Golonka w słoikach i paprykarz :)

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-02-11, 20:41

Potwierdzam, iż butelki po piwie wytrzymują w piekarniku temp. 160°C.
Wygrzewam je przed rozlaniem piwa, te co pękną /mało ich jest/, są eliminowane jako słabe i mam pewnośc że nie będzie granatów przy refermentacji.

Ja nie mając szybkowaru zrobię w peikarniku.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-02-12, 17:04

Jak długo można przechowywać tak zakonserwowane mięso?Dni,miesiące czy może kilka lat?Czy jeżeli temperatura otoczenia będzie wyższa(15-20°C)to szybciej się popsuje niż przechowywane w lodówce?Czy każde mięso nadaje się do zakonserwowania?

Słyszałem kiedyś o gęsinie w słoikach.Czy robi się ją w taki sam sposób?
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
peace
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2007-11-24, 18:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: peace » 2009-02-12, 17:36

moja golonka właśnie jest w piecu... jak żonka przywiezie z masarni "dwójkę gulaszową" to zobaczymy z innego mięska... puki co, wygląda smakowicie :slinka

bnp

Post autor: bnp » 2009-02-12, 20:24

@Spiryt

Oglądałem kiedyś w wiadomościach że odkopali 100 letnią konserwę mięsną w słoiku i była dobra :shock:

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-02-12, 20:37

Też kiedyś oglądałem ale nie 100 letnią a z czasów II Wś i zastanawiam się czy była robiona w ten sam sposób w jaki przedstawił kol.bielok
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2009-02-12, 20:47

Przestrzegam przed pasteryzacją słoików w piekarniku.
Jak taki słoik nie wytrzyma temperatury to będzie w piekarniku "wielki pasztet"a jak to się zdarzy w momencie otwierania piekarnika to i twarz będzie nie ciekawa.
Bezpieczna pasteryzacja to tylko garnek z wodą i ścierką na dnie.Temperatura bulgotającej wody jest wystarczająca do pasteryzacji,

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-02-16, 20:50

cześć :)
peace pisze:moja golonka właśnie jest w piecu... jak żonka przywiezie z masarni "dwójkę gulaszową" to zobaczymy z innego mięska...
i co udało sie zrobic coś jadalnego ??
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
peace
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2007-11-24, 18:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: peace » 2009-02-17, 09:29

cześć :)
Więc tak.... golonkę w ten sposób zrobiłem już 3 razy (raz z dwóch przednich, raz z jednej tylnej i ostatnio z trzech tylnych) Za każdym razem wyszła lepsza, a ta ostatnia to REWELACJA :brawo
Już nie mogę sobie wyobrazić kolacji bez kanapek z golonką przyrządzoną w ten sposób :slinka
kolego @bielok
Jakbyś miał jeszcze jakieś ciekawe przepisy to wrzuć na forum

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-02-17, 10:39

Kolego, uratuje Cię wizyta na stronie http://www.wedlinydomowe.pl/ i jej forum http://wedlinydomowe.pl/forum/index.php
8)
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2009-02-17, 22:37

peace pisze:cześć :)
Więc tak.... golonkę w ten sposób zrobiłem już 3 razy ( ostatnio z trzech tylnych)
:mrgreen: :shock:

człowiek
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2008-03-04, 23:09

Post autor: człowiek » 2009-02-17, 22:59

Kolego gigant przerabiasz 3 półtusze, i już nie ma powodu do śmiechu i zdziwienia! Zostaje czysta robota!

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-02-18, 18:30

Dziś rozmawiałem o mięsie w słoikach z pewną panią która trochę się na kuchni zna.Otóż podpowiedziała żeby dodać do mięsa i przypraw trochę wody a zrobi nam się galaretka.Podpowiedziała również żeby przed włożeniem do słoików mięso trochę obsmażyć na patelni,w efekcie czego mięsko nie po zlepia się ze sobą a będzie po wyjęciu ze słoika rozpadać się na poszczególne kawałeczki.Nie obsmażone utworzy jednolitą bryłę.
Doradziła mi zamiast prodiża garnek z wodą-i tu nie wiem czy temperatura nie będzie za niska.Bo jednak w piekarniku mamy około 200 stopni a w garnku z wodą około 95°C.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-02-18, 20:33

Golonki w słoikach i w szybkowarze.
Szkoda, że teraz przeczytałem o dodatku wody.
Ja mięsco grubo zmieliłem i dałem też mięso z karczku.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2009-02-18, 20:55

Cześć :)
Spiryt miesko obrabiasz w zależności jaki chcesz uzyskac produkt. Ja do swoich produkcji nie dodawałem wody i galaretce nie miałem nic do zarzucenia. Choć to moja subiektywna ocena :) Jak przypuszczam obsmarzone miesko bedzie miało twardszą wierzchnia powierzchnię co bedzie utrudniac smarowanie na kanape a mi głownie chodziło o smarowalny produkt.

Myślę ze spokojnie można gotować miesko w słoikach w garze z wodą ale dla golonki zastosował bym czas ok 5h.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-02-19, 07:31

ja golonke gotowalem w cisnieniowym 2,5h (tzn w sloikach) i bylo ok. inne miesa krocej. teraz dodaje troche boczku, zeby tluszczyku ciut bylo. z dziecinstwa pamietam, ze kosci w weck"ach tez byly

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości