Rodzinne potrawy wigilijne.

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 428
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Kraków

Rodzinne potrawy wigilijne.

Post autor: Frog » 2018-12-12, 21:31

Cześć Koledzy.
Święta za pasem, więc pomyślałem, że może podzielilibyśmy się swoim rodzinnymi przepisami wigilijnymi. Chodzi mi o potrawy, które są spoza tych standardowych, powszechnie znanych. Takie, które przekazuje się z pokolenia na pokolenie w rodzinie. Może komuś spodoba się takie urozmaicenie.
Sałatka, której przepisem chciałem się z Wami podzielić jako pierwszy, to świetny dodatek do świątecznego karpia.
W mojej rodzinie jest robiona od zawsze i sięga co najmniej trzech pokoleń. Prosta i smaczna.
Składniki:
Ziemniaki.
Fasolka "perełka". Koniecznie taka https://www.badapak.pl/fasola-biala-perelka
Cebula.
Ocet, sól, pieprz.
Do dzieła:
Średniej wielkości ziemniaki, ugotować w mundurkach bez dodatku soli.
Odsączyć z wody i mocno ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
Fasolkę wcześniej namaczamy i również gotujemy bez soli. Studzimy.
Ziemniaki i fasolkę studzimy powoli, aby nie popękała nam skórka.
Obraną cebulę kroimy w plastry lub piórka.
Wszystkie składniki delikatnie mieszając solimy, pieprzymy i na samym końcu skrapiamy octem.
Rozumiem, że dla większości z Was ten ocet jest trudny do ogarnięcia, ale to clue tej sałatki.
Celowo nie podaję proporcji poszczególnych składników, bo szczerze mówiąc zawsze robiliśmy ją na "oko".
Rzecz najważniejsza, sałatkę należy zrobić co najmniej dzień wcześniej i najlepiej ją przemrozić.
Pozdro i sma.
.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość