liyo78 pisze:
Zacytowany opis powyżej sugeruje mi, że ciecz jest pompowana do cylindra od dołu, ale jak? Myślałem, że pompa zasysa na dole ciecz i wypompowuje ją z boku.
Brzeczka zasysana jest z boku kosza zasypowego i pompowana jest w centralny punkt kociołka. Oba otwory połączone są rurką z wbudowaną pompą. Oczywiście dolny rant kosza zasypowego powinien być uszczelniony uszczelką silikonową.
liyo78 pisze:
Czy sito w cylindrze wystarczy aby drobiny nie przedostawały się na dół zbiornika zaciernego i następnie do pompy? Jeśli się przedostają to co z grzałką -czy nie powoduje to przypalania?
Tym się nie przejmuj, łuska zmielonego słodu skutecznie to uniemożliwia. Jakieś drobinki się wydostają na początku warzenia, jednak nie przeszkadza to pompce pralkowej, którą ja mam wbudowaną, ani pompce która jest wbudowana w oryginalnym braumeisterze. Jeśli jednak zamierzasz zacierać coś innego niż ześrutowany słód, to może się to okazać problematyczne przez wzgląd na brak łuski.
liyo78 pisze:
Wstępnie planując budowę tego zbiornika i mam dwie koncepcje pojemności tzn. wykorzystać jako zbiornik KEGa 100l i jako cylinder KEGa 50l lub jako zbiornik KEGa 50l i do tego dorobiony cylinder. Podejrzewam, że koszt będzie podobny, ale może być problem z wyjmowaniem cylindra przy koncepcji 100l/50l.
Jeśli nie masz doświadczenia w warzeniu piwa, to na początek radzę Ci zrobić mniejszą pojemność.