Dania z grzyba

Czyli coś na ząb...
bnp

Dania z grzyba

Post autor: bnp » 2008-10-15, 14:38

Nie pamiętam jak się to danie nazywa, znam przepis z restauracji gzie kiedyś pracowałem.

Kurki
Boczek
Cebula
czosnek
łyżka mąki
sól, pieprz
olej
Śmietana/śmietanka do sosów

Zesmażyć boczek, dodać osolone posiekane kurki oraz cebulę. Obsmażyć . Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty czosnek, smażyć jeszcze 1-2 min. Dodać śmietankę do sosów i mąkę do zagęszczenia, lub zmieszać śmietanę ok 100ml z 100ml wody i łyżką mąki. Wlac na patelnię i gotowac jeszcze przez 1-2 min.
Sos podawać z makaronem.

Danie wybornie smakuje z kieliszkiem domowego cydru :mrgreen:
Załączniki
kura2.jpg
kura 1.jpg
Ostatnio zmieniony 2008-12-23, 11:01 przez bnp, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-15, 14:47

U mnie w menu znaczy się jadłospisie - pozdro dla Krzysiek007 :) borowiki z serem pleśniowym.

Składniki:
borowiki świeże
natka pietruszki
śmietana do sosów (używam krasnystaw 22%)
sól i pieprz
kostka bulion cielęcy
ser pleśniowy lazur

Borowiki podsmażamy na maśle z przyprawami i kostką, potem śmietana, na końcu ser i natka. Podawane w makaronem, rodzaj jak kto lubi.
Pozdrawiam

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2008-10-15, 17:11

Zamiast śmietany proponuję wbić jajka. Taka potrawa jest moim zdaniem smaczniejsza.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2008-10-15, 17:26

Wtedy to będzie chyba jajecznica.... :)

gatorek23
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2008-05-27, 15:37

Post autor: gatorek23 » 2008-10-15, 17:29

też tak sądzę.
:wink:
ale też :P bardzo smaczne

bnp

Post autor: bnp » 2008-10-15, 18:44

Macie panowie przepis na grzyba w zalewie a dokładnie podgrzybka w zalewie ?

pilne

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-18, 13:53

Marynowane grzybki

Jedna z najlepszych marynat - małe grzybki leśne w zalewie octowej

czas: 60 minut + 2 tygodnie
ilosc porcji: 0

składniki:

małe grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki itd)
ocet spirytusowy
marchewka
cebula
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
liście laurowe
sól



przyrządzanie:

Grzybki dokładnie oczyścić, umyć i gotować przez 20 minut w mocno osolonym wrzątku. Odsączyć, włożyć do dużego słoja. Przygotować zalewę w proporcjach 1/4 octu i 3/4 wody. Posolić. Zakręcić i odstawić na 14 dni.
Następnie grzyby odsączyć. Marchewkę, cebulę pokroić w plasterki. Grzyby nakładać wraz z warzywami i przyprawami do wyparzonych słoików. Zalać zalewą z wody i octu o takich samych jak poprzednio proporcjach, lekko posoloną z odrobiną cukru. Zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

franu
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-05-05, 17:02

zalewa

Post autor: franu » 2008-12-23, 09:54

Ja robie tak

Zalewa
1 szklanka octu
3 szklanki wody
3 łyżeczki cukru
Pieprz żiarnisty
Ziele Angielskie
Troche soli
Liść laurowy

Zagotować wszystko razem

Grzybki obgotować krótko w wodzie mocno solonej
Odcedzić i ładować gorące do czystych słoików
Można wsypać troche gorczycy, zblanszowaną cebulke jak kto lubi.
Zalać gorąca zalewą, zakręcić i do spiżarki.

Ważne! Grzyki muszą luźno pływać w zalewie. Ładować tak max 2/3 słoika.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-11-04, 19:17

A co powiecie na taakie grzyby o tej porze roku? :D



Obrazek
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-04, 19:20

No sypnęło gąskami, szczególnie siwymi teraz, też nacieliśmy trochę ;)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-11-05, 18:35

Grzybobranie ciąg dalszy :D

Obrazek
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-11-05, 18:37

Wszystko już Twoja małżonka wyzbierała czy jednak mam po co jutro jechać? :mrgreen:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Gąski kiszone, czy kwaszone.

Post autor: zbynek » 2012-10-31, 21:29

Szukam sprawdzonego przepisu, może ktoś się podzieli?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości