Pasztet z pieczarek

Czyli coś na ząb...
Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2008-10-31, 08:52

Witaj Ostoja !

Wczoraj popełniłem pasztet Twojej Żony. Wyszedł fantastyczny, naprawde nie spodziewałem się, że bez mięsa i wątróbki bedzie tak smakować.
Przyznam się do błędu w sztuce, która może okazać się interesującą modyfikacją:
W zapale przygotowań zmieszałem posiekane pieczarki wraz z takąż cebulką i uświadomiłem sobie, że przecież powinienem wcześniej je podsmażyć. Było już za późno więc resztę składników wymieszałem razem, dodałem trzy łyżki oleju arachidowego i do piekarnika. Pasztet wyszedł świetny, już przypuszczono nań frontalny atak (rodzina).
Wydaje mi się, że dzięki niepodsmażaniu składników wcześniej jest on nieco lżejszy dla naszych "podrobów".
Przy okazji, użyłem sera salami bo jest wyrazisty i ostry.

Ostoja, świetny przepis :brawo i powinien się nazywać "pasztet z Ostoi" albo "pasztet Ostoiny" :1st

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-31, 11:04

Witam.
Zrobiłem fotki tego pasztetu, wyciągnięty z piekarnika, jeszcze ciepły. Zaraz zjem te dwie porcje, z keczupem na wierzchu. Bardzo lubię ten pasztet. żeby nie było rozbieżności, to należy dać małe czerstwe bułki w ilości 4 sztuk (np: kajzerki). Fotki jakościowo byle jakie, nie chciałem użyć lampy błyskowej, a pokój nie doświetlony.
Co do nazwy pasztetu, to jest przepis mojej ślubnej, to może pasztet Ostoiny :D
____________
Pozdrawiam Ostoja

mima22
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2008-10-21, 13:36

Post autor: mima22 » 2008-11-01, 16:39

Slinka cieknie. muszę koniecznie taki zrobić. :brawo

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-11-01, 17:50

Kolego@mima22 zostały po pasztecie tylko fotki, ponieważ został już skonsumowany. Naprawdę jest pyszny, tylko proszę pamiętać o bułkach czerstwych. Dać cztery małe, mogą być kajzerki.
Pzdr Ostoja

franu
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-05-05, 17:02

Post autor: franu » 2008-12-23, 09:46

Witam

Jestem Jaroszem kolego.

Ten pasztet jest GENIALNY, ja jeszcze dodatkowo smaruje forme margaryną i posypuje bułką tartą.

Jeszcze apetyczniej wyglada jak się bułeczka przyrumieni.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-12-23, 13:48

Witam.
Cieszę się, że Koledze smakuje pasztet. Akurat żona zrobiła na święta.
Kolega pisze cytuję:"ja jeszcze dodatkowo smaruje formę margaryną i posypuje bułką tartą."
My to również czynimy, lecz nie wspominałem o tym w przepisie. Życzę Koledze Zdrowych Wesołych Świąt oraz Do siego Roku
Pozdrawiam Ostoja

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości