Sprawdzony przepis na chleb - Szukam

Czyli coś na ząb...
bnp

Post autor: bnp » 2009-01-25, 19:55

dajcie przepis na te bagietki :slinka

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-01-25, 20:14

cześć :)
bnp pisze:dajcie przepis na te bagietki :slinka
ale na zakwasie czy drożdzach :) ?
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

bnp

Post autor: bnp » 2009-01-25, 20:15

na zakwasie i drożdżach teraz tak piekę :mrgreen:

dawaj przepis bo mi rozczyn rośnie :lol:

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-01-25, 20:23

elo :)
bnp pisze:dawaj przepis bo mi rozczyn rośnie :lol:
bazowałem na przepisie:
http://chleb.info.pl/index.php?id=87

modyfikacja było dodanie 50 g maki pszennej z swojego przemiału, oraz 50 gr mąki żytniej 720.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2009-01-25, 22:39

:D Same ŁAKOMCZUCHY :D :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Johnny
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2006-05-07, 09:45
Lokalizacja: Radom

Sposób na?

Post autor: Johnny » 2009-01-26, 15:12

@wszystkich:oczywiscie,że wszystkie przepisy do własnej aranżacji ze strony Mirabelki,mnie wpadł taki oto pomysł by ciasto mi sie nie rozchodziło na boki i nie wysychało podczas wyrastania!P.s. z emocji zapomniałem podziękować p.W.Ostoi za przesłany program co niniejszym czynię i pozdrawiam Johnny!
Załączniki
Sposoby na sposoby!! 001.jpg
Sposoby na sposoby!! 002.jpgB.jpg
Sposoby na sposoby!! 002.jpgB.jpg (54.92 KiB) Przejrzano 1270 razy

Awatar użytkownika
masterofbimber
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: masterofbimber » 2009-01-26, 16:51

Witam.
Na początku chcę pogratulować wytworów rąk Waszych bracia pędzacy i pragne podzielic
się pewnym sposobem wykonania naprawdę dobrego zakwasu.
Podstawowym składnikiem tegoż zakwasu sa najzwyklejsze w swiecie płatki owsiane.
Płatki zalewamy letnia woda do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego(nie solić!!!)
miche odstawiamy w ciepłe miejsce , przykrywamy jakąś ściereczką i czekamy kilka dni aż zacznie fermentować , a fermentowac bedzie naprawde pięknie.
Piekłem na tym zakwasie chlebek z małym dodatkiem drożdzy ale najlepszy z tego zakwasu jest żurek, taki z jajkiem na twardo i kiłbaską i duża ilościa majeranku i czosnku .
Polecam bo i chleb i żurek są naprawdę smaczne. Smacznego !!
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-01-26, 17:17

@Johnny podziwiam Twoje wyroby :brawo . Muszę w końcu i ja przymierzyć się do pieczenia chleba. Za program nie masz co dziękować, bo to jest darmowy, a Tobie przyda się, bo można nim pomniejszać grafikę tak, by mieściła się na Forum.
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
amber65
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2006-03-09, 13:07
Lokalizacja: Czechy- Přílepech

Post autor: amber65 » 2009-01-30, 10:16

:?:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............ Alkohol pity w miarę , nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2009-01-30, 11:18

@Koledzy, chlebek razowy na zakwasie, mieszanka 50/50 żytni z pszennym wyszedł zarąbisty, ale lekko klei się do noża w trakcie krojenia, czy ktos może wie co jest za to odpowiedzialne i jak z tym walczyć.
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
Johnny
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2006-05-07, 09:45
Lokalizacja: Radom

Razowy kleisty ?

Post autor: Johnny » 2009-01-30, 12:48

@inżynier:nie wiem jakiej użyłeś mąki ale staraj się dać zawsze trochę więcej razowej pszennej typ 2000 i możesz raz dodać gotowanych piure ziemniaków 10-20 dkg.Ja zawsze daję około1/2 sklanki oliwy i sparzone otręby z siemieniem lnianym.Experymentuj!!Pozdrawiam Johnny.

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2009-01-30, 14:13

@ Inżynier

Przyczyny mogą być różne ale ja stawiałbym na takie:
- za dużo wody w cieście czyli za rzadkie
- za krótko pieczone w piekarniku lub w zbyt niskiej temperaturze
Ja zawsze przed wyjęciem z piekarnika próbuję jak to dawniej się robiło wbijając patyczek.
Jak wbity do dna i wyjęty jest "czysty" bez wraźnie przyklejonego, lepkiego ciasta to już czas.
Jeśli klei się do palców to jeszcze minimum 10 minut.
Patyczki Fackelmanna do szszłyków z Carrefoura.

Pozdrawiam

człowiek
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2008-03-04, 23:09

Post autor: człowiek » 2009-01-30, 19:36

Inżynier, tak sobie dumam, że ten chleb to masz jeszcze nie upieczony. Gdzieś czytałem (ale zapomniałem), że upieczony chleb ma w środku przekroju temperaturę 92-95°C. Trzeba do swoich warunków dopasować temperaturę i czas pieczenia coby się jeszcze nie przypaliło, a już upiekło.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-02-01, 19:56

Przed chwilą wyjąłem z piekarnika pszenne bułeczki. Wyszły super.

Składniki:

1. 1 szklanka mąki pszennej razowej
2. 2 szklanki mąki pszennej typ 550
3. 1/3 kostki drożdży
4. 2 łyżki oleju
5. Sól łyżeczka
6. ok. 350 ml ciepłej wody
7. 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Cukier do wody, potem drożdże i poczekać ok. 3 min. Dodać rozczyn drożdży do mąki, dodać olej i sól, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto /wyrabiać ok. 10 min/. Uformować z ciasta bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik na temp. max, wsatwić na dół piekarnika naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
Wstawić wyrośniete bułeczki / rosną ok. 1 godziny/ do rozgrzanego piekarnika, piec 10 min w temp max, potem spryskać powierzchnię bułek wodą i piec dalej w temp. 200°C do zbrązowienia /ok. 15 min/.
Wychodzą ciemne bułeczki o super smaku- polecam :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Johnny
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2006-05-07, 09:45
Lokalizacja: Radom

Re.bułeczki

Post autor: Johnny » 2009-02-02, 12:48

@ kitaferia: :brawo Wspaniałe,zrobie experyment na zakwasie pszennym+drożdże moze się udadza?Dobry przepis bo na szklanki ja nie mam wagi to takie proporcje w sam raz.Wczoraj robiłem chleb pszenno razowy 3:1 w tym razowej pszennej 2 szkl.+1typ 550 ale nie wyrósł mi jak nleży,gnieciuch trzeba wyrobione ciasto od razu formowaći do wyrośnięcia i klaść do foremki bo po odgazowani nie ma siły powtórnie wyrosnąć i to jest przyczyną mojej porażki. Jak będziesz miał sprawdzony jeszcze inny przepis (na szklanki) to podrzuc.pozdrawiam Johnny!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości