Kaszanka na grila w cebuli

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Kaszanka na grila w cebuli

Post autor: man111 » 2009-05-28, 08:58

Podstawa duże cebule.Kroimy cebulę na pół ,tak by oddzielnie były korzenie i góra.Wydłubujemy podwójne miseczki.Jest trochę zabawy,a każdy musi znaleść swoją technikę.Jak w środku powstanie dziurka,to można zatkać innym kawałkiem cebuli.Na dno wrzucamy coś pikantnego,ja oczywiście pastę paprykową z musztardą i wypełniamy miseczki cebulowe kaszanką.Na sam wierzch możemy położyć pieczarkę,ale to już dla wybrednych.Takie miseczki na goły ruszt,bez żadnych folii.Tak zrobiona kaszanka ma całkowicie inny smak.
A co by was zaskoczyć to do tego polecam sałatkę z cebuli i pomarańczy.Nic więcej oprócz soli i pieprzu.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-05-28, 18:17

witam @man111 masz fotki to wrzuć :idea: bom ciekawy jak ta potrwa wygląda ...

pozdrawiam

98%

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2009-05-28, 18:39

zazwyczaj co robię na grila to zjadamy,ale przy następnej okazji zrobię dokumentację.Tu jest wersja bardziej opisana-http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_in ... =15323.tam też jest takie jedno zdanie jak podawać:"Jeśli możemy sobie na to pozwolić, najlepszym dodatkiem jest po prostu zmrożona aż do konsystencji oleju dobra czysta wódka."
Tam w przepisie jest polecane położenie na folii lu nawet zawiniecie.Dla mnie jest to profanacja.Dla mnie jedzenie z grila ma pachnieć tym grilem.To tak jak kiedyś chwaliłem się ,że robię rosół z grila.Czy ktoś wie jak?

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-05-28, 19:08

Witam mam nadzieje że to co Kolego napisałeś :
,że robię rosół z grila.
- jest "przenośnią " - bo był by chyba bardzo bogaty w żelazo :mrgreen: :mrgreen: ....
( powielamy powiedzenie naszego "p"ana prezydenta - że był i zjadł grilla )

pozdrawiam

98%

p.s. ciekawe rzeczy trzeba archiwizować bądż dla potomnych :wink:
Ostatnio zmieniony 2010-07-26, 20:43 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2010-07-25, 15:05

próbowal ktos marynowac mieso na grila w majonezie? w moich stronach bynajmniej nie slyszalem, za to w Ukrainie bardzo popularne:
- mieso wieprzowe (kawalki na szaszlyki), udka z kurczaka, itp wymieszac z majonezem, nakroic suto cebuli w plastrach (pozniej wykorzystac na szaszlyka) i doprawic solom, pieprzem itd wg gustu. trzymac kilkanascie godzin w lodowce.

samacznego. jerzy

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2010-07-25, 18:38

BRYYYYYY

Majonez i gorące danie. Toż to jak kaszanka z miodem. Choć to jeszcze bym przełknął. Jakoś nie widzę dobrze takiego połączenia, majonez i żar gila, bryyyy.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

pols34
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2009-02-24, 14:27
Lokalizacja: południe

Post autor: pols34 » 2010-07-25, 21:22

Nigdy nie robiłem takiej marynaty ale dodawałem np do marynaty skrzydełek z kurczaka troche jogurtu naturalnego ale przed samym grilowaniem zebrałem ta marynate ze skrzydełek , moze i jakos zamarynuje sie w majonezie ale co do samego grilowania to przed samym grilem majonez bym zebrał z mieska : :slinka

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2010-07-25, 23:26

zbynekkk pisze:BRYYYYYY

Majonez i gorące danie. Toż to jak kaszanka z miodem. Choć to jeszcze bym przełknął. Jakoś nie widzę dobrze takiego połączenia, majonez i żar gila, bryyyy.
zbyniu, cos taki zamkniety na nowosci :?
spróbuj, duzo nie stracisz. majonezu nie trzeba splukiwac, a zreszta... :nie_wiem

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-07-26, 00:02

Frytki lubię z majonezem , a w jogurcie naturalnym , czasem moczę filety z kurczaka. Majonez to olej i żółtka , ciekawy jestem jak takie mięso smakuje , ludzie robią tak dziwne rzeczy do jedzenia , dziwne zawsze mi się wydaje puki nie spróbuje , jak sos musztardowo-miodowy , czy majonez z keczupem z odrobiną whisky.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2010-07-26, 09:01

Majonez jest sosem zimnym. Też uważam że niezbyt jest przydatny jako marynata. Nie wprowadza do mięsa jakiś specjalnych aromatów czy smaków. A żółtko może się łatwo zwęglać na grillu. Ale też należało by spytać o jakim majonezie mówimy. Ja używam tylko własnoręcznie zrobionego. Przepis każdy zna. Ale kiedy przeczytamy skład chemiczny majonezu ze sklepu, to nie można wykluczyć że pozostałe składniki mogą wnieść jakieś odmienne smaki.
Dużo lepiej jest użyć jako marynaty sosu a la vinaigrette, sporządzonej z oliwy, octu i dodatków w postaci np: musztardy, świeżych ziół, tabasco czy sosu sojowego. Ale o gustach i smakach się nie dyskutuje.
Ostatnio zmieniony 2010-07-26, 09:07 przez SRG, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2010-07-26, 09:05

majonez z keczupem jest popularnym sosem do krewetek, a mieso z majonezem- ocenicie sami. nie zalowac cebuli, dodam dla odpornych, ze majonezu sie potem nie wyczuwa. jadlem to kolo Lwowa, Ivanofrankowska i Gródka i wszyscy tak samo robia. sadzicie, ze sasiedzi robiliby na zagryche jakis slodkokwasny wynalazek :roll:
niech sie wypowie, kto spóbowal. ja osobiscie bylem zaskoczony smakiem

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2010-07-26, 13:54

SRG pisze:Majonez jest sosem zimnym. [...]
Ale np. filety z kurczaka natarte majonezem i pokruszonymi krakersami (takimi bez soli), a następnie upieczone w piecyku są fantastyczne.


pzdr

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości