Tuszonka

Czyli coś na ząb...
jaga1
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2010-10-27, 21:40

Tuszonka

Post autor: jaga1 » 2011-11-10, 21:41

Poszukuję prawdziwego przepisu na tuszonkę.

pnaw
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2008-09-21, 21:17

Post autor: pnaw » 2011-11-10, 22:08

Ostatnio zmieniony 2011-11-11, 11:40 przez pnaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbyt wiele rzeczy, jest zbyt prostych, by pojąć je od razu.

jaga1
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2010-10-27, 21:40

Post autor: jaga1 » 2011-11-15, 21:15

Niestety pod tym linkiem nie ma przepisu na prawdziwą tuszonkę. Dla mnie tuszonka była podobna konsystencją do pasztetu tylko mięso nie było mielone a jagby rozgotowane z dużą ilością przypraw (majeranku?),dosyć tłuste i smarowało się na chlebku jak smalec ze skwarkami tylko chudsze i miękkie.

Awatar użytkownika
Yaromir
101%
101%
Posty: 209
Rejestracja: 2007-04-09, 21:06
Lokalizacja: z kątowni

Re: Tuszonka

Post autor: Yaromir » 2018-06-06, 11:38

Przepis mojej mamy polecam.

Tuszonka
- Szynka 1.2kg (ewentualnie karkówka)
- Boczek lub Podgardle 0.7kg najlepiej ze skórą. (Ja preferuję podgardle – daje specyficzny smak)
- Cebula 1kg (4-6 dużych cebul)
- Szklanka wody 250ml
- Ziele angielskie ok. 6 dużych kulek
- Pieprz czarny z 20-30 ziarenek całych
- Liść laurowy 8-10 sztuk
- Kostka rosołowa wołowa 1szt

Mięso pokroić w dużą kostkę , cebulę na pół i pokroić w półplastry.
Wszystko wrzucić do szybkowara, zalać szklanką wody i zamieszać.
Nie przekraczać ¾ objętości garnka!
Gotujemy w szybkowarze – 1 godzina od przekroczenia PPCW, po otwarciu
pokrywy trzymamy dalej na małym ogniu dodajemy Vegetę i dosalamy do smaku.
Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozbijamy rozgotowane mięso, lecz nie za długo i mocno żeby zostały małe kawałki mięsa.
Dalej gotującą się na małym ogniu tuszonkę nalewamy chochelką do słoików,
Po napełnieniu do ok. 90% pojemności słoika, wycieramy ręcznikiem papierowym krawędź słoika i gwint, zamykamy słoik i stawiamy na ręczniku nakrętką do dołu. Rano przestygnięte słoiki przekładamy do lodówki.
Smacznego
Załączniki
2018-05-22 19.23.25small.jpg
2018-05-22 22.00.09small.jpg
2018-06-06 18.07.55.jpg

Walecki
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2018-01-20, 08:56

Re: Tuszonka

Post autor: Walecki » 2018-06-08, 11:06

Yaromir pisze:
2018-06-06, 11:38
Przepis mojej mamy polecam.
Wieczorem wykonałem z pewną modyfikacją.
Do szklanki wody dodałem łyżeczkę soli peklowej i w ten sposób uzyskałem kolor mięsa.
Zamiast kostki wołowej dodałem kostkę na wędzonym boczku.

Efekt = bardzo dobry.
Dzięki za przepis.

Awatar użytkownika
kamilpl82
40%
40%
Posty: 93
Rejestracja: 2015-12-23, 17:55
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Tuszonka

Post autor: kamilpl82 » 2018-06-09, 12:39

Wtrącę swoje trzy grosze, jeżeli lubicie ten pyszniutki galacik z wieszku konserwy, ja go ubóstwiam, to polecam dodać dodatkowo z 0,5kg skórek wieprzowych i dodatkowo pół szklanki wody.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://alkoholeforum.pl

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość