"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-07-07, 15:34

Koledzy pomóżcie miałem zamówić słód pilznieński a zamówiłem pale ale, czy jeśli w przepisie było 100% pilz to mogę go zastąpić pale ale? Czy tylko po prostu domówić pilza? A jutro miałem zacierać :wallangry :wallangry :wallangry

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-07-07, 15:38

Godząc się na nieco inny smak / kolor, możesz śmiało zacierać.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1224
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Doody » 2017-07-07, 16:01

Ja tam osobiście wolę zdecydowanie Pale ale :wink:
Pozdrawiam
Darek

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-07-07, 18:40

Czyli śmiało gotować :cooking . Dzięki za radę

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-07-29, 09:34

Witam koledzy ponownie, a mianowicie postanowiłem nawarzyć sobie piwa górnej fermentacji ciemnego na drożdżach płynnych Wyest i teraz pytanie bo na dołączonej instrukcji pisali że trzeba rozgnieść jakąś kapsułkę z pożywką znajdującą się w środku czyli zacząć namnażanie na kilka dni przed zadaniem do brzeczki, też pisali że miesiąc drożdży od produkcji to 1 dzień namnażania, 4 miesiące od produkcji to 4 dni namnażania, i pytanie czy tak faktycznie postępować?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-07-29, 16:20

Tak trzeba zrobić. Miałem drożdże po terminie i jak dobrze pamiętam startowały około tygodnia.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-07-29, 17:14

A brzeczka może stać bez drożdży, czy się skwasi? Bo ja sobie tak myślałem ażeby np. zarobić drożdże i wygotować brzeczkę i jak by były gotowe drożdże to tylko je dodać? Czy to by było zbyt wspaniałe rozwiązanie?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-07-29, 17:20

To złe rozwiązanie. Brzeczka to znakomite środowisko do rozwoju tak drożdży jak i bakterii. Jeśli nie zadasz drożdży z dużym prawdopodobieństwem brzeczkę opanują bakterie.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-07-29, 21:40

Tak jak pisałem zbyt piękne by było prawdziwe, ale dobra więc jeśli jutro bym zarobił drożdże a brzeczkę w sobotę lub niedzielę? patrzyłem na opakowaniach i nie ma na nich daty produkcji, a na jednym tylko do kiedy.

adasmin
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-04-05, 14:40

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: adasmin » 2017-08-02, 10:18

Ja dałem rano zamiast wieczorem i warka skisła :( :furious

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-08-02, 19:20

Ja wczoraj aktywowałem drożdże i zaniosłem do piwnicy, teraz mam tam jakieś 19 stopni, a warkę myślę zrobić w sobotę, chyba nic nie powinno się zepsuć do tego czasu?

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: kowal » 2017-08-03, 16:50

@Adasmin
Jak warka skisła, to może a'la "sour mash" zrobić? :wink: Poszczuć drożdżami i jakaś whisky może wyjdzie :) Toć szkoda wylać
Kuję żelazo, póki gorące :-)

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-08-11, 13:42

Citizen Kane pisze:
2017-07-29, 16:20
Miałem drożdże po terminie i jak dobrze pamiętam startowały około tygodnia.
Ja ponoć mam drożdże świeże choć nigdzie na opakowaniu nie ma daty produkcji, w zeszłą środę zmieszałem drożdże z witaminami w środku i do dzisiaj NIC a już ponad tydzień minął, szkoda tylko kasy na drożdże, no chyba że jeszcze może ruszą.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-08-11, 14:29

Tak ma wyglądać saszetka z prawidłowo rozwijającymi się drożdżami:
Załączniki
Drożdże Wyeast 2206 Bavarian Lager_s.jpg

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-08-11, 15:18

A moja nie zmieniła się jeszcze nic z objętością co do tej powyżej a może przenieś w bardziej cieplejsze miejsce ok 25 stopni?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości