Mój pierwszy chleb
Mój pierwszy chleb
Właśnie skończyłem mój pierwszy żytni, na zakwasie chlebek
http://img37.imageshack.us/gal.php?g=chlebp.jpg
http://img37.imageshack.us/gal.php?g=chlebp.jpg
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Oj Tofi, gdyby chciało Ci się odrobinę pomyśleć ...
- to zapewne blat obłożony płytkami
a tak nawiasem mówiąc na tym przykładzie widać jak nie powinno się zbytnio kadrować niektórych fotek - ktoś może faktycznie pomyśleć że leżą na podłodze chyba że Tofi na poważnie....
- to zapewne blat obłożony płytkami
a tak nawiasem mówiąc na tym przykładzie widać jak nie powinno się zbytnio kadrować niektórych fotek - ktoś może faktycznie pomyśleć że leżą na podłodze chyba że Tofi na poważnie....
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Dziękuję za odpowiedź. O ziarnach słonecznika myślałem, lecz o otrębach nie. @Tofi chyba żartował o tej podłodze, ponieważ widać, że to blat. Ja zauważyłem w lewym górnym rogu fotki leżącą łyżeczkę.zbynekkk pisze: Z płytek mam wykonany blat meblowy w kuchni.
Z dodatków dałem ziarno słonecznika i otręby pszenne zaparzane.
Pozdrawiam Ostoja
Zbynekkk, jeżeli możesz to podziel się swoją wiedzą
Zbynekkk, jeżeli możesz to podziel się swoją wiedzą jak zrobić zakwas aby chleb na nim rósł. Kiedyś zrobiłem zakwas, potem dodałem mąki i chleb nie wyrósł mimo, że po upieczeniu miał smak chleba na zakwasie. NIby wszystko proste ale nie do końca. Pozdrawiam.
Dawno nie piekłem chlebka, a wyhodowany zakwas ususzyłem. Nie pamiętam dokładnie jak go robiłem ale posiłkowałem się wiedzą zgromadzoną na tej stronce.
http://chleb.republika.pl/razowyzaparzany.html
http://chleb.republika.pl/razowyzaparzany.html
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Od dwóch tygodni piekę chleb na zakwasie, wyprodukowanym za wskazówkami z tej strony:
TU
Z menu ułożonego alfabetycznie, po prawej stronie, zjechać w dół do Z i wybrać "zakwas krok po kroku"
Nie mam pojęcia dlagego link nie działał
TU
Z menu ułożonego alfabetycznie, po prawej stronie, zjechać w dół do Z i wybrać "zakwas krok po kroku"
Nie mam pojęcia dlagego link nie działał
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sobolu, łącznie zmieniany 1 raz.
Najłatwiejszy zakwas. 100ml soku z kwaszonej kapusty, 100ml wody mąki żytniej 720 aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na dwa dni w ciepłe (22-25 stopni) miejsce. Trzymać w słoiku jak zacznie uciekać ze słoika mieszać. Po ok. dwu dniach mamy młody zakwas. Dobry mocny zakwas będziemy mieli gdy go poprowadzimy z miesiąc.
-
- 10%
- Posty: 15
- Rejestracja: 2009-08-16, 16:34
- Lokalizacja: Kraków
moja mama kiedyś piekła chleb jak przestał smakować nam z pobliskiej piekarni .robiła to z przepisu swojej mamy czyli mojej babci .chleb na zakwasie był bardzo dobry .wiem ,bo widziałe ,że zakwas jaki zostawiała na następne ciasto robiła tak - część ciasta na zakwas robiał mały okragły placek zpłaszczała a do środka dodawała dużą łyżkę soli i robiła z tego spłaszczoną kulę a w środku sól .sól była konserwantem a zarazem spowalniała drożdże zawarte w zakwasie.zakwas obsypywała sporą ilością mąki i odstawiała w chłodne miejsce.
piast145
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości