"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2008-06-08, 15:46

Karbowana rurka ze stali KO- bardzo droga, za duża średnica. Swojego czasu miałem chłodnice ze stali KO rurka fi 8mm cienkościenna, 10-12mb po 55zł, Może jeszcze się pojawią.

Temperatury 25*C są za wysokie nawet na górną fermentację! Górną fermentację przeprowadzam w temp 15-17*C, 20 to już jest max!

Przy wyższych temperaturach fermentacja burzliwa nieraz kończy się pod 1-2 dniach!

Jesli chodzi o dekokcję w piwach górnej fermentacji to chyba tylko w pszenicznym się ją stosuje, reszta to infuzja lub nawet jak w przypadku niektórych piw angielskich zacierania jedno temperaturowe.

Przed pierwszym warzeniem poczytajcie artykuły Andrzeja Sadownika (Czes) na browar.biz w dziale artykuły.

Awatar użytkownika
mcfinn
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2008-02-19, 23:00
Lokalizacja: zgierz

Post autor: mcfinn » 2008-06-08, 20:15

Witam kolegow. Mam pytanie dotyczace warzenia piwa i chociaz zadalem je na specjalistycznym forum jakos nie moge doczekac sie odpowiedzi. Wiec cala moja nadzieje pokladam w Bractwie:)
W piatek nastawilem stouta (brew-kit) + ciemny ekstarkt slodowy. W temperaturze 26st. mialo 22Blg. Dzisiaj, przy temperaturze 23st. zjechalo do 5Blg. Przy ilu Blg przelac na fermentacje cicha?
Bede szczerze zobowiazany za odpowiedz.

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2008-06-08, 20:18

Fermentację burzliwą masz już zakończoną. Zlej na cicha i za kilka dni do flaszek.

Awatar użytkownika
mcfinn
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2008-02-19, 23:00
Lokalizacja: zgierz

Post autor: mcfinn » 2008-06-08, 20:35

Dziekuje Ci Wes, jestes wielki, podbudowales moja wiare w piwowarow. Twoje zdrowie:)

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-08, 20:38

@mcfinn

Jeszcze raz dzięki za powitanie na forum piwowarów :)
Widzę, że pierwsza warkę masz za sobą, ja się jeszcze szykuję i czytam.
"Mroczne" forum co? ;)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mcfinn
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2008-02-19, 23:00
Lokalizacja: zgierz

Post autor: mcfinn » 2008-06-08, 20:45

Bardzo "mroczne" forum :wink: i wydaje nam sie, ze bardzo elitarne :wink: :wink: :wink:

Mcfinn i Mcfinnowa :)

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-06-08, 20:45

Witam @kitaferia nie miej mroczne niż nasze - no może "słabsze " :wink: ale technika "zaceirania " powiedziałbym prawie taka sama - ktoś powie "prawie " robi dużą róż nica - ok zgodże się z tym tylko tutaj moje odniesienie ma się doc techniki zacierania nie smaku
prawie - to znaczy podabnie jak przy zacieraniu mąki , śruty na większy "% " - a przy berzecce piwneju jest troszku łatwiej - prawie cjak przy "% " :wink: :wink: .....

pozdrawiamj i Panowie - szykujcie sie spokojnie na jesień - zbierajcie cenne info , "materiały " a na jesieni ruszamy - tylko abyście nie przeszli na "słabszą " ( %) moc tej ciemnej strony :mrgreen: bo szkda będzieWasutracić :?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pozdrawiam 98 %

Awatar użytkownika
mcfinn
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2008-02-19, 23:00
Lokalizacja: zgierz

Post autor: mcfinn » 2008-06-08, 20:49

Bez obaw 98%:)

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-08, 20:55

@98%

Ja do jesieni nie wytrzymam, juz lodówka gotowa prawie do pracy, chłodny garaż czeka ;) :D

To po są morki aby je rozswietlić, idę w zaparte, nie zrażam sie forum piwowarów, coś juz wyniosłem z ich doświadczeń.

To druga strona mocy (%) tak dla równowagi, kaca po swoim też sie miewa jak się przesadzi ;) a na kaca wsłasne treściwe piwko , ale cóż..........
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-06-08, 21:12

kitaferia pisze: To druga strona mocy (%) tak dla równowagi, kaca po swoim też sie miewa jak się przesadzi ;) a na kaca wsłasne treściwe piwko , ale cóż..........
i tu święta prawka Serdeczny Kolego -zgodze się z powyższym Twoim cytatem :wink:
co swoje nigdy nie zaszkodzi a jak nawet to zawsze jest "mocniejsza " odtrutka ..

skoro masz "sprzęt" - chłodne lokum dla brzeczki to nie czekaj - tylko pamietaj
na zlocie oczekuję od Ciebie z 2 buteli tego co wyszło - ......................... :mrgreen: :mrgreen:

oczywiście w tym kraju ksiądz nie modli się za darmo i jam dam tobie coś na wymianę co bys nie jechał z "brzęczącym szkłem " do domu :wink: ..... :mrgreen:

pozdrawiam 98 %

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-06-08, 21:23

Nie łomieszkam zaprezentować jak "cuś" z tego warzenia wyjdzie, co ogólnie mówiąc pijalne będzie ;)

Kiedy w ofercie słody, chmiel i drożdże pwiowarskie skoro zaintersowanie rośnie? ;) A u Ciebie pewnie by było i wogóle............

Coraz więcej braci chce pić własne piwko....
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-06-08, 21:37

Witam - z "zaopatrzeniem " dla piwowarów to fora typowe "piwowarskie " są pełne surowców
i innych potrzebnych dodatków - ale nie ukrywam mam więcej pytań odnośnie wprowadzenie do oferty drożdży i słodów - wiecie to może się udać tym bardziej że i mnie ogarnia większa moc ważenie brzeczki piwnej - ale sezon jest jesienno - zimowy tak że w końcu pażdziernika zapewne będą drożdże i słód z dobrej słodowni .....

nie chciałbym robić niezdrowej konkurencji wszak o piwie wiem tyle co nic .. to tylko "drobny dodatek" szanuję zaangażowanie w dostwy z innych forum piwowarskich -0 tam mogą się poszczycić niezłą kolekcją ... ja uważam że jak będzie słód i drożdże to i tak początek dobrego
a ceny dam dobre - znaczy konkurencyjne :wink: :wink: .. słód będzie dobrej / najwyższej jakości :wink: a drożdże sprawdzone :wink:

pozdrawiam 98%

Awatar użytkownika
wojtek_b
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2006-02-03, 16:58
Lokalizacja:

Post autor: wojtek_b » 2008-06-08, 23:29

Panowie, jak zlewacie na fermentacje cichą, to czy potem przy butelkowaniu dodajecie cukier (do butelek) - chodzi mi o piwo z brewkita ?

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2008-06-09, 00:04

Witam czy to brew kit czy też "zacierane" - zawsze dajemy "słodycz" aby mieć nagazowanie
w butelce .
jak robiłem z brew kita to - :
- fermentacja burzliwa - około 7 dni
- przelanie na cichą - fermentacja cicha około 7 dni
- potem zlanie znad osadu ( jak przy winie ) potem odmierzona dawka cukru wymieszana z zielonym piwem i butelkowanie ....

przy zacieraniu część brzeczki odbiera się ( przed dodaniem drożdży ) butelkuje i w momencie butelkowanie dodaje się do zielonego piwa i butelkuje ...

a potem tylko czekanie - ale cierpliwość popłaca :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pozdrawiam 98%

Awatar użytkownika
mcfinn
30%
30%
Posty: 36
Rejestracja: 2008-02-19, 23:00
Lokalizacja: zgierz

Post autor: mcfinn » 2008-06-09, 00:21

@wojtek_b
ja po zakonczeniu burzliwej dodaje cukru przy butelkowaniu.tym razem bedziemy probowac dodawac slodu do butelek po cichej.wg mnie czyms musza drozdzaki nagazowac piwko:)a ekstrakt slodowy podobno poprawia smak:)
przy okazji moja lepsza blond polowa dorwala sie do forum piwowarskiego i bedac osobka bardzo temperamentna rozpoczela mala prywatna wojne o jeden post:)chyba juz moge tam nie pisac:)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości