Żeberka pieczone w kiszonej kapuście z piwem.

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście z piwem.

Post autor: adwokat » 2009-01-09, 09:11

Witam.

@ kitaferia: jest :)

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście z piwem.

Skład:
Żeberka: tyle ile chcesz upiec.
Kiszona kapusta: 1,5 razy tyle, ile żeberek.
Przyprawy.
Garnek do zapiekania z pokrywką lub garnek bez plastikowych części i folia aluminiowa.
Piwo. Najlepiej jakieś mocno słodowe, bo ładnie równoważy kwaśność kapusty.

Wykonanie:
Żeberka nacieramy przyprawami, jak nam się podoba i zostawiamy na noc w lodówce. Oczywiście przykryte, żeby nie wchłonęły obcych zapachów.
Na następny dzień:
na dno naczynia do pieczenia układamy warstwę kapusty ok 1 – 1,5 cm.
Na kapustę warstwa żeberek.
I tak do skończenia materiału.
Zalać piwem do poziomu górnej warstwy.
Żeberka mają być przykryte około 2 cm. Warstwą kapusty.
Naczynie przykryć i wstawić do średnio (150 °C) piekarnika, pieca itp.
Piec około 2 h. do miękkości (mięska, nie kości) i aż kapusta będzie miękka, ale nie rozlazła.
W międzyczasie kontrolować nawilżenie piwem, żeby się nie przypaliło.
Za każdym razem otwieramy nowe piwo, zalewamy potrawę, a resztę wypijamy.
Czynność powyższą powtarzamy co około 30 minut.
Wydobyć mięsko z kapusty i piec osobno około 10 – 15 min, żeby się przyrumieniły.
Kapustę, zależnie od nawilżenia, albo nawilżyć kolejnym piwem, albo odparować piekąc bez przykrycia.

Podawanie:
Podawać z pieczywem, najlepiej domowym, żytnim.

Smacznego.

adwokat
Pozdrawiam. adwokat

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-01-09, 16:53

ta kapusta, to dodcisnieta "fest" :?:
pzdr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-01-09, 17:28

@adwokat

Czekałem na ten przepiś, na pewno spróbuję. THX
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-01-09, 18:15

Moja żona robi tak samo tyle że karkówkę,bez piwa i w prodiżu,ale trzeba będzie spróbować z piwem :slinka
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2009-01-11, 11:29

Witam.

Kapusta nie jest ani odciśnięta, ani płukana. Ma być tylko sucha na tyle, żeby się z niej nie lało.


pozdrawiam.

adwokat
Pozdrawiam. adwokat

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-01-13, 22:15

przyznam, ze bardzo mi posmakowaly! jak na moj gust, to troche malo tluszczu, ktorego kpusta potrzebuje. :brawo

Awatar użytkownika
peace
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2007-11-24, 18:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: peace » 2009-01-15, 14:39

ja też zrobiłem... bardzo dobre! przyprawy przeszły do kapusty i była wyśmienita, tak jak żeberka
pycha :brawo

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-01-15, 17:31

Nie wiem jak wy ale ja kapusty nie jem.To tylko dodatek do mięsa i po pieczeniu kapustę wyrzucam.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-01-15, 18:44

musisz kieds polski bigos mysliwski sprobowac :mrgreen:

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-01-15, 18:49

cześc :)
jerzy pisze:bigos mysliwski
kapusta w garku a mieso w lesie :) ?
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-01-16, 00:26

Witam @bielok,

inaczej kapusta na polu a mięso biega po lesie :mrgreen: a ten kto myśli jak to "połączyć "
w niedługim czasie zostanie myśliwym.



98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2016-01-15, 19:58

Takie żeberka bym szarpnął, nigdy nie robiłem i nie jadłem, a jednak coś mi mówi, że by mi smakowały http://smaker.pl/przepis-zeberka-w-sosi ... ,fram.html

darekint
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2014-10-29, 16:53

Post autor: darekint » 2016-01-24, 00:32

Przepis fajny ale 150°C i 2 godz. to za mało, przynajmniej w moim przypadku. Włożyłem do starego prodiża, przykryłem folią i do pieca na trzy zdrowaśki. Zwykle żeberka robiłem w marynacie z musztardy, w rękawie i siedziały ok. 1,5 godz w 180°C. Lepiej przepis sprawdzić do swojego piekarnika wcześniej. Bo goście czekali na danie główne ,wódka się lała, zapachy się roznoszą a tu nic :D (ratunkiem okazały się pierogi z grzybami jako starter :D) Ale jak już wyszło to super , kapustka ta co była pod poziomem piwka fajnie się skomponowała z mięskiem i z przyprawami co były na mięsku. Ta co była na wierzchu to do wyrzucenia bo bez smaku, zabezpieczyła tylko mięsko od góry przed przypaleniem . Podałem z ziemniakami, kiszonym ogórkiem i obok kapusta z mięska. Do tego podałem swoją pszeniczną,, tygodniową w prawdzie świeżą nie ułożoną jeszcze ale posmakowała gościom. Jeden z biesiadników przyniósł Stumbras centenary która była świetnym kontrpunktem i odniesieniem do swojskiego napitku. Zrobił to fuksem ale jak na zamówienie do porównania. Po drobnych korektach przepis trafia do arsenału wiktuałów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez darekint, łącznie zmieniany 2 razy.

jarekwawrzyn
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2016-01-26, 12:12
Kontaktowanie:

Post autor: jarekwawrzyn » 2016-01-26, 12:20

Przepis wygląda świetnie, czas kupić żeberka i zobaczymy jak podziałają z piwem własnego wyrobu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości