"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2009-02-27, 22:44

Chętnie się zmierzę :)

Z rtęcią to bym nie dramatyzował. Miałem podobna sytuację. Po konsultacji z dr chemii piwo zostało spożyte. wszyscy żyją :]

Aktualnie zmieniłem termometry rtęciowe na DS18B20

bnp

Post autor: bnp » 2009-02-27, 23:02

@ Wes

wolę nie ryzykować, już w swoim krótkim życiu par rtęci się nawdychałem za 3
Po drugie rtęć nie truje jak np arszenik. To zdradzieckie nasienie :furious

A z piwem to pomyślimy :wink:

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-02-28, 01:41

Widzę że coraz więcej osób waży piwko ,sam tez się do tego zabiorę niedługo mam nadzieje,
chciałbym się dowiedzieć jak wygląda wstępny kosztorys dla zaczynającego piwowara :?: ,przydała by mi się jeszcze instrukcja "warzenie piwa dla opornych" :wink: coś al'a 'Twoje zacieranie' .Wiem ze pewnie większość odpowiedzi już pewnie padła w tym wątku lub na piwo.org jednak wolał bym żeby ktoś stworzył własne FAQ w tym dziale.

Pozdrawiam,
yaco26
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-02-28, 10:50

yaco26 pisze:,przydała by mi się jeszcze instrukcja "warzenie piwa dla opornych" :wink: coś al'a 'Twoje zacieranie' .
yaco26
Obecnie czytam forum BA i znajduję tu dużo odpowiedzi na dręczące mnie pytania.
http://www.browamator.pl/forum_frameset ... 19&rozwin=
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2009-03-01, 18:14

Ja polecam artykuły Andrzeja Sadownika na forum browar.biz.
Forum też jest ok, ale ciężko ogarnąć dla początkującego.

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2009-03-13, 23:46

@yaco26..........Wstepny kosztorys to raczej ciezko bedzie bo niewiem co masz w domu (wiadro garnek itp.)
dla przetarcia szlaków zamów sobie KIT (gotowca na bazie słodów) na Browamator.pl, masz w nim wszystko słody / drozdze / instrukcje.
Nikt nie będzie starował tu z jakimś Faq

ps. a jak sie wkręcisz to sprzedam Ci mój micro browar! moc przerobowa jedna za duża jak dla mnie :wink:
Załączniki
Zdjêcie023mini.jpg
Lubie robić to co lubie...

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-03-15, 10:19

Kolego Darod skoro dla ciebie jest za duża to dla mnie będzie kilka krotnie za duża,myślę tu 10L warki max i to być może miesięcznie.Wiozłem się na razie ostro za czytanie, za jakiś czas będzie trzeba przejść do części praktycznej.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
alex
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2008-06-23, 14:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: alex » 2009-03-18, 19:40

Witam
Kolego Yaco26 warki 10 litrowe są zupełnie nieopłacalne to zaledwie 20 butelek piwa.
Zrób warkę 20 - 25 l, nakłady finansowe są trochę większe, ale nie to się liczy .
Wszystkie składowe procesu trwają dokładnie tyle samo dla 10l jak i dla 25l.
By zrobić naprawdę dobre piwo trzeba cały czas na każdym etapie robić wszystko tak jak trzeba, nie można sobie niczego odpuszczać ( bo jakoś to będzie). Dlatego szkoda tego całego nakładu naszej pracy na tak mała warkę.
Ja zawsze robię 25 litrowe to jest maksymalna dawkę jak na warunki mieszkania w bloku i zwykłej kuchenki .

Pozdrawiam

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2009-03-19, 17:25

Wszystkich zainteresowanych piwem zapraszam na Wrocławskie warsztaty Piwowarskie, które odbędą się 9 maja br. w DK Agora we Wrocławiu.
Szczegółowe informację można znaleźć na portalu www.browar.biz

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-03-19, 17:34

Yaco26, z ciekawości spytam: na jakich drożdżach robisz?
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-03-19, 19:57

@Aabratek :wink:
Yaco26 pisze:za jakiś czas będzie trzeba przejść do części praktycznej
Na razie konstrukcja 2 kolumny wyhamowała moje zapędy piwowarskie :( :wink:
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-05-28, 18:16

Mam jakieś 3 skrzynki butelek plastikowych z kranikiem 2L,

Obrazek

zastanawiam się czy nie użyć ich do piwa?

Osprzęt już praktycznie do warzenia mam w komplecie wraz z wolna lodówka i chłodna piwniczką.Tylko czy zabierać się za warzenie w lecie :nie_wiem
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-05-28, 18:28

yaco26 pisze:Tylko czy zabierać się za warzenie w lecie :nie_wiem
Ja warzę cały rok, nie oglądam się czy jest sezon na górne czy dolne.
Do dolnych mam też lodówkę, aby warzyć dolne w lecie
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-06-03, 12:04

Mam pytanie,czy zakwaszacie swoje zaciery piwne a może dodajecie kwaśnego słodu?czy niekoniecznie?
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-03, 16:27

Ja nie zakwaszam kwaskiem, czasem do niektórych piw daję słód zakwaszający.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości