"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2008-02-12, 06:44

czy nie da się tego zatrzeć dekokcyjnie?
oczywiście że można :D

Czy można zastosować jakieś aktywne do tego piwka
o jakich dokładnie drożdżach myślisz??

Mam jeszcze chmiel Lubelski, Przyda się?
przyda!! do ostatniej fazy chmielenia bo to aromatyczny :wink:



pozdr...
Lubie robić to co lubie...

bnp

Post autor: bnp » 2008-02-12, 16:58

Dzięki za pomoc, czy to mogą być np. takie ?
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... sortuj=kod

Niech mi jeszcze kolega podpowie jak jest z czasem i temperaturą przechowywania pilznera

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2008-02-12, 18:40

mogą byś te drożdże, ale jak spróbujesz płynnych to do suchych już nie wrócisz :lol:

z przechowywaniem piznerka u mnie jest tak: fermentacja główna i cicha w 8*C rozlew i do ciepłego na 7..10 dni potem znowu do 8*C na 2..3miesiące nie raz tylko 2..3 tygodnie jak jest ochota :lol:
Lubie robić to co lubie...

pikol
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2008-02-20, 22:34

Post autor: pikol » 2008-02-20, 23:35

bnp pisze:Dzięki za pomoc, czy to mogą być np. takie ?
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... sortuj=kod

Niech mi jeszcze kolega podpowie jak jest z czasem i temperaturą przechowywania pilznera
tak moga byc, duzo znajom to uzyw

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2008-03-25, 18:00

dzień dobry wszystkim jestem świeżakiem mam piwko w kegu po pepsi i podłonczyłem co2 ale piwko wylewa się mocno zpienione i bez gazu do wylewania używam wężyka i zaworu kulowego proszę o pomoc
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
easy driver
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
Lokalizacja: południe

Post autor: easy driver » 2008-03-25, 18:39

A reduktor Kolega na butli ma?

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2008-03-25, 19:24

tak oczywiście jest reduktor orginał tylko wylewka jest robiona

[ Dodano: 2008-03-25, 19:26 ]
tak to wygląda

[ Dodano: 2008-03-25, 19:28 ]
probuję opanować poruszanie po forum chciałem wysłać zdjęcie ale mi nie wyszło

[ Dodano: 2008-03-25, 19:41 ]
coś mi nie idą te zdjęcia
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
easy driver
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
Lokalizacja: południe

Post autor: easy driver » 2008-03-25, 20:26

Pienienie się piwa jest spowodowane przez kilka czynników:
-ciśnienie w układzie(zarówno za duże jak i za małe)
-temp. piwa
-czystośc układu(przewody, krany itp)
-"jakość" piwa-nie znam sie na piwach robionych "domowym" sposobem natomiast bywa tak, że, piwo pomimo zachowania wszystkich w/w czynników na własciwym poziomie nadal sie pieni-jest poprostu "wadliwe" tzn. przegazowane juz w rozlewni.(oczywiście są to bardzo sporadyczne przypadki)

Pozdrawiam.

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2008-03-25, 20:59

z co z nasyceniem piwa dwutlenkiem wystarczy podłączyć co2 czy jeszcze trzeba zamieszać, żeby się nasyciło
Ostatnio zmieniony 2008-03-29, 13:42 przez gregorjan, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2008-03-26, 12:05

nic nie musisz mieszać poprostu podłącz i czekaj.... sprawdzaj co 12h czy wystarczy i to wszycho!!
im zimniej tym lepiej
Lubie robić to co lubie...

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2008-03-26, 22:09

już wypiłem wydaje mi się że wąż był za grudy i piwo za ciepłe jaka jest optymalna temp.lania piwka

[ Dodano: 2008-03-26, 22:12 ]
to piwko było z copersa w przyszłym tygodniu uwarzę własne .może maja koledzy jakieś fajne i proste przepisy na pierwsze piwko
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2008-03-27, 07:05

@ gregorjan!!
z kega po pepsi temperatura poniżej 10*C najlepiej 6*...8*C zauważyłem że na złączkach powstaje pienienie!!
fitingi w kegach przeznaczonych do wyszynku piwa mają zupełnie inną konstrukcje dużo większy przelot!! lałem kiedyś tą samą warkę z normalnego kega i z kega po pepsi temperatura ta sama pianka znacznie zię różniła!!
co do receptury na piwo to polecam piwa dolnej fermentacji typu Lager!!
np. receptura kol. mapajaka:

Składniki
Na 20l piwa.
słody (4 kg):
-pilźnieński 3,4 kg
-monachijski 0,2 kg
-caramunisch 0,2 kg
-carapils 0,2 kg

chmiele:
-marynka 50g - 90 min
-lubelski 8g - 30 min
-lubelski 8 g - 5 min

drożdże płynne do dolnej fermentacji np. White Labs Budejovicki Lager, Wyeast 2278 Czech Pils 50 ml
lub Wyeast 2007 Pilsen Lager 50 ml
1,5 szklanki glukozy do zabutelkowania

Jak warzymy
Zacieranie:
30 min w temp. 64 st. C
30 min w temp. 72 st. C
podgrzać do 78 st. C i przefiltrować

Gotowanie: 1,5 godz.

Fermentacja w temperaturze 6-10 st. C trwa 10 dni.
Fermentacja cicha 2 tygodnie.
FG - 4 Blg
Dojrzewanie w butelkach min 6 tygodni.
plecam też ten link: http://www.browamator.pl/lista.php?arch ... uj=#170104
Lubie robić to co lubie...

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2008-03-27, 20:22

Fermentacja w temperaturze 6-10 st. C trwa 10 dni.
Fermentacja cicha 2 tygodnie.
FG - 4 Blg

nie rozumiem ta fermentacja cicha to w balonie
i dziękuję za przepis

[ Dodano: 2008-03-27, 20:34 ]
i cmielenie 2 razy lubelski i taki długi czas
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2008-03-28, 06:33

tak dokładnie w balonie po fermentacja burzliwa zlewasz z nad sadów do drugiego najlepiej mniejszego tak by piwko było pod samą szyjkę (jak naj mniej powietrza) i to jest "fermentacja cicha"
Lubie robić to co lubie...

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2008-03-28, 07:09

a jeszcze to chmielenie bo jest tam dwa razy chmiel lubelski rozumiem ta operacja po zaciraniu i jszcze to gotowanie1.5 godziny to po wszystkim do cichej fermentacji już nic nie dokładamy a do butelek glukozę czyli po tej cichej fermentacji więkzsość drożdzy zostanie w balonie a w butelkach prawie czyste piwko czy można zmniejszyć trochę chmielenie jezeli ma się problemy z kwasami.
pędzę bo lubię to zajęcie

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości