Golonka w słoikach i paprykarz :)
Jak długo można przechowywać tak zakonserwowane mięso?Dni,miesiące czy może kilka lat?Czy jeżeli temperatura otoczenia będzie wyższa(15-20°C)to szybciej się popsuje niż przechowywane w lodówce?Czy każde mięso nadaje się do zakonserwowania?
Słyszałem kiedyś o gęsinie w słoikach.Czy robi się ją w taki sam sposób?
Słyszałem kiedyś o gęsinie w słoikach.Czy robi się ją w taki sam sposób?
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Przestrzegam przed pasteryzacją słoików w piekarniku.
Jak taki słoik nie wytrzyma temperatury to będzie w piekarniku "wielki pasztet"a jak to się zdarzy w momencie otwierania piekarnika to i twarz będzie nie ciekawa.
Bezpieczna pasteryzacja to tylko garnek z wodą i ścierką na dnie.Temperatura bulgotającej wody jest wystarczająca do pasteryzacji,
Pozdrawiam serdecznie.
Jak taki słoik nie wytrzyma temperatury to będzie w piekarniku "wielki pasztet"a jak to się zdarzy w momencie otwierania piekarnika to i twarz będzie nie ciekawa.
Bezpieczna pasteryzacja to tylko garnek z wodą i ścierką na dnie.Temperatura bulgotającej wody jest wystarczająca do pasteryzacji,
Pozdrawiam serdecznie.
cześć
Więc tak.... golonkę w ten sposób zrobiłem już 3 razy (raz z dwóch przednich, raz z jednej tylnej i ostatnio z trzech tylnych) Za każdym razem wyszła lepsza, a ta ostatnia to REWELACJA
Już nie mogę sobie wyobrazić kolacji bez kanapek z golonką przyrządzoną w ten sposób
kolego @bielok
Jakbyś miał jeszcze jakieś ciekawe przepisy to wrzuć na forum
Więc tak.... golonkę w ten sposób zrobiłem już 3 razy (raz z dwóch przednich, raz z jednej tylnej i ostatnio z trzech tylnych) Za każdym razem wyszła lepsza, a ta ostatnia to REWELACJA
Już nie mogę sobie wyobrazić kolacji bez kanapek z golonką przyrządzoną w ten sposób
kolego @bielok
Jakbyś miał jeszcze jakieś ciekawe przepisy to wrzuć na forum
Kolego, uratuje Cię wizyta na stronie http://www.wedlinydomowe.pl/ i jej forum http://wedlinydomowe.pl/forum/index.php
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Dziś rozmawiałem o mięsie w słoikach z pewną panią która trochę się na kuchni zna.Otóż podpowiedziała żeby dodać do mięsa i przypraw trochę wody a zrobi nam się galaretka.Podpowiedziała również żeby przed włożeniem do słoików mięso trochę obsmażyć na patelni,w efekcie czego mięsko nie po zlepia się ze sobą a będzie po wyjęciu ze słoika rozpadać się na poszczególne kawałeczki.Nie obsmażone utworzy jednolitą bryłę.
Doradziła mi zamiast prodiża garnek z wodą-i tu nie wiem czy temperatura nie będzie za niska.Bo jednak w piekarniku mamy około 200 stopni a w garnku z wodą około 95°C.
Doradziła mi zamiast prodiża garnek z wodą-i tu nie wiem czy temperatura nie będzie za niska.Bo jednak w piekarniku mamy około 200 stopni a w garnku z wodą około 95°C.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Cześć
Spiryt miesko obrabiasz w zależności jaki chcesz uzyskac produkt. Ja do swoich produkcji nie dodawałem wody i galaretce nie miałem nic do zarzucenia. Choć to moja subiektywna ocena Jak przypuszczam obsmarzone miesko bedzie miało twardszą wierzchnia powierzchnię co bedzie utrudniac smarowanie na kanape a mi głownie chodziło o smarowalny produkt.
Myślę ze spokojnie można gotować miesko w słoikach w garze z wodą ale dla golonki zastosował bym czas ok 5h.
Spiryt miesko obrabiasz w zależności jaki chcesz uzyskac produkt. Ja do swoich produkcji nie dodawałem wody i galaretce nie miałem nic do zarzucenia. Choć to moja subiektywna ocena Jak przypuszczam obsmarzone miesko bedzie miało twardszą wierzchnia powierzchnię co bedzie utrudniac smarowanie na kanape a mi głownie chodziło o smarowalny produkt.
Myślę ze spokojnie można gotować miesko w słoikach w garze z wodą ale dla golonki zastosował bym czas ok 5h.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości