Miód pitny

Małe co nieco o produkcji złocistego napoju
Zonbi32
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2016-12-29, 08:30

Miód pitny

Post autor: Zonbi32 » 2017-01-11, 18:35

Witajcie.

Rozejrzałem się po forum, skorzystalem nawet z opcji szukaj..i nie znalazlem.. więc:
Ktoś nastawiał takie cudo jak miodek pitny?
Ile Blg ma poczatkowo? Jakie drożdże będą potrzebne? Czy nadadza się piwne-trzecie pokolenie?

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2017-01-11, 19:00

Kiedyś szukałem informacji i natrafiłem na taki przepis na czwórniaka, czyli najłatwiejszy do wykonania miód. Do miodu nie daje się drożdży piwnych. Są specjalne od miodu albo można dać np. Bayanus G995.

PRZEPIS NA CZWÓRNIAK

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Miód pitny

Post autor: zbyszko » 2017-01-11, 20:37

Zonbi32 pisze:Witajcie.
Rozejrzałem się po forum,..
No facktycznie mało wiedzy jest na forum, choć miodosytników jest wielu ale zapraszam do innego zaprzyjaźnionego FORUM .
Tam znajdziesz wszystko o winie i miodach.
Sam musisz deko poczytać, bo zadałeś trzy głupie pytania na które trudno jednoznacznie odpowiedzieć.
Zacytuje wiadomości ogólne z wiki:

Zgodnie z tradycją oraz powyższymi ustawami miody dzielą się w zależności od stopnia rozcieńczenia na następujące grupy:

Półtoraki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej połową jednostki objętości wody (58-61 °Blg)
Dwójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody (48-50 °Blg)
Trójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody (34-36 °Blg)
Czwórniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody (25-28 °Blg)
Zonbi32 pisze:Jakie drożdże będą potrzebne?
Najlepiej dedykowane do miodów bo może być kicha albo restart, potem restart itd.

Takie lub takie choć i G-995 daja radę.
czytam nie pytam

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-01-11, 22:53

Czwórniak da się robić jak wino, resztę trzeba sycić. Tradycyjnie to robiono mody w beczkach po Węgrzynie, znaczy takich co mocne kultury drożdży zawierały. Jak ci się dziecko urodzi to nastaw miód, dasz mu na 18-te urodziny.
Wojtek

Awatar użytkownika
Interceptor
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2016-11-24, 01:10

Post autor: Interceptor » 2017-01-11, 23:02

Nie trzeba sycić. Po prostu mówi się, że jest większa szansa zakażenia bez sycenia, ale trzeba pamiętać, że sycenie psuje pozytywne właściwości miodu.

gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2017-01-12, 17:45

Podzielam zdanie przedmówcy, nigdy nie sycę, miód, sok lub owoce, woda i drożdże.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gucio 19, łącznie zmieniany 1 raz.

rolek
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2017-09-11, 16:03
Kontaktowanie:

Re: Miód pitny

Post autor: rolek » 2017-09-11, 16:07

chce zrobic miód pitny, macie jakies rady do początkującego bimbrownika?
http://....../cennik/ Tu był spam. To napisałem ja Legion

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: Miód pitny

Post autor: Legion » 2017-09-11, 16:27

Tak.
Wyp...dalaj.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Miód pitny

Post autor: terni » 2017-09-11, 18:07

A czy krawiec zajmuje się pieczeniem chleba?
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Re: Miód pitny

Post autor: seneka » 2017-09-15, 22:43

Nie za bardzo wiedziałem gdzie to pdpiąć ja myślicie suszny kierunek? https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 5358741263
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości