Bigos z kapusty kiszonej

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
Benek
50%
50%
Posty: 123
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Bigos z kapusty kiszonej

Post autor: Benek » 2018-11-25, 19:50

radius pisze:
2018-11-24, 22:20
. Należy pamiętać, że w okresie przybywania księżyca lepiej się rozwijają pożądane mikroorganizmy potrzebne do kiszenia. [/color].
Można poznać autora tej niedorzeczności.

Awatar użytkownika
mienho
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2016-09-22, 22:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bigos z kapusty kiszonej

Post autor: mienho » 2018-11-25, 20:59

Moja teściowa robi bigos na "pozostałościach" po grillowaniu. Karkówka z kiełbasą i do tego aromat dymu to podobnie jak wędzone. Chyba nie daje śliwek bo nigdy nie znalazłem, trzeba spróbować namówić .

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 674
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Bigos z kapusty kiszonej

Post autor: radius » 2018-11-25, 22:14

Benek pisze:
2018-11-25, 19:50
Można poznać autora tej niedorzeczności.
Można. Chińczycy, gdzieś tak sprzed 2000 lat :mrgreen:
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
Doody
80%
80%
Posty: 477
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bigos z kapusty kiszonej

Post autor: Doody » 2018-11-26, 15:33

Wydaje się, że księżyc nie powinien mieć na nic wpływu ale jednak...
Grzyby w lesie rosną w określonych kwadrach. Ryby w nocy również biorą inaczej i to nawet przy pochmurnym niebie. Coś w tym musi być :wink:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 674
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Bigos z kapusty kiszonej

Post autor: radius » 2018-11-26, 17:25

Doody pisze:
2018-11-26, 15:33
Wydaje się, że księżyc nie powinien mieć na nic wpływu ale jednak...
Hmmm... a pływy oceaniczne :whistle Księżyc ma wpływ na wszystko co związane z wodą, na nas też :drunk :mrgreen:
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1946
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Bigos z kapusty kiszonej

Post autor: zbynek » 2018-11-26, 20:17

Księżyc od eonów lat towarzyszy życiu na ziemi. A, że wywiera namacalny i realny wpływ na to co się na niej dzieje, nikt już dziś nie wątpi. Począwszy od pływów oceanów, a skończywszy na rytmach życiowych wielu organizmów z człowiekiem włącznie.

Wystarczy wpisać w gogle "księżycowe drewno" by się dowiedzieć, że ludzie już od wieków potrafią na tym zarabiać pieniądze. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Doody
80%
80%
Posty: 477
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bigos z kapusty kiszonej

Post autor: Doody » 2018-11-27, 12:05

Jako ciekawostkę można dodać, że Księżyc kiedyś również obracał się wokół własnej osi i pokazywał nam ową "the dark side...". Wtedy przetaczała się po nim fala pływowa (spowodowana oddziaływaniem Ziemi) o wysokości 6-7m ale złożona nie z wody ale kamieni, skał a nawet skorupy księżycowej. Musiał to być niezły widok. Właśnie ta siła spowodowała ustabilizowanie się naszego satelity na jednej osi i już nie odsłania nam swojej drugiej strony. To samo spotkało również Merkurego, ze względu na bliskość Słońca.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Benek
50%
50%
Posty: 123
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Bigos z kapusty kiszonej

Post autor: Benek » 2018-11-27, 13:40

I tak to od gastronomii doszliśmy do astronomii...
Doody pisze:
2018-11-27, 12:05
Jako ciekawostkę można dodać, że Księżyc kiedyś również obracał się wokół własnej osi
Mam lepszą ciekawostkę. Może nie do uwierzenia, ale Księżyc dalej obraca się wokół własnej osi :shock:

Możesz podać źródło tej informacji o fali pływowej z kamieni?

Awatar użytkownika
Doody
80%
80%
Posty: 477
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Bigos z kapusty kiszonej

Post autor: Doody » 2018-11-27, 15:48

Księżyc wykonuje jeden obrót na 27 dni czyli na okres obiegu dookoła Ziemi. W takich ryzach trzymają go właśnie siły pływowe skorupy.
A informację o pływach skorupy obejrzałem na jednym z kanałów Discovery w serii "Tajemnice wszechświata".
Takie ruchy pływowe występują nadal na księżycach Jowisza, rozgrzewając jądra księżyców do tego stopnia, że są one płynne.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Kraków

Re: Bigos z kapusty kiszonej

Post autor: Frog » 2018-11-28, 20:28

Ruchy pływowe, rozgrzane jądra ...?! A mieliśmy o bigosie kurde gadać!
Bigos (Encyklopedia Staropolska. Z. Glogera).
Józef Ossoliński pod wyrazem bigos daje objaśnienie: „Bigos hultajski z różnych mięsiw z kapustą”. Cezary Biernacki pisze: „bigos hultajski, podobnie jak barszcz lub zrazy, jest najulubieńszą potrawą kuchni polskiej”. Przyrządza się z kapusty kwaszonej z drobno pokrajanem mięsiwem wołowem, cielęcem, wieprzowem, kiełbasą, zwierzyną, słoninką w kostki pokrajaną lub grzybami. Zwykle bigos praży się tłusto i długo na węglach, a odgrzewany, nabiera w smaku większej wartości. Dlatego też Polacy wybierając się w dalsze strony, zabierali ze sobą faskę kilkogarncową dobrze opieprzonego bigosu, który odgrzewano na popasach. Stare gospodynie wiedzą z tradycji , że bigos robiono zawsze bądź z kapusty kwaszonej szatkowanej, bądź niekwaszonej, ale na kwasie burakowym. Ze słoninką, schabem, kiełbasą zawsze gotowano, a zwierzynę pieczoną, mianowicie zająca, dodawano po ugotowaniu. Warząc wrzucano pieprz w całych ziarnkach, a pieprzem tłuczonym posypywano na talerzach. Bigos podaje się na gorące śniadanie, zwłaszcza dla wyjeżdżających w podróż i na wieczerzę. W domach staropolskich bigos z kiełbasą podany przed zupą zaczynał obiad, a poprzedzany był kieliszkiem starki, piołunówki, lub gdańskiej wódki. Bywa zawsze gęsty, bo rzadki jest już kapuśniakiem.
Bigos jak widać nie jedno ma imię.
Od jakiegoś czasu moich dwóch kumpli każdego roku kisi kapuchę. Każdy po swojemu. Od nich pozyskuję ową podstawę bigosu świątalnego, w systemie barteru :jest_ok
Drzewiej dokonywałem zakupu kapustki w co najmniej trzech różnych miejscach. Zawsze podstawą mojego bigosu są jej trzy kilogramy. Nigdy z jednego źródła.

Awatar użytkownika
yacequ
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2017-11-24, 14:52

Re: Bigos z kapusty kiszonej

Post autor: yacequ » 2018-12-07, 17:23

Toć gadamy !
@Frog - lejesz tony miodu na moja duszę ! Toż to najzacniejsze danie na okazję każdą, a nawet bez okazji (ale zawsze z naszą siwuchą).
Właśnie zakończyłem pracę domową BIGOS STAROPOLSKI z 4 kg kapusty z Bazarku na Dołku - jedyna kapusta u Pani z Warkoczem - a moja Szlachetna Połowa wyraziła się (wybacz brak eufemizmu) - zaj@bisty !!!
Pozdrawiam wszystkich sybarytów,
Wesołych Świąt !
Jacek

[/quote]Można. Chińczycy, gdzieś tak sprzed 2000 lat :mrgreen:[/quote]
Oj tam, oj tam - sprzed 4000 lat raczej! Nauka radziecka zna takie przypadki....

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Kraków

Re: Bigos z kapusty kiszonej

Post autor: Frog » 2018-12-07, 19:55

yacequ - ヤツェク Już wiem mój imienniku skąd Twój nick :D
Jednak (nie gniewaj się) pozostanę przy swoim zdaniu - Kapucha od Pani Z Warkoczem nigdy nie będzie lepsza od kapuchy z Trzech Różnych Źródeł, Co do całej reszty Twojej wypowiedzi zgadzam się w 100%, zwłaszcza w wątku z siwuchą. :drinks

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość