Strona 1 z 1

Miód pitny

: 2017-01-11, 18:35
autor: Zonbi32
Witajcie.

Rozejrzałem się po forum, skorzystalem nawet z opcji szukaj..i nie znalazlem.. więc:
Ktoś nastawiał takie cudo jak miodek pitny?
Ile Blg ma poczatkowo? Jakie drożdże będą potrzebne? Czy nadadza się piwne-trzecie pokolenie?

: 2017-01-11, 19:00
autor: Interceptor
Kiedyś szukałem informacji i natrafiłem na taki przepis na czwórniaka, czyli najłatwiejszy do wykonania miód. Do miodu nie daje się drożdży piwnych. Są specjalne od miodu albo można dać np. Bayanus G995.

PRZEPIS NA CZWÓRNIAK

Re: Miód pitny

: 2017-01-11, 20:37
autor: zbyszko
Zonbi32 pisze:Witajcie.
Rozejrzałem się po forum,..
No facktycznie mało wiedzy jest na forum, choć miodosytników jest wielu ale zapraszam do innego zaprzyjaźnionego FORUM .
Tam znajdziesz wszystko o winie i miodach.
Sam musisz deko poczytać, bo zadałeś trzy głupie pytania na które trudno jednoznacznie odpowiedzieć.
Zacytuje wiadomości ogólne z wiki:

Zgodnie z tradycją oraz powyższymi ustawami miody dzielą się w zależności od stopnia rozcieńczenia na następujące grupy:

Półtoraki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej połową jednostki objętości wody (58-61 °Blg)
Dwójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody (48-50 °Blg)
Trójniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody (34-36 °Blg)
Czwórniaki – miody, dla których brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody (25-28 °Blg)
Zonbi32 pisze:Jakie drożdże będą potrzebne?
Najlepiej dedykowane do miodów bo może być kicha albo restart, potem restart itd.

Takie lub takie choć i G-995 daja radę.

: 2017-01-11, 22:53
autor: Cyrograf15
Czwórniak da się robić jak wino, resztę trzeba sycić. Tradycyjnie to robiono mody w beczkach po Węgrzynie, znaczy takich co mocne kultury drożdży zawierały. Jak ci się dziecko urodzi to nastaw miód, dasz mu na 18-te urodziny.
Wojtek

: 2017-01-11, 23:02
autor: Interceptor
Nie trzeba sycić. Po prostu mówi się, że jest większa szansa zakażenia bez sycenia, ale trzeba pamiętać, że sycenie psuje pozytywne właściwości miodu.

: 2017-01-12, 17:45
autor: gucio 19
Podzielam zdanie przedmówcy, nigdy nie sycę, miód, sok lub owoce, woda i drożdże.

Re: Miód pitny

: 2017-09-11, 16:07
autor: rolek
chce zrobic miód pitny, macie jakies rady do początkującego bimbrownika?

Re: Miód pitny

: 2017-09-11, 16:27
autor: Legion
Tak.
Wyp...dalaj.

Re: Miód pitny

: 2017-09-11, 18:07
autor: terni
A czy krawiec zajmuje się pieczeniem chleba?

Re: Miód pitny

: 2017-09-15, 22:43
autor: seneka
Nie za bardzo wiedziałem gdzie to pdpiąć ja myślicie suszny kierunek? https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 5358741263