"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"
Dzięki za pomoc, czy to mogą być np. takie ?
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... sortuj=kod
Niech mi jeszcze kolega podpowie jak jest z czasem i temperaturą przechowywania pilznera
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... sortuj=kod
Niech mi jeszcze kolega podpowie jak jest z czasem i temperaturą przechowywania pilznera
tak moga byc, duzo znajom to uzywbnp pisze:Dzięki za pomoc, czy to mogą być np. takie ?
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... sortuj=kod
Niech mi jeszcze kolega podpowie jak jest z czasem i temperaturą przechowywania pilznera
- easy driver
- 40%
- Posty: 83
- Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
- Lokalizacja: południe
- easy driver
- 40%
- Posty: 83
- Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
- Lokalizacja: południe
Pienienie się piwa jest spowodowane przez kilka czynników:
-ciśnienie w układzie(zarówno za duże jak i za małe)
-temp. piwa
-czystośc układu(przewody, krany itp)
-"jakość" piwa-nie znam sie na piwach robionych "domowym" sposobem natomiast bywa tak, że, piwo pomimo zachowania wszystkich w/w czynników na własciwym poziomie nadal sie pieni-jest poprostu "wadliwe" tzn. przegazowane juz w rozlewni.(oczywiście są to bardzo sporadyczne przypadki)
Pozdrawiam.
-ciśnienie w układzie(zarówno za duże jak i za małe)
-temp. piwa
-czystośc układu(przewody, krany itp)
-"jakość" piwa-nie znam sie na piwach robionych "domowym" sposobem natomiast bywa tak, że, piwo pomimo zachowania wszystkich w/w czynników na własciwym poziomie nadal sie pieni-jest poprostu "wadliwe" tzn. przegazowane juz w rozlewni.(oczywiście są to bardzo sporadyczne przypadki)
Pozdrawiam.
@ gregorjan!!
z kega po pepsi temperatura poniżej 10*C najlepiej 6*...8*C zauważyłem że na złączkach powstaje pienienie!!
fitingi w kegach przeznaczonych do wyszynku piwa mają zupełnie inną konstrukcje dużo większy przelot!! lałem kiedyś tą samą warkę z normalnego kega i z kega po pepsi temperatura ta sama pianka znacznie zię różniła!!
co do receptury na piwo to polecam piwa dolnej fermentacji typu Lager!!
np. receptura kol. mapajaka:
Składniki
Na 20l piwa.
słody (4 kg):
-pilźnieński 3,4 kg
-monachijski 0,2 kg
-caramunisch 0,2 kg
-carapils 0,2 kg
chmiele:
-marynka 50g - 90 min
-lubelski 8g - 30 min
-lubelski 8 g - 5 min
drożdże płynne do dolnej fermentacji np. White Labs Budejovicki Lager, Wyeast 2278 Czech Pils 50 ml
lub Wyeast 2007 Pilsen Lager 50 ml
1,5 szklanki glukozy do zabutelkowania
Jak warzymy
Zacieranie:
30 min w temp. 64 st. C
30 min w temp. 72 st. C
podgrzać do 78 st. C i przefiltrować
Gotowanie: 1,5 godz.
Fermentacja w temperaturze 6-10 st. C trwa 10 dni.
Fermentacja cicha 2 tygodnie.
FG - 4 Blg
Dojrzewanie w butelkach min 6 tygodni.
plecam też ten link: http://www.browamator.pl/lista.php?arch ... uj=#170104
z kega po pepsi temperatura poniżej 10*C najlepiej 6*...8*C zauważyłem że na złączkach powstaje pienienie!!
fitingi w kegach przeznaczonych do wyszynku piwa mają zupełnie inną konstrukcje dużo większy przelot!! lałem kiedyś tą samą warkę z normalnego kega i z kega po pepsi temperatura ta sama pianka znacznie zię różniła!!
co do receptury na piwo to polecam piwa dolnej fermentacji typu Lager!!
np. receptura kol. mapajaka:
Składniki
Na 20l piwa.
słody (4 kg):
-pilźnieński 3,4 kg
-monachijski 0,2 kg
-caramunisch 0,2 kg
-carapils 0,2 kg
chmiele:
-marynka 50g - 90 min
-lubelski 8g - 30 min
-lubelski 8 g - 5 min
drożdże płynne do dolnej fermentacji np. White Labs Budejovicki Lager, Wyeast 2278 Czech Pils 50 ml
lub Wyeast 2007 Pilsen Lager 50 ml
1,5 szklanki glukozy do zabutelkowania
Jak warzymy
Zacieranie:
30 min w temp. 64 st. C
30 min w temp. 72 st. C
podgrzać do 78 st. C i przefiltrować
Gotowanie: 1,5 godz.
Fermentacja w temperaturze 6-10 st. C trwa 10 dni.
Fermentacja cicha 2 tygodnie.
FG - 4 Blg
Dojrzewanie w butelkach min 6 tygodni.
plecam też ten link: http://www.browamator.pl/lista.php?arch ... uj=#170104
Lubie robić to co lubie...
a jeszcze to chmielenie bo jest tam dwa razy chmiel lubelski rozumiem ta operacja po zaciraniu i jszcze to gotowanie1.5 godziny to po wszystkim do cichej fermentacji już nic nie dokładamy a do butelek glukozę czyli po tej cichej fermentacji więkzsość drożdzy zostanie w balonie a w butelkach prawie czyste piwko czy można zmniejszyć trochę chmielenie jezeli ma się problemy z kwasami.
pędzę bo lubię to zajęcie
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości