"PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-03-28, 21:08

A jak długo można przechowywać gęstwę w lodówce?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-28, 21:10

Maksymalnie miałem 27 dni. Fermentacja startowała niepokojąco długo, ale finalnie piwo było ok.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1164
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: kowal » 2017-03-28, 21:32

Ja ostatnie swoje piwo szczułem gęstwą (US-05) trzymaną w lodówce 31 dni. Po 7h w beczce "wrzało" - tak drożdże pracowały.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-28, 21:36

U mnie były to drożdże dolnej fermentacji.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-03-31, 21:26

Tydzień temu przelałem piwo do cichej fermentacji i zaobserwowałem że ciągle jest mętne, dlaczego? Wcześniej zrobiłem dolniaka i było bardzo ładnie przeźroczyste nawet jeszcze przed wlaniem na cichą, a dlaczego górnej już nie?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-03-31, 22:30

W niższej temperaturze piwo szybciej się klaruje. Nie panikuj, w butelce dojdzie do klaru.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-04-01, 00:30

Ja myślę trzymać w cichej 2 tygodnie, a jak bym jeszcze na kilka dni wstawił w chłodniejsze miejsce?

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-04-11, 16:27

Panowie dziś wyjmowałem z warki chmiel w siatce na cichej fermentacji i zauważyłem białe plamki, czy to znaczy zą w jakiś sposób zaraziłem piwo? I co teraz w kanał czy można jeszcze coś z tym zrobić POMOCY. :helpsmile :helpsmile

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-04-11, 18:06

Daj foto...

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 216
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: kmarian » 2017-04-11, 18:37

jogi30 pisze:
2017-04-11, 16:27
... w kanał czy można jeszcze coś z tym zrobić POMOCY. :helpsmile :helpsmile
Na pewno można to przedestylować, lecz być może da się uratować piwko. Usunąć niechciany składnik i może spróbować pasteryzować. Tak mi przyszło do łepetyny, ale ja to jestem cienias w sprawach piwa.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-04-11, 20:18

Coś nie mogę dodać zdjęcia ciągle wywala mi za duże a ja nie wiem jak zmniejszyć.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-04-14, 15:08

Jakoś się udało
Załączniki
20170411_200234.jpg

Awatar użytkownika
fuutro
80%
80%
Posty: 418
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: fuutro » 2017-04-14, 16:19

Wygląda jakby bakterie octowe znalazły swoją niszę. W najgorszym przypadku będziesz poza posmaczkiem octu mógł najwyżej dłużej przesiadywać na klopie. A jak uznasz, że nie pitne to to dodaj nieco sody oczyszczonej, poczekaj z dzień, może dwa i odparuj %.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: jogi30 » 2017-04-14, 16:33

Więc nie ma sensu dalszy proces znaczy butelkowanie?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: "PIWO, piwko, piweczko, piwesio!"

Post autor: Citizen Kane » 2017-04-14, 16:37

fuutro pisze:
2017-04-14, 16:19
Wygląda jakby bakterie octowe znalazły swoją niszę.
Będę optymistą, ze zdjęcia jednoznacznie to nie wynika...
jogi30 pisze:
2017-04-14, 16:33
Więc nie ma sensu dalszy proces znaczy butelkowanie?
Jak będziesz zabierał się za butelkowanie, to sprawdź czy nie jest kwaśnie w smaku. Jeśli będzie ok, to lej w butelki i kontroluj co jakiś czas jak się układa.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość