Co zrobić z tych składników
Co zrobić z tych składników
Witam,
pierwszą warkę z zacieraniem mam już za sobą. Niestety z jakiegoś gotowca z aukcji i nie wiem co to jest, podobno koźlak jakiś, chyba nie będzie złe jak postoi.
Kupiłem kilka składników i chciałbym je wykorzystać na trzy warki po 10l-taką mam na razie wydajność
5kg-słód pilzneński
1kg-karmelowy czerwony
0,2-karmelowy 600
chmiel granulat 100g-spalt select i 100g-marynka drożdże so4
dodatki typu płatki też się znajdą jak będą konieczne.
Co byście polecili zrobić?
Ja myślałem o ciemniejszych piwach ,zrobić z tego trzy (jak się ścisnę to 2 ) warki każdą inną.
pierwszą warkę z zacieraniem mam już za sobą. Niestety z jakiegoś gotowca z aukcji i nie wiem co to jest, podobno koźlak jakiś, chyba nie będzie złe jak postoi.
Kupiłem kilka składników i chciałbym je wykorzystać na trzy warki po 10l-taką mam na razie wydajność
5kg-słód pilzneński
1kg-karmelowy czerwony
0,2-karmelowy 600
chmiel granulat 100g-spalt select i 100g-marynka drożdże so4
dodatki typu płatki też się znajdą jak będą konieczne.
Co byście polecili zrobić?
Ja myślałem o ciemniejszych piwach ,zrobić z tego trzy (jak się ścisnę to 2 ) warki każdą inną.
Ostatnio zmieniony 2013-12-15, 11:44 przez merceli, łącznie zmieniany 1 raz.
Szału nie ma, jedne drożdże, chmiel jeden raczej lagerowy- może to nie problem, ale jakiejś fajnej zabawy bym nie oczekiwał.
Polski Ale z marynką
Ciemne Ale z obydwoma chmielami
Żytnie z płatkami błyskawicznymi
Witbier (drożdże nieodpowiednie, ale będzie smaczne piwko), jak dostaniesz niesłodowaną pszenicę albo przynajmniej płatki pszeniczne
Polski Ale z marynką
Ciemne Ale z obydwoma chmielami
Żytnie z płatkami błyskawicznymi
Witbier (drożdże nieodpowiednie, ale będzie smaczne piwko), jak dostaniesz niesłodowaną pszenicę albo przynajmniej płatki pszeniczne
Pozdrawiam, Sławomir
Czyli polskie z samego pilzneńskiego, ciemne 1,5pilzneńkiego i 0,5 karmelowego , witbier jak ciemne tylko dodam pszenicy. Może tak być? Zostanie mi 200g karmelowego 600 dodać go gdzieś?
Wiem, że nie są to stylowe recepty ale jak się rozsmakuje to więcej i się poprawie , na razie chcę się napić domowego piwka .
Wiem, że nie są to stylowe recepty ale jak się rozsmakuje to więcej i się poprawie , na razie chcę się napić domowego piwka .
Ale PL- pilzneński 2 kg, karmelowy czerwony 0,2 kg (12°Blg)
Ciemne Ale - pilzneński 2 kg, karmelowy czerwony 0,2 kg, karmelowy 600 0,2 kg (12-13°Blg)
Żytnie - 1 kg pilzneński, karmelowy czerwony 0,2 kg, płatki błyskawiczne żytnie 0,5 kg, płatki błyskawiczne owsiane 0,4 kg
Witbier - 1 kg pilzneński, 1 kg płatków błyskawicznych pszeniczne + dodatki Witbierowe
Ciemne Ale - pilzneński 2 kg, karmelowy czerwony 0,2 kg, karmelowy 600 0,2 kg (12-13°Blg)
Żytnie - 1 kg pilzneński, karmelowy czerwony 0,2 kg, płatki błyskawiczne żytnie 0,5 kg, płatki błyskawiczne owsiane 0,4 kg
Witbier - 1 kg pilzneński, 1 kg płatków błyskawicznych pszeniczne + dodatki Witbierowe
Pozdrawiam, Sławomir
Witam.
Potrzebuje porady.
Nawarzyłem sobie piwa w/g przepisu Polskie Ale.
Zacierałem, filtrowałem, chmieliłem wszystko ok, ale podczas chmielenia zmętniało a'la kałuża na glinianej ziemi.
Fermentacja burzliwa się skończyła z 12blg zeszło na 3 a to dalej mętne. Smak i zapach ok.
Na 10l brzeczki dałem 1/3 paczki drożdży S-04, stało to chyba 7dni. Teraz to zlałem, a z dna zebrałem ok 330 ml gęstwy.
Co zrobić dalej? Na innym forum czytałem różne opinie, zlewać, kapslować, czekać itp...
Gęstwa nada się do kolejnej warki czy ją wylać, jak się na da to ile wytrzyma w lodówce?
Potrzebuje porady.
Nawarzyłem sobie piwa w/g przepisu Polskie Ale.
Zacierałem, filtrowałem, chmieliłem wszystko ok, ale podczas chmielenia zmętniało a'la kałuża na glinianej ziemi.
Fermentacja burzliwa się skończyła z 12blg zeszło na 3 a to dalej mętne. Smak i zapach ok.
Na 10l brzeczki dałem 1/3 paczki drożdży S-04, stało to chyba 7dni. Teraz to zlałem, a z dna zebrałem ok 330 ml gęstwy.
Co zrobić dalej? Na innym forum czytałem różne opinie, zlewać, kapslować, czekać itp...
Gęstwa nada się do kolejnej warki czy ją wylać, jak się na da to ile wytrzyma w lodówce?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez merceli, łącznie zmieniany 2 razy.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Opieram się tu na wiedzy wyczytanej, bo praktykę mam na razie niewielką. Dwa tygodnie fermentacji to wystarczający czas aby drożdże górnej fermentacji zrobiły swoje. Moje skromne doświadczenia to zresztą potwierdzają. Co zaś do tych 4,5 Blg, to może zejdzie do 1,5, a może do 4. Silnie zależy to przecież od sposobu w jaki przeprowadzone było zacieranie. Zdjęcie generalnie dołączyłem tylko po to aby pokazać, że już po kilku dniach młode piwo jest już dość przejrzyste.
EDYTA: Zeszło do 3°Blg
EDYTA: Zeszło do 3°Blg
Ostatnio zmieniony 2013-12-30, 21:06 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 2 razy.
Dzięki ludziska! Za dobre rady, tak zrobię na cichą jak coś to żelatynka, ale to ładnie pachnie!
Jak ktoś pisał ,,emocje jak na porodówce"
Pzdr i wszystkiego dobrego w nowym roku.
Jak ktoś pisał ,,emocje jak na porodówce"
Pzdr i wszystkiego dobrego w nowym roku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez merceli, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości