Cydr

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1175
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2017-01-01, 15:39

W Polsce rynek cydrów jest dość młody, więc siłą rzeczy nie wykształciły się (jeszcze) marki naprawdę dobrej klasy (chyba najlepszy jest z Miłosławia, ale bywały partie znakomite, jak i ...średnie). W UK, gdzie żyłem parę lat, jest na półkach dużo większy wybór od tanich cydrów "sikaczy" po rzemieślniczo produkowane cydry, gdzie czuć prawdziwe jabłka, jest troszkę mętności i lekki gaz.
Nie wiem, jakich odmian używają w UK, zapewne mają jakieś swoje tradycje w tej kwestii. My w domu sobie eksperymentujemy - a że mamy po okolicznych zadupiach mnóstwo półdzikich jabłoni poniemieckiego pochodzenia, jest w czym wybierać - niektóre są naprawdę genialne (choć nie znam ich nazw).
Zauważyłem też, że cydr dobry jest tak do ok. roku od zabutelkowania - potem stopniowo aromat i smak się gdzieś gubią, rozmywają...

A poza tym Szczęśliwego Nowego!
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
wykap
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2017-07-30, 13:26

Re: Cydr

Post autor: wykap » 2017-07-30, 14:51

Zgadzam się musi poleżeć nabiera smaku i spada kwasowość - przynajmniej w smaku pH nie mierzyłem. Wiele doświadczeń na tym polu od soku z kartonu po szarą renetę. Z mojego doświadczenia najlepsze są odmiany późne renety itp. Dosładzać tylko cukrem glukoza niweluje smak jest to wynikiem reakcji chemicznych alkohol z glukozy jest jedwabiście aksamitny w smaku. Cukier buraczany pod wpływem enzymów drożdżowych rozkładany jest na glukozę i fruktozę ta druga daje posmak typowego JABCOKA a o to w tym chodzi. Można byłoby się pokusić o słodzenie samą fruktozą jednak droga sprawa i nie wiem czy warta zachodu.
Kapie kapie aż wykapie :brawo

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1722
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Cydr

Post autor: Legion » 2017-10-04, 22:32

Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Cydr

Post autor: laurentp » 2017-10-06, 20:03

Poratujcie Koledzy:
o co chodzi (co spie...m?),
zrobiłem cydr z 17l soku jabłkowego "ARO"/"Lubię" w balonie 20l, drożdże do cydru,
i po miesiącu zlane.
No i wali drożdżami / starymi skarpetami.
Teraz stoi w słojach nic się nie osadza, klarowne, tylko ten zapach, jak zacieru cukrowego... :(
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

Szo
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2018-10-21, 18:20

Re: Cydr

Post autor: Szo » 2018-10-21, 18:57

Dzień dobry.
Przy okazji wpisu pozdrawiam wszystkich na forum serdecznie jako świeżak.

Zrobiłem pierwszy "Cydr". Nie on, ani słuszność w Waszej ocenie mnie nie interesuje, bo jest to raczej próba ćwiczenia fermentacji i robię dodatkowo wszystko na pałę.

Chodzi o butelkowanie i cichą fermentację.

Zrobiłem tak:
Do 2,2 litra soku tłoczonego dodałam ok 1 g drożdży do cydru wytrawnego rozrabiając je wcześniej w ok 150 ml letniej wody przez ok. 30 minut. Do soku dodałem 2 łyżki białego cukru.

Przez 5 dni bulgał ochoczo, po czym cichł żeby siódmego dnia zomilknąć.

Ósmego dnia zlałem na cichą i drożdże już nie ruszyły jak na burzliwej tj. nie bulgały.
Niemniej odniosłem wrażenie że po5 dniach cichej jest mniejszy drożdżowy smak niż po tych ośmiu burzliwej.

PYTANIE 1.
Czy powinny bulgać na cichej czy nie koniecznie?

Da lej jak przelałem do butelek i dałem cukier to reakcja była natychmiastowym zbieraniem się du żej ilośc i piany i jej ucieczką intensywną z butelki.

PYTANIE 2.

Czy to normalne kipienie przy dodawaniu cukru czy raczej oznaka nie przerobionego cydru i jestem na najlepszej drodze do uzyskania GRANATÓW ? HEHHE ;)

Piany widać w szyjkach na zdjęciu.Obrazek

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka



Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4745
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Cydr

Post autor: Citizen Kane » 2018-10-22, 08:13

Fermentacją cicha przebiega z dużo mniejszą intensywnością niż burzliwa i efekty jej są też trudniejsze do zaobserwowania. Trzeba było zaopatrzyć się w przyrząd do mierzenia ekstraktu.

Kipienie podczas dodawania cukru to sprawa wydzielacjącego się dwutlenku węgla. Coś jak dodawanie mentosów do coli. Nie można na podstawie tego oszacować prawdopodobieństwa powstania granatów.

Szo
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2018-10-21, 18:20

Re: Cydr

Post autor: Szo » 2018-10-22, 14:14

@up
Dziękuję, za odpowiedź.
To w takim razie jak dodawać cukier i zakapslować? Szybko się uwijać, czy jak, żeby piana nie uciekła? Czy taka ucieczka to jest w miarę normalna skraca czy coś modyfikować?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4745
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Cydr

Post autor: Citizen Kane » 2018-10-22, 14:48

Cały cukier do refermentacji możesz rozpuścić w dodatkowej wodzie, wlać do całości i butelkować. Nadal nie rozwiąże to problemu granatów, bo nie wiemy ile cukru było, a ile zostało przefermentowane.

Szo
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2018-10-21, 18:20

Re: Cydr

Post autor: Szo » 2018-10-22, 17:33

@Citizen Kane

Dzięki, to wyeliminuje wzburzenie piany.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość