Sprawdzony przepis na chleb - Szukam
elo
http://chleb.info.pl/index.php?id=87
modyfikacja było dodanie 50 g maki pszennej z swojego przemiału, oraz 50 gr mąki żytniej 720.
bazowałem na przepisie:bnp pisze:dawaj przepis bo mi rozczyn rośnie
http://chleb.info.pl/index.php?id=87
modyfikacja było dodanie 50 g maki pszennej z swojego przemiału, oraz 50 gr mąki żytniej 720.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Sposób na?
@wszystkich:oczywiscie,że wszystkie przepisy do własnej aranżacji ze strony Mirabelki,mnie wpadł taki oto pomysł by ciasto mi sie nie rozchodziło na boki i nie wysychało podczas wyrastania!P.s. z emocji zapomniałem podziękować p.W.Ostoi za przesłany program co niniejszym czynię i pozdrawiam Johnny!
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Witam.
Na początku chcę pogratulować wytworów rąk Waszych bracia pędzacy i pragne podzielic
się pewnym sposobem wykonania naprawdę dobrego zakwasu.
Podstawowym składnikiem tegoż zakwasu sa najzwyklejsze w swiecie płatki owsiane.
Płatki zalewamy letnia woda do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego(nie solić!!!)
miche odstawiamy w ciepłe miejsce , przykrywamy jakąś ściereczką i czekamy kilka dni aż zacznie fermentować , a fermentowac bedzie naprawde pięknie.
Piekłem na tym zakwasie chlebek z małym dodatkiem drożdzy ale najlepszy z tego zakwasu jest żurek, taki z jajkiem na twardo i kiłbaską i duża ilościa majeranku i czosnku .
Polecam bo i chleb i żurek są naprawdę smaczne. Smacznego !!
Na początku chcę pogratulować wytworów rąk Waszych bracia pędzacy i pragne podzielic
się pewnym sposobem wykonania naprawdę dobrego zakwasu.
Podstawowym składnikiem tegoż zakwasu sa najzwyklejsze w swiecie płatki owsiane.
Płatki zalewamy letnia woda do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego(nie solić!!!)
miche odstawiamy w ciepłe miejsce , przykrywamy jakąś ściereczką i czekamy kilka dni aż zacznie fermentować , a fermentowac bedzie naprawde pięknie.
Piekłem na tym zakwasie chlebek z małym dodatkiem drożdzy ale najlepszy z tego zakwasu jest żurek, taki z jajkiem na twardo i kiłbaską i duża ilościa majeranku i czosnku .
Polecam bo i chleb i żurek są naprawdę smaczne. Smacznego !!
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
Razowy kleisty ?
@inżynier:nie wiem jakiej użyłeś mąki ale staraj się dać zawsze trochę więcej razowej pszennej typ 2000 i możesz raz dodać gotowanych piure ziemniaków 10-20 dkg.Ja zawsze daję około1/2 sklanki oliwy i sparzone otręby z siemieniem lnianym.Experymentuj!!Pozdrawiam Johnny.
@ Inżynier
Przyczyny mogą być różne ale ja stawiałbym na takie:
- za dużo wody w cieście czyli za rzadkie
- za krótko pieczone w piekarniku lub w zbyt niskiej temperaturze
Ja zawsze przed wyjęciem z piekarnika próbuję jak to dawniej się robiło wbijając patyczek.
Jak wbity do dna i wyjęty jest "czysty" bez wraźnie przyklejonego, lepkiego ciasta to już czas.
Jeśli klei się do palców to jeszcze minimum 10 minut.
Patyczki Fackelmanna do szszłyków z Carrefoura.
Pozdrawiam
Przyczyny mogą być różne ale ja stawiałbym na takie:
- za dużo wody w cieście czyli za rzadkie
- za krótko pieczone w piekarniku lub w zbyt niskiej temperaturze
Ja zawsze przed wyjęciem z piekarnika próbuję jak to dawniej się robiło wbijając patyczek.
Jak wbity do dna i wyjęty jest "czysty" bez wraźnie przyklejonego, lepkiego ciasta to już czas.
Jeśli klei się do palców to jeszcze minimum 10 minut.
Patyczki Fackelmanna do szszłyków z Carrefoura.
Pozdrawiam
Przed chwilą wyjąłem z piekarnika pszenne bułeczki. Wyszły super.
Składniki:
1. 1 szklanka mąki pszennej razowej
2. 2 szklanki mąki pszennej typ 550
3. 1/3 kostki drożdży
4. 2 łyżki oleju
5. Sól łyżeczka
6. ok. 350 ml ciepłej wody
7. 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Cukier do wody, potem drożdże i poczekać ok. 3 min. Dodać rozczyn drożdży do mąki, dodać olej i sól, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto /wyrabiać ok. 10 min/. Uformować z ciasta bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik na temp. max, wsatwić na dół piekarnika naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
Wstawić wyrośniete bułeczki / rosną ok. 1 godziny/ do rozgrzanego piekarnika, piec 10 min w temp max, potem spryskać powierzchnię bułek wodą i piec dalej w temp. 200°C do zbrązowienia /ok. 15 min/.
Wychodzą ciemne bułeczki o super smaku- polecam
Składniki:
1. 1 szklanka mąki pszennej razowej
2. 2 szklanki mąki pszennej typ 550
3. 1/3 kostki drożdży
4. 2 łyżki oleju
5. Sól łyżeczka
6. ok. 350 ml ciepłej wody
7. 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Cukier do wody, potem drożdże i poczekać ok. 3 min. Dodać rozczyn drożdży do mąki, dodać olej i sól, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto /wyrabiać ok. 10 min/. Uformować z ciasta bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik na temp. max, wsatwić na dół piekarnika naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
Wstawić wyrośniete bułeczki / rosną ok. 1 godziny/ do rozgrzanego piekarnika, piec 10 min w temp max, potem spryskać powierzchnię bułek wodą i piec dalej w temp. 200°C do zbrązowienia /ok. 15 min/.
Wychodzą ciemne bułeczki o super smaku- polecam
Pozdrawiam
Re.bułeczki
@ kitaferia: Wspaniałe,zrobie experyment na zakwasie pszennym+drożdże moze się udadza?Dobry przepis bo na szklanki ja nie mam wagi to takie proporcje w sam raz.Wczoraj robiłem chleb pszenno razowy 3:1 w tym razowej pszennej 2 szkl.+1typ 550 ale nie wyrósł mi jak nleży,gnieciuch trzeba wyrobione ciasto od razu formowaći do wyrośnięcia i klaść do foremki bo po odgazowani nie ma siły powtórnie wyrosnąć i to jest przyczyną mojej porażki. Jak będziesz miał sprawdzony jeszcze inny przepis (na szklanki) to podrzuc.pozdrawiam Johnny!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości