Co do piwa nam sypią

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Co do piwa nam sypią

Post autor: stratos » 2012-02-28, 21:00

Czyli czego oprócz jęczmienia, chmielu i wody używają browary, aby wytworzyć piwo.
I dalej.
Jakie browary pozostają tylko przy wymienionych wyżej składnikach.

A pytam się bo lubie żywca, a na etykiecie niestety nie jest napisane, czy coś obecgo jest do piwa dodane.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2012-02-28, 22:56

Jak na etykiecie wyczytasz że wyprodukowano ze słodu, wody i chmielu, a nie, że zawiera słód, wodę i chmiel. To możesz śmiało pić. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2012-02-28, 23:28

Uprzedzając pseudospeców od żółci bydlęcej dwa linki na początek:
http://kopyr.wordpress.com/2010/10/21/s ... w-czesc-2/

oraz:

http://kopyr.wordpress.com/2010/03/03/k ... mca-mitow/

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 150
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2012-02-29, 08:41

Oglądałem jakiś program gdzie powiedzieli ze piwo maga wyprodukować w 24H,od tamtej pory nie pije tej tablicy Mendelejewa.

bnp

Post autor: bnp » 2012-02-29, 16:22


Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: stratos » 2012-02-29, 19:28

Czy są w takim razie takie, które nie stosują powyższych dodatków ?
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2012-02-29, 20:29

Tak !!!

W moim browarze (domowym ) niczego takiego nie używam . :mrgreen:

Tylko woda , słód i chmiel , ewentualnie jakieś dodatki np: płatki owsiane ,
cukier kandyzowany , skórki z cytryn ... itp.

robol
Polak potrafi !!!

jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2012-03-01, 01:02

stratos pisze:Czy są w takim razie takie, które nie stosują powyższych dodatków ?
Powyższe dodatki to środki klarujące i enzymy, których sami używamy przy zacierach zbożowych i cukrówkach. Tu nie ma się czego bać. Jeżeli chcesz pić naturalne piwko- warz je sam.

bimbimbim
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2008-05-11, 19:34

Najlepsze piwa są z minibrowarów.

Post autor: bimbimbim » 2012-03-02, 22:29

Ponieważ z powodu pracy jaką wykonuję muszę się poniewierać po kraju z nie jednej beczki jak się to mówi piwo piłem. Po spróbowaniu piwa z licznych już minibrowarów zrozumiałem co oznaczało kiedyś w nazwie piwo jasne PEŁNE. Ten PEŁNY smak to efekt nieklarowania, niefiltrowania, niepasteryzowania i nieużywania chemi i konserwantów. Dla użytkowników podrużujących często po kraju tak jak ja proponuję stronę z minibrowarami http://minibrowary.wordpress.com/.
Polecam Browar Tumski w Płocku na Rynku w Restauracji Tumskiej. Piwo pszeniczne miodowe z Tumskiego (8 PLN) robi na mnie największe wrażenie. W hotelu Płock jest też browar w piwnicach i dają talony na darmowe piwo dla gości ale radzę je zabrać w butelce (butelkują również na miejscu) dla mniej znających się na piwie znajomych a samemu wybrać sie na Rynek do Tumskiego.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości