę o podanie na forum
Myślę iż wielu piwowarów oraz fanów whiskey skorzysta.

w sieci znalazłem przerobioną suszarkę do ubrań

http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... N%26um%3D1

: 2009-08-24, 15:22
autor: Rafal
hmm a wędzarnia? Temperatura dymu jest dosyć niska. Paląc torfem mielibyśmy materiał wyjściowy na szkocką whiskey :) Piekarnika też bym nie przekreślał tak od razu, elektryczny można nastawić na 50-70' i uchylić drzwiczki, ja co roku susze w ten sposób pomidory.

pozdrawiam

: 2009-08-30, 21:01
autor: zozur
Z piekarnikiem jest ten problem że często ma kiepski termostat. Kiedyś sprawdziłem temperaturę i była o około 20°C wyższa niż nastawiona na termostacie. Dobry może być piekarnik z termoobiegiem i ramki z siatką (np z materiału) zamiast blach. Planuję zrobienie takich ramek (głównie do suszenia dzikiej róży). A ten pomysł z suszarką do ubrań też niezły. Można by zbudować coś podobnego z części z pralki, wentylatora i grzałki.

: 2011-01-19, 00:37
autor: lenin
Namoczyłem właśnie pszenicę do kiełkowania, docelowo ma być z niej przypalanka :slinka
Pytana mam do fachowców :
- do jakiej długości wyhodować kiełki , jaka dł jest optymalna?
- można przeprowadzić kiełkowanie w głębokich pojemnikach czy mus rozsypać na płaskiej powierzchni?

: 2011-01-19, 09:10
autor: slawek1k
witam,
kiełek najlepiej do 3/4 długości ziarna, oczywiście kiełek liścieniowy, bo korzonki będą dłuższe
kolega pisząc o głębokim pojemniku miał na myśli w grubej warstwie? jeśli tak to nie da rady; grubość warstwy ziarna na początek jakieś 10cm a w miarę kiełkowania zmniejszałem by nie przegrzać

oczywiście trzeba pamiętać o zraszaniu i przerzucania 2 razy dziennie

: 2011-01-19, 09:40
autor: lenin
slawek1k pisze:witam,
kolega pisząc o głębokim pojemniku miał na myśli w grubej warstwie? jeśli tak to nie da rady; grubość warstwy ziarna na początek jakieś 10cm a w miarę kiełkowania zmniejszałem by nie przegrzać
Dokładnie tak, chodziło mi o grubość warstwy. Na razie moczy się w wiadrach, później rozsypię na płaskim. Rozścieliłem folię na podłodze i git. Miedzy posadzką a folią przekładka ze styropianu co by zimno ziarnu nie było 8)
To że się grzeje to wiem, wieśniakiem jestem :mrgreen: Tylko myślałem że może przy słodowaniu jest to wskazane :roll:

: 2011-01-19, 19:30
autor: slawek1k
nie wieśniakiem , tylko mieszkańcem malowniczej wsi :P
temperatura na poziomie 15-19°C w "pryzmie" to w sam raz ; u mnie poniżej 11° wolno kiełkowało
jak długo się już moczy? przy produkcji słodu ziarno w czasie moczenia powinno okresowo odciekać i napowietrzać się co kilka godzin , ponoć trwałe zamoczenie na dobę i więcej negatywnie wpływa na siłę kiełkowania


jak robiłem słód do piwa to co 4-5 godzin wyciągałem pojemnik z nawierconym dnem na godzinę z wody( moczyłem prawie 2 dni)

: 2011-01-19, 21:12
autor: lenin
Moczyłem ok 14 h, już jest rozsypane do kiełkowania.
Jak długo kiełkowało w tęp 11 C ? Jakie zboże? Jakieś wskazówki, ważne rzeczy do zrobienia na czas kiełkowania?

: 2011-01-19, 23:15
autor: slawek1k
słodowałem jęczmień,
w 11° trzymałem tylko jeden dzień ( ale nie od początku, tylko jak pokazały się kiełki to rozsypałem na posadzce w piwnicy i po prostu według mnie przestały rosnąc kiełki , wiec z powrotem wziąłem do ciepłego- wszystko robiłem późna jesienią)
ważne rzeczy to zraszanie i przerzucanie zboża- w niskiej temp. może raz dziennie

jeśli proces będzie w 11° to na pewno wolniej zakiełkuje, ewentualnie zrobić grubszą warstwę i niech się podgrzewa, do tych 15- 19°

pszenica ma to do siebie że szybciej kiełkuje niż jęczmień
kolega będzie suszył czy robił z zielonego słodu??
jeśli suszył to ostatni dzień- dwa przed końcem lepiej nie zraszać

myślę że reżim temperaturowy nie jest aż tak ważny w przypadku słodu na zacier

: 2011-01-20, 04:21
autor: yaco26
Wszelkie odpowiedzi można znaleźć w tej książce :
Wolfgang Kunze Technologia Piwa I Słodu

Kiedyś ja pobrałem i nawet przeczytałem, tylko temperatur nie pamietam:/

: 2011-01-20, 07:55
autor: 700
yaco26 pisze:Wszelkie odpowiedzi można znaleźć w tej książce :
'Wolfgang Kunze Technologia Piwa I Słodu" ....
Ta książka jest najlepszym podręcznikiem piwowara. Ale... zawodowego. Nie znajdziesz tam porad jak słodować ziarno w domu.
Na forum: http://homedistiller.org/forum/viewtopi ... 34&t=10990 jest opis jak zrobić słód w domu. Moczenie jęczmienia w wiaderku z 5 otworkami 3-4 razy dziennie przez okres 2-3 dni następnie dokiełkowanie na rozłożonej foli w warstwie 3-4 cali. Jest tam też opis suszarki do słodu. Pszenica czy żyto łatwiej się zaparza i zaczyna pleśnieć szybciej niż jęczmień. (Tak mówią podręczniki słodowania)

: 2011-01-20, 09:02
autor: lenin
Będę robił z zielonego słodu, słoduję 30 kg suchego ziarna. Co mi zostanie z nastawy spróbuję wysuszyć, w pralce z suszarką :mrgreen:
Planuję zacier na drożdżach łyskaczowych z bimberhobby, w beczce 120l.
Destylacja na prostej aparaturce ale zacier w kotle będzie w koszu z bardzo drobnej siateczki, właściwie tkaniny metalowej z miedzi lub ko. Powinno to zapobiec przypalaniu.
Myślałem też o destylowaniu zacieru w worku lnianym podwieszonym w kotle.

[ Dodano: 2011-01-20, 09:10 ]
Myślałem o takiej siatce : http://allegro.pl/siatka-miedziana-drob ... 84991.html

: 2011-01-20, 13:21
autor: M
Co do suszarki do słodu to znalazłem filmik z ciekawym rozwiązaniem:

http://www.youtube.com/watch?v=I8PQinJO ... re=related

A kolejna sprawa, to niech mi ktoś rozjaśni w tej ciemnej głowie, po co do naszych celów suszyć słód, jeżeli jest gotowy do suszenia, zmasakrować do czym (tylko nie wiem za bardzo czym , może starą maszynką do mięsa) i zrobić nastaw. Ewentualnie podnieść temperaturę słodu, żeby inaktywować enzymy i gotowe.
Bo chyba suszenie i ponowne mielenie i uwadnianie mija się z celem.

Co do przypalania, to czy ktoś próbował już patentu z wyłożeniem dna słomą, widziałem gdzieś na necie takie rozwiązanie.

Pozdrawiam!

: 2011-01-20, 13:55
autor: 700
Na filmie jest suszarka opisana na forum z linku. Przy okazji warto obejrzeć też inne filmiki:
http://www.youtube.com/watch?v=_-41wQHHi0o
http://www.youtube.com/watch?v=bC2HqcQR6PQ
http://www.youtube.com/watch?v=PfKyvR6O0g8
Co do suszenia słodu. Kolega pisał że ma zamiar suszyć jego nadmiar. Wiadomo przecież że wilgotnego nie da się przechowywać. Ja mokry słód mieliłem przez maszynkę do mięsa, ciężko idzie ale da radę.

: 2011-01-20, 14:38
autor: lenin
Suszyć i magazynować zamierzam jedynie nadmiar słodu, szkoda wyrzucić.
Rozdrabnianie będzie maszynką do mięch, tylko dużą.
O wyścielaniu słomą mówił mi dziadek :brawo
Zamierzam zrobić kosz siatki z ko i podwiesić w kotle.

[ Dodano: 2011-01-20, 18:53 ]
Takie sitko powinno rozwiązać problem http://allegro.pl/sito-ociekacz-d-zlewu ... 37416.html
Poprawcie mnie jeśli się mylę :roll: