Ruskie

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-07-23, 21:56

Witam!
Ja używam do wszystkiego gęstego jogurtu zamiast śmietany np. do mizerii, twarogu, rzodkiewki, placków ziemniaczanych, sosów i ostatnio jadłem ruskie mojej Mamy, też z jogurtem.
Jogurt ma 2-3% tłuszczu, śmietana (taka, co da się zjeść) 18% - zdrowsze to dla osobistych rurociągów i kanalizacji :) .
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-07-24, 08:01

powiem tylko tyle: zona smiala sie raz z tych naszych "ruskich pierogów". w Rosji robi sie je ALBO z serem, ALBO z ziemniakami.

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2009-11-04, 22:44

Wrzuć obydwa przepisy. Sprubujemy :D

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-11-05, 14:53

zapytam zony, czy sie jej chce pisac:roll:

Papiez
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2010-08-06, 19:50
Lokalizacja: Imprezy

Post autor: Papiez » 2010-08-06, 20:00

hehe oczywiscie podawane z cebulka prazona i ew. skwarki : )

a dodatkowo przy robieniu ciasta proponuje dodac ciepla wode poniewaz pieorgi beda dluzej swieze i oczywiscie polepszone walory organoleptyczne ( smak )
a jesli chodzi o farsz z dodatkiem majeranku i odrobiny magi smakuja zupelnie inaczej. czy lepiej to juz kwestia gustu wg mnie sa unowoczesnione : )

Kamil.


e:

ciekwe ile osob napisaloby ze pierogi ruskie to potrawa kuchni rosyjskiej ; ) otoz nic mylnego pierogi ruskie sa tradycyjna potrawa kuchni polskiej a dlaczego taka nazwa ? ... do zrodel!!:D

pierogi serem to pierogi z serem , pierogi ziemniaczane to pierogi ziemniaczane ( lub jakos inaczej nazwane tylko nie moga miec takiej samej nazwy jak prawdziwe ruskie ) :)
troche sie rozpisalem no ale coz zboczenie zawodowe ;)

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2010-08-07, 04:35

Papiez pisze: ... do zrodel!!:D
pierogi serem to pierogi z serem , pierogi ziemniaczane to pierogi ziemniaczane ( lub jakos inaczej nazwane tylko nie moga miec takiej samej nazwy jak prawdziwe ruskie ) :)
Białe jest białe ,a czarne jest czarne (chociaż niektórzy uważają inaczej :wall )

Jak podajesz źródło to podaj źródło , a nie
pisz wariacji na temat.

robol
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-08-07, 09:38

Tak więc sięgnąłem do źródeł. „Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej” Zofii Szymanderskiej. I czytam że jak głosi legenda, pierogi przyszły do nas z Rusi.
Znalazłem w niej przepisy na 4 podstawowe rodzaje ciasta na pierogi: Z mąki pszennej, ciasto litewskie, ciasto z mąki gryczanej i ciasto ziemniaczane.
Przepis na „pierogi ruskie” to jednak gotowane ziemniaki, ser, jajko i przysmażona cebulka. + przyprawy.
Oprócz tego dwa farsze ziemniaczane oraz 6 farszy serowych. Do tego całe mnóstwo innych farszy. Nawet rybne. (Co mnie zaskoczyło, bo o takich pierogach nie słyszałem)
Ciekawy i nie typowy jest też farsz z pokrzywy.
Moja żona robi „ruskie” na oko, nie posiłkując się książką.
Przepis z książki:
Na 4 porcje.
Ciasto: 400 g mąki, 1 jajko, przegotowana woda, sól.
Farsz: 800 g ugotowanych ziemniaków, 200 g białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki masła, jajko, sól, łyżeczka mielonego pieprzu lub papryki.
Usiekaną cebulę zrumienić na maśle, przestudzić. Ziemniaki i ser przepościć przez maszynkę, utrzeć z jajkiem, połączyć z cebulą, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy uformować wałek z przygotowanego wcześniej ciasta, odcinać 1 cm plasterki, rozpłaszczać w dłoni, nadziewać farszem, dokładnie sklejać, wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia. Pierogi podawać polane stopionym masłem lub gęstą kwaśną śmietaną, posypać grubo mielonym pieprzem.

fofol
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-11-20, 18:45

Post autor: fofol » 2010-12-03, 18:47

Odgrzeję te pierogi :)
U mnie rodzinnie tradycyjne ruskie są z ziemniakami, twarogiem i z suszoną miętą zamiast cebuli, a na wierzch, to co wszędzie - tłuszczyk, śmietana, jogurt itp.
Badacz-amator

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości