Braumeister- budowa

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
bnp

Braumeister- budowa

Post autor: bnp » 2012-06-20, 14:09

Dzięki pomocy elofury powstał sprzęt 2 in1
rozwiązania bazują na http://www.youtube.com/watch?v=y6rraC-xY2A

Sterownik na bazie moich doświadczeń i przemyśleń się już pisze. Będzie dobra alternatywą w porównaniu do dostępnych na rynku.
Załączniki
piwo 016.jpg
piwo 015.jpg
piwo 012.jpg
piwo 007.jpg
piwo 004.jpg
piwo 006.jpg
piwo 003.jpg
piwo 001.jpg

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2012-06-20, 14:32

Tez coś podobnego przed zimą będę musiał zmajstrować.
Kto wie może i całego RIMS'a
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

bnp

Post autor: bnp » 2012-06-20, 14:50

Ja wybrałem taki układ, mobilny i zajmuje mało miejsca.
To mnie przekonało

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-06-20, 15:50

Nie za wysoki ten kosz wewnętrzny? Z tego co pamiętam brzeczka jest pompowana w nim od dołu do góry, aby rozluźnić złoże.

bnp

Post autor: bnp » 2012-06-20, 15:55

To zależy jakie warki planujesz, jeżeli 25 l to za duży a jak 40-45 to idealny.
Sprzęt się zachowuje w taki sam sposób jak w oryginale na filmiku.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-06-20, 17:46

Domyślam się, że na ostatnich zdjęciach kosz jest podniesiony. Nie zauważyłem tego pisząc poprzedni post.

bnp

Post autor: bnp » 2012-06-20, 18:47

Kosz jest kilka cm niższy od kega.

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-12-06, 11:39

Trochę nie w temacie, ale przy wybiciu 40-45 litrów można spokojnie zacierać słód na whisky i brzeczkę po fermentacji destylować na grzałkach w 50 litrowym kegu bez płaszcza. Już się nie mogę doczekać :mrgreen:

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2013-05-21, 21:58

Z małym opóźnieniem wklejam zdjęcia mojego kociołka, wykonanego według projektu Kolegi bnp. Po dwóch warkach na tym sprzęcie jestem bardzo zadowolony z komfortu pracy.
Pierwsza warka Polskie Ale - miałem problem z zacieraniem, jak się później okazało przyczyny były dwie: za duża moc grzania i złe ześrutowanie słodu.
Druga warka Witt. Zasyp 5kg słodu, 3 kg pszenicy, 1 kg owsa. Wbrew obawom żadnych problemów z zacieraniem i filtracją.
Szczerze polecam ten system osobom, które nie dysponują dużą ilością miejsca oraz dysponującym ograniczoną ilością czasu.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

bartolwino
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2010-08-26, 19:40

Post autor: bartolwino » 2013-05-23, 16:40

Koledzy, a jaki jest szacunkowy koszt takowej aparatury browarniczej? Byłbym zainteresowany zrobieniem czegoś takiego potrzebowałbym tylko plany i spis materiałów. Teściu spawa różne cuda może i o coś takiego w chwili wolnego czasu by się pokusił :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bartolwino, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2013-05-23, 21:23

Wszystkie graty + sterownik kosztowały mnie około 2 tys. zł.

pulse86

Post autor: pulse86 » 2013-06-13, 22:34

To dokładnie chciałem zobaczyć. :1st
Dobra robota :1st

liyo78
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2011-05-26, 23:54

Post autor: liyo78 » 2013-12-04, 00:44

bartolwino pisze:Koledzy, a jaki jest szacunkowy koszt takowej aparatury? Byłbym zainteresowany zrobieniem czegoś takiego potrzebowałbym tylko plany i spis materiałów.
Przyłączam się do prośby -też jestem zainteresowany

furman

Post autor: furman » 2013-12-04, 12:41

Panowie mogę wrzucić główne założenia jakie były przy tym projekcie, ale nie wiem czy wam to pomoże do końca. Bo czy to projekt kolegi bnp, lech żywiec, cemika1, czy mój wszystkie znacząco się różniły wykonaniem. Jedyna wspólna cecha to zasada działania, kosz, wsporniki, śruba, reszta czyli pompki, podłączenie, chłodzenie, czy nawet sam zbiornik to każdego indywidualne podejście.

Kosz - blacha wywalcowana z rantem 8 mm- ma średnicę wew. 300 mm wysokość 400 mm ( blacha 1,5 mm ( lub 1 mm ) w rozkroju: 945 mm X 400 mm )

Sita były zamawiane w firmie Amir Feder: Blacha perforowana 0H18N9 0,6x1000x1000mm oczko Rv0,75-1,5 i palone na laserze na fi 300 mm.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak jak pisałem to jest tylko zarys. Dużo rzeczy wyszło przy składaniu. Ale w tym lepiej by się wypowiedział kolega bnp, czy lech, oni mają już gotowe i sobie warzą piwko. Można ich podpytywać na forum piwnym. Tyle ode mnie.

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2013-12-04, 13:18

Witam,
Jestem winny kilka technicznych informacji Koledze liyo78 na pw, niestety najwcześniej będę mógł ich udzielić w sobotę/niedzielę.
Tak jak pisze Kolega furman, sposobów na poskładanie kociołka jest wiele. Jedyne co mogę na 100% potwierdzić i poradzić to konieczność opuszczenie górnego sita poniżej poziomu górnego rantu kosza zasypowego, tak aby sito znalazło się poniżej poziomu spływającej brzeczki. Jeśli sito leży na koszu, tworzą się "fontanny", sikające do góry na kilkadziesiąt centymetrów, a to potrafi narobić niezłego bałaganu w kuchni.
W razie czego pytajcie na forum, postaram się pomóc.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości