"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-03-14, 00:06

Ja też robię w zielonych butelkach i nie widzę różnicy. Oczywiście przechowuję w ciemnym miejscu.

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2010-03-14, 09:15

gregorjan pisze:mam prośbę szukam po forum jak zrobić starterka z płynnych drożdży bo szukam i nie mogę znaleźć
Dokładna instrukcja jest na opakowaniu. Zobacz na stronę browamatora, chyba było info przy drożdżach. Na forum piwo.org tez było takie opracowanie.

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2010-03-14, 10:46

już zobaczyłem dzięki

[ Dodano: 2010-03-14, 10:48 ]
poranna warka :D

[ Dodano: 2010-03-14, 10:51 ]
ważymy i chmielimy daje chmielem w całym domu wszyscy zadowoleni szczególnie żona

[ Dodano: 2010-03-14, 16:10 ]
mam pytanie ile musi mieć brzeczka blg

[ Dodano: 2010-03-14, 16:23 ]
mam 50 ml drożdży wyeast czy to wystarczy na 40l piwka zrobiłem starter :nie_wiem

[ Dodano: 2010-03-14, 17:10 ]
oj coś zacichli
Załączniki
lol.JPG
LOL2.JPG
LOL@.JPG
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-03-14, 17:32

@gregorjan właśnie wczoraj zrobiłem warkę i blg brzeczki mam bardzo wysokie (15 blg)ale jak jest mniej to nic nie szkodzi po prostu będzie słabsze .Najniższe jakie mi wyszło to 10,5blg.
Ostatnio zmieniony 2010-03-14, 18:01 przez berni, łącznie zmieniany 1 raz.

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2010-03-14, 17:52

czyli jak mam 13 to jest ok
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-03-14, 17:54

Jest dobrze. :)
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2010-03-16, 11:03

coś nie ma ochoty bulgotać i mnie to martwi
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2010-03-16, 12:58

Witam

Jakie i jak dawałeś drożdże ?

robol
Polak potrafi !!!

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2010-03-16, 14:50

już zaczeło

[ Dodano: 2010-03-16, 14:52 ]
już zaczęło
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-03-16, 20:52

Bardzo ważna jest też temperatura brzeczki.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2010-05-02, 11:59

koledzy ile muszę dać glukozy do zabutelkowania

[ Dodano: 2010-05-02, 12:00 ]
coś nam temat wyschną
pędzę bo lubię to zajęcie

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2010-05-02, 12:10

Ja daje ok 8g cukru na 1l piwa do refermentacji.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
zbyszek73
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: zbyszek73 » 2010-05-02, 13:09

witam ja na 20l piwa daje glukozę z apteki tak od 150g wzwyż zależy jak nagazowane ma być piwo

gregorjan
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
Lokalizacja: rzeszów

Post autor: gregorjan » 2010-05-02, 14:13

dzięki za szybką reakcje
pędzę bo lubię to zajęcie

krzysiek007
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2007-04-03, 16:42

Post autor: krzysiek007 » 2010-05-02, 21:10

Ostatnio dałem 10 gr/L. Mocno gazowane ale 0.66L wytrzymują. Na próbę część zrobilem z cukrem.
Pozdro

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości