Dania z grzyba
Dania z grzyba
Nie pamiętam jak się to danie nazywa, znam przepis z restauracji gzie kiedyś pracowałem.
Kurki
Boczek
Cebula
czosnek
łyżka mąki
sól, pieprz
olej
Śmietana/śmietanka do sosów
Zesmażyć boczek, dodać osolone posiekane kurki oraz cebulę. Obsmażyć . Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty czosnek, smażyć jeszcze 1-2 min. Dodać śmietankę do sosów i mąkę do zagęszczenia, lub zmieszać śmietanę ok 100ml z 100ml wody i łyżką mąki. Wlac na patelnię i gotowac jeszcze przez 1-2 min.
Sos podawać z makaronem.
Danie wybornie smakuje z kieliszkiem domowego cydru
Kurki
Boczek
Cebula
czosnek
łyżka mąki
sól, pieprz
olej
Śmietana/śmietanka do sosów
Zesmażyć boczek, dodać osolone posiekane kurki oraz cebulę. Obsmażyć . Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty czosnek, smażyć jeszcze 1-2 min. Dodać śmietankę do sosów i mąkę do zagęszczenia, lub zmieszać śmietanę ok 100ml z 100ml wody i łyżką mąki. Wlac na patelnię i gotowac jeszcze przez 1-2 min.
Sos podawać z makaronem.
Danie wybornie smakuje z kieliszkiem domowego cydru
Ostatnio zmieniony 2008-12-23, 11:01 przez bnp, łącznie zmieniany 2 razy.
U mnie w menu znaczy się jadłospisie - pozdro dla Krzysiek007 borowiki z serem pleśniowym.
Składniki:
borowiki świeże
natka pietruszki
śmietana do sosów (używam krasnystaw 22%)
sól i pieprz
kostka bulion cielęcy
ser pleśniowy lazur
Borowiki podsmażamy na maśle z przyprawami i kostką, potem śmietana, na końcu ser i natka. Podawane w makaronem, rodzaj jak kto lubi.
Składniki:
borowiki świeże
natka pietruszki
śmietana do sosów (używam krasnystaw 22%)
sól i pieprz
kostka bulion cielęcy
ser pleśniowy lazur
Borowiki podsmażamy na maśle z przyprawami i kostką, potem śmietana, na końcu ser i natka. Podawane w makaronem, rodzaj jak kto lubi.
Pozdrawiam
Marynowane grzybki
Jedna z najlepszych marynat - małe grzybki leśne w zalewie octowej
czas: 60 minut + 2 tygodnie
ilosc porcji: 0
składniki:
małe grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki itd)
ocet spirytusowy
marchewka
cebula
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
liście laurowe
sól
przyrządzanie:
Grzybki dokładnie oczyścić, umyć i gotować przez 20 minut w mocno osolonym wrzątku. Odsączyć, włożyć do dużego słoja. Przygotować zalewę w proporcjach 1/4 octu i 3/4 wody. Posolić. Zakręcić i odstawić na 14 dni.
Następnie grzyby odsączyć. Marchewkę, cebulę pokroić w plasterki. Grzyby nakładać wraz z warzywami i przyprawami do wyparzonych słoików. Zalać zalewą z wody i octu o takich samych jak poprzednio proporcjach, lekko posoloną z odrobiną cukru. Zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Jedna z najlepszych marynat - małe grzybki leśne w zalewie octowej
czas: 60 minut + 2 tygodnie
ilosc porcji: 0
składniki:
małe grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki itd)
ocet spirytusowy
marchewka
cebula
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
liście laurowe
sól
przyrządzanie:
Grzybki dokładnie oczyścić, umyć i gotować przez 20 minut w mocno osolonym wrzątku. Odsączyć, włożyć do dużego słoja. Przygotować zalewę w proporcjach 1/4 octu i 3/4 wody. Posolić. Zakręcić i odstawić na 14 dni.
Następnie grzyby odsączyć. Marchewkę, cebulę pokroić w plasterki. Grzyby nakładać wraz z warzywami i przyprawami do wyparzonych słoików. Zalać zalewą z wody i octu o takich samych jak poprzednio proporcjach, lekko posoloną z odrobiną cukru. Zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
zalewa
Ja robie tak
Zalewa
1 szklanka octu
3 szklanki wody
3 łyżeczki cukru
Pieprz żiarnisty
Ziele Angielskie
Troche soli
Liść laurowy
Zagotować wszystko razem
Grzybki obgotować krótko w wodzie mocno solonej
Odcedzić i ładować gorące do czystych słoików
Można wsypać troche gorczycy, zblanszowaną cebulke jak kto lubi.
Zalać gorąca zalewą, zakręcić i do spiżarki.
Ważne! Grzyki muszą luźno pływać w zalewie. Ładować tak max 2/3 słoika.
Pozdrawiam
Zalewa
1 szklanka octu
3 szklanki wody
3 łyżeczki cukru
Pieprz żiarnisty
Ziele Angielskie
Troche soli
Liść laurowy
Zagotować wszystko razem
Grzybki obgotować krótko w wodzie mocno solonej
Odcedzić i ładować gorące do czystych słoików
Można wsypać troche gorczycy, zblanszowaną cebulke jak kto lubi.
Zalać gorąca zalewą, zakręcić i do spiżarki.
Ważne! Grzyki muszą luźno pływać w zalewie. Ładować tak max 2/3 słoika.
Pozdrawiam
Gąski kiszone, czy kwaszone.
Szukam sprawdzonego przepisu, może ktoś się podzieli?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości