Witam!
Ja używam do wszystkiego gęstego jogurtu zamiast śmietany np. do mizerii, twarogu, rzodkiewki, placków ziemniaczanych, sosów i ostatnio jadłem ruskie mojej Mamy, też z jogurtem.
Jogurt ma 2-3% tłuszczu, śmietana (taka, co da się zjeść) 18% - zdrowsze to dla osobistych rurociągów i kanalizacji .
Ruskie
hehe oczywiscie podawane z cebulka prazona i ew. skwarki : )
a dodatkowo przy robieniu ciasta proponuje dodac ciepla wode poniewaz pieorgi beda dluzej swieze i oczywiscie polepszone walory organoleptyczne ( smak )
a jesli chodzi o farsz z dodatkiem majeranku i odrobiny magi smakuja zupelnie inaczej. czy lepiej to juz kwestia gustu wg mnie sa unowoczesnione : )
Kamil.
e:
ciekwe ile osob napisaloby ze pierogi ruskie to potrawa kuchni rosyjskiej ; ) otoz nic mylnego pierogi ruskie sa tradycyjna potrawa kuchni polskiej a dlaczego taka nazwa ? ... do zrodel!!:D
pierogi serem to pierogi z serem , pierogi ziemniaczane to pierogi ziemniaczane ( lub jakos inaczej nazwane tylko nie moga miec takiej samej nazwy jak prawdziwe ruskie )
troche sie rozpisalem no ale coz zboczenie zawodowe
a dodatkowo przy robieniu ciasta proponuje dodac ciepla wode poniewaz pieorgi beda dluzej swieze i oczywiscie polepszone walory organoleptyczne ( smak )
a jesli chodzi o farsz z dodatkiem majeranku i odrobiny magi smakuja zupelnie inaczej. czy lepiej to juz kwestia gustu wg mnie sa unowoczesnione : )
Kamil.
e:
ciekwe ile osob napisaloby ze pierogi ruskie to potrawa kuchni rosyjskiej ; ) otoz nic mylnego pierogi ruskie sa tradycyjna potrawa kuchni polskiej a dlaczego taka nazwa ? ... do zrodel!!:D
pierogi serem to pierogi z serem , pierogi ziemniaczane to pierogi ziemniaczane ( lub jakos inaczej nazwane tylko nie moga miec takiej samej nazwy jak prawdziwe ruskie )
troche sie rozpisalem no ale coz zboczenie zawodowe
Białe jest białe ,a czarne jest czarne (chociaż niektórzy uważają inaczej )Papiez pisze: ... do zrodel!!:D
pierogi serem to pierogi z serem , pierogi ziemniaczane to pierogi ziemniaczane ( lub jakos inaczej nazwane tylko nie moga miec takiej samej nazwy jak prawdziwe ruskie )
Jak podajesz źródło to podaj źródło , a nie
pisz wariacji na temat.
robol
Polak potrafi !!!
Tak więc sięgnąłem do źródeł. „Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej” Zofii Szymanderskiej. I czytam że jak głosi legenda, pierogi przyszły do nas z Rusi.
Znalazłem w niej przepisy na 4 podstawowe rodzaje ciasta na pierogi: Z mąki pszennej, ciasto litewskie, ciasto z mąki gryczanej i ciasto ziemniaczane.
Przepis na „pierogi ruskie” to jednak gotowane ziemniaki, ser, jajko i przysmażona cebulka. + przyprawy.
Oprócz tego dwa farsze ziemniaczane oraz 6 farszy serowych. Do tego całe mnóstwo innych farszy. Nawet rybne. (Co mnie zaskoczyło, bo o takich pierogach nie słyszałem)
Ciekawy i nie typowy jest też farsz z pokrzywy.
Moja żona robi „ruskie” na oko, nie posiłkując się książką.
Przepis z książki:
Na 4 porcje.
Ciasto: 400 g mąki, 1 jajko, przegotowana woda, sól.
Farsz: 800 g ugotowanych ziemniaków, 200 g białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki masła, jajko, sól, łyżeczka mielonego pieprzu lub papryki.
Usiekaną cebulę zrumienić na maśle, przestudzić. Ziemniaki i ser przepościć przez maszynkę, utrzeć z jajkiem, połączyć z cebulą, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy uformować wałek z przygotowanego wcześniej ciasta, odcinać 1 cm plasterki, rozpłaszczać w dłoni, nadziewać farszem, dokładnie sklejać, wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia. Pierogi podawać polane stopionym masłem lub gęstą kwaśną śmietaną, posypać grubo mielonym pieprzem.
Znalazłem w niej przepisy na 4 podstawowe rodzaje ciasta na pierogi: Z mąki pszennej, ciasto litewskie, ciasto z mąki gryczanej i ciasto ziemniaczane.
Przepis na „pierogi ruskie” to jednak gotowane ziemniaki, ser, jajko i przysmażona cebulka. + przyprawy.
Oprócz tego dwa farsze ziemniaczane oraz 6 farszy serowych. Do tego całe mnóstwo innych farszy. Nawet rybne. (Co mnie zaskoczyło, bo o takich pierogach nie słyszałem)
Ciekawy i nie typowy jest też farsz z pokrzywy.
Moja żona robi „ruskie” na oko, nie posiłkując się książką.
Przepis z książki:
Na 4 porcje.
Ciasto: 400 g mąki, 1 jajko, przegotowana woda, sól.
Farsz: 800 g ugotowanych ziemniaków, 200 g białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki masła, jajko, sól, łyżeczka mielonego pieprzu lub papryki.
Usiekaną cebulę zrumienić na maśle, przestudzić. Ziemniaki i ser przepościć przez maszynkę, utrzeć z jajkiem, połączyć z cebulą, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy uformować wałek z przygotowanego wcześniej ciasta, odcinać 1 cm plasterki, rozpłaszczać w dłoni, nadziewać farszem, dokładnie sklejać, wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia. Pierogi podawać polane stopionym masłem lub gęstą kwaśną śmietaną, posypać grubo mielonym pieprzem.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości