Chleb w jajku

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Chleb w jajku

Post autor: 98% » 2008-11-14, 00:09

Witam kucharzyć lubię , eksperymentować również - podaję prosty sprawdzony przepis z czasów studenckich - gdzie jak wiadomo oszczędzało się na jedzeniu a nie na ... "pędzeniu " :D


któremu z nas w gospodarstwie domowym nie pozostaje resztka chleba ???? i właśnie chodzi tutaj o to aby "główny składnik" był kilku dniowy 2-3 dniowy .

składniki :
kilkudniowy chleb - zdecydowanie kromki chleba
- olej do smażenia ( tak aby "pływał " na patelni ale nie było go za dużo )
- 2 -3 jaka
- sól / pieprz
- kilka plasterków sera - "wersja full wypas " :wink:

rozbijamy jaja roztrzepujemy je dodajemy soli i pieprzu .
Na rozgrzaną patelnię kładziemy uprzednio zamoczone z dwóch stron ( tak jak panierowanie kotletów ) kromki chleba po kilku minutach 1 - 2 obracany na druga stronę .

w wersji "full wypas" proponuję po odwróceniu kromki chleba położyć plasterek cienko ukrojonego sera 2 -3 mm i przykryć pokrywką patelnię na czas 1 minuty .
Po zdjęciu z patelni można konsumować - bardzo dobrze harmonizuje się z ketchupem bo nie jest mdłe( jak to w przypadku jajek ) .

"potrawa " ta jest bardzo syta - choć ja mogę to jeść bez opamiętania , cała istota w przyrządzaniu polega tylko i wyłącznie na tym że kromki chleba muszą być 2 - 3 dniowe z tego względu że świeże pieczywo błyskawicznie wchłania do środka jaja i wyjdzie nam bardziej grzanka niż chleb w jajku .
z serem smakuje wybornie - ser się ciągnie - dlatego nie należy kroić grubych plastrów bo ser się nie roztopi a kromka chleb może się mocno przypalić .

smacznego :P .

pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 04:55 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.

mustava
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2008-08-04, 22:13

Post autor: mustava » 2008-11-14, 12:58

Ja czasami robię coś podobnego tylko jajko roztrzepuję w odrobinie mleka (mniej więcej objętościowo 1:1) plus odrobinę soli. Po upieczeniu można toto posmarować np dżemem (najlepiej własnej roboty :lol: )
ENERGA - brak bezpłatnego internetu w Moim gniazdku :cry:

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-11-14, 17:21

w wersji "full wypas" proponuję po odwróceniu kromki chleba położyć plasterek cienko ukrojonego sera 2 -3 mm i przykryć pokrywką patelnię na czas 1 minuty .
robiłem chleb w jajku od niepamiętnych czasów ale z serem spróbowałem dopiero dziś :slinka mniam :slinka
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2008-11-14, 18:42

Ja znam od dziecinstwa smak chleba na jajku, tylko ze w wersji podstawowej, czesto na smalcu, bo nie zawsze byl olej. Pychota.
Z plasterkiem sera sprobuje przy najlepszej okazji :wink:

@Mustava
Fajny masz podpis :mrgreen:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Awatar użytkownika
peace
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2007-11-24, 18:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: peace » 2009-01-19, 08:55

wczoraj zrobiłem wg przepisu chlebek w jajku i z serem na wierzchu, :D posmarowałem sosem czosnkowym i odrobiną ketchupu....wyśmienite i jakie syte :slinka :brawo

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-01-19, 13:04

robiłem kiedyś zmodyfikowana wersję ów pysznego przepisu :slinka ,w kromce za pomocą szklanki na środku wycinałem dziurę w środek szło jajeczko,powstaje coś a'la jajko sadzone na chlebie.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

mały 1
30%
30%
Posty: 46
Rejestracja: 2009-06-28, 12:15

Post autor: mały 1 » 2009-12-03, 19:26

Taki chlebek w jajku znakimicie smakuje z ogóreczkiem w sosie musztardowym.Palce lizać! :slinka

Awatar użytkownika
jedrus84
60%
60%
Posty: 235
Rejestracja: 2008-11-21, 23:47
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: jedrus84 » 2009-12-03, 20:06

Ja z kolei uwielbiam taki chlebek posypany delikatnie "vegetą" , nabiera wyrazistości ;)

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-12-11, 21:08

Dobrze, że przypomniałeś o tym przysmaku. Ja preferuję ze świeżym pomidorem lub kiszonym ogórasem, bo samo trochę za tłuste. Jeśli z serem to najlepiej z oscypkiem.
I zimne piwo bowiązkowo!

pozdrawiam :)

trebor
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2009-10-27, 09:17
Lokalizacja: EU

Post autor: trebor » 2009-12-15, 08:37

Jest też wersja odwrotna tej potrawy.

Jajko w chlebie :D
po naszemu jako w gniazdku.
W kromce chleba wycina się otwór ok 3x3 lub 4x4 cm w zależności od wielkości kromki i kładzie na patelnie wbija do powstałego otworu jajo soli, pieprzy i wcina :mrgreen:

Smacznego.

dess1
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2011-03-06, 19:34

Post autor: dess1 » 2011-03-06, 19:46

fajna nazwa 'jajko w gniazdku'..Też to robię , dodam że smażę pod przykryciem..ładniej się wierzch ścina.
pozdrawiam. mariusz

kapsel-ck
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2009-09-07, 22:28

Post autor: kapsel-ck » 2011-03-06, 20:11

Witam.

Polecam wersję dodania do jajek mleka. Ja na trzy jaja daję ok pół szklanki. Do tego pieprz i sól. Po dodaniu mleka chlebek nie pije aż tyle tłuszczu.
KAPSEL-CK

Awatar użytkownika
Kerry
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2010-09-24, 12:30
Lokalizacja: Silesia Inferior

Post autor: Kerry » 2011-03-07, 09:15

Jajo w chlebie to jedna z najprostszych portaw a zarazem najsmaczniejszych.
Uwielbiam ją, od małości sobie ją robiłem.
Nawet przyznam, że wczoraj zrobiłem moim paniom. :D
I sobie, rzecz jasna!
Pozdrawiam,
Kerry
omnia mea mecum porto

Awatar użytkownika
ZdroweNalewki
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Post autor: ZdroweNalewki » 2011-03-07, 09:41

Smaczniutkie ! Ja robię w wersji z bułeczką. Kajzerkę rozcinam na pół, ugniatam troszkę w środku, polewam odrobiną mleka i do środka wbijam jajko. I to idzie na patelnię.
Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2011-03-12, 19:54

Ja wspominam swoje lata dzieciństwa kiedy babcia stary prawie przyschnięty chleb parowała i w jajku otulała.Mnie wystarczył parowany i przypieczony - mniam.
Dziś pewnie koń by się ośmiał jak bym swoim dzieciom coś takiego zaserwował.Takie kawały chleba są obecnie wyrzucane do śmietnika - echh.(ale nie u mnie)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości