Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
-
berni
- 50%
- Posty: 168
- Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: berni » 2010-03-14, 00:06
Ja też robię w zielonych butelkach i nie widzę różnicy. Oczywiście przechowuję w ciemnym miejscu.
-
Wes
- 50%
- Posty: 102
- Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Wes » 2010-03-14, 09:15
gregorjan pisze:mam prośbę szukam po forum jak zrobić starterka z płynnych drożdży bo szukam i nie mogę znaleźć
Dokładna instrukcja jest na opakowaniu. Zobacz na stronę browamatora, chyba było info przy drożdżach. Na forum piwo.org tez było takie opracowanie.
-
gregorjan
- 40%
- Posty: 65
- Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
- Lokalizacja: rzeszów
Post
autor: gregorjan » 2010-03-14, 10:46
już zobaczyłem dzięki
[ Dodano: 2010-03-14, 10:48 ]
poranna warka
[ Dodano: 2010-03-14, 10:51 ]
ważymy i chmielimy daje chmielem w całym domu wszyscy zadowoleni szczególnie żona
[ Dodano: 2010-03-14, 16:10 ]
mam pytanie ile musi mieć brzeczka blg
[ Dodano: 2010-03-14, 16:23 ]
mam 50 ml drożdży wyeast czy to wystarczy na 40l piwka zrobiłem starter
[ Dodano: 2010-03-14, 17:10 ]
oj coś zacichli
-
Załączniki
-
-
-
pędzę bo lubię to zajęcie
-
berni
- 50%
- Posty: 168
- Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: berni » 2010-03-14, 17:32
@gregorjan właśnie wczoraj zrobiłem warkę i blg brzeczki mam bardzo wysokie (15 blg)ale jak jest mniej to nic nie szkodzi po prostu będzie słabsze .Najniższe jakie mi wyszło to 10,5blg.
Ostatnio zmieniony 2010-03-14, 18:01 przez
berni, łącznie zmieniany 1 raz.
-
gregorjan
- 40%
- Posty: 65
- Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
- Lokalizacja: rzeszów
Post
autor: gregorjan » 2010-03-14, 17:52
czyli jak mam 13 to jest ok
pędzę bo lubię to zajęcie
-
berni
- 50%
- Posty: 168
- Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: berni » 2010-03-14, 17:54
Jest dobrze.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!
-
gregorjan
- 40%
- Posty: 65
- Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
- Lokalizacja: rzeszów
Post
autor: gregorjan » 2010-03-16, 11:03
coś nie ma ochoty bulgotać i mnie to martwi
pędzę bo lubię to zajęcie
-
robol69
- 90%
- Posty: 957
- Rejestracja: 2005-12-27, 07:27
Post
autor: robol69 » 2010-03-16, 12:58
Witam
Jakie i jak dawałeś drożdże ?
robol
Polak potrafi !!!
-
gregorjan
- 40%
- Posty: 65
- Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
- Lokalizacja: rzeszów
Post
autor: gregorjan » 2010-03-16, 14:50
już zaczeło
[ Dodano: 2010-03-16, 14:52 ]
już zaczęło
pędzę bo lubię to zajęcie
-
berni
- 50%
- Posty: 168
- Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: berni » 2010-03-16, 20:52
Bardzo ważna jest też temperatura brzeczki.
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!
-
gregorjan
- 40%
- Posty: 65
- Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
- Lokalizacja: rzeszów
Post
autor: gregorjan » 2010-05-02, 11:59
koledzy ile muszę dać glukozy do zabutelkowania
[ Dodano: 2010-05-02, 12:00 ]
coś nam temat wyschną
pędzę bo lubię to zajęcie
-
bielok
- 101%
- Posty: 607
- Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post
autor: bielok » 2010-05-02, 12:10
Ja daje ok 8g cukru na 1l piwa do refermentacji.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
-
zbyszek73
- 40%
- Posty: 66
- Rejestracja: 2009-12-25, 01:24
- Lokalizacja: Mazowsze
Post
autor: zbyszek73 » 2010-05-02, 13:09
witam ja na 20l piwa daje glukozę z apteki tak od 150g wzwyż zależy jak nagazowane ma być piwo
-
gregorjan
- 40%
- Posty: 65
- Rejestracja: 2008-02-05, 00:57
- Lokalizacja: rzeszów
Post
autor: gregorjan » 2010-05-02, 14:13
dzięki za szybką reakcje
pędzę bo lubię to zajęcie
-
krzysiek007
- 50%
- Posty: 183
- Rejestracja: 2007-04-03, 16:42
Post
autor: krzysiek007 » 2010-05-02, 21:10
Ostatnio dałem 10 gr/L. Mocno gazowane ale 0.66L wytrzymują. Na próbę część zrobilem z cukrem.
Pozdro
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości