Mój pierwszy chleb
masz `trochę racji kolego ,że zakwas to bakterie ,ale nie do końca .w zakwasie są też drożdze .http://chleb.republika.pl/trochechemii.htm .a mama mi po prostu mówiła ,że to drożdze hehe .pozdrawiam.
piast145
Temat trochę przygasł więc dołożę trochę od siebie.Jako że bez chleba ni hu hu,a te gnieciuchy ze sklepu to różne bywają więc trzeba było samemu spróbować.Przepis który znalazłem na tej stronie-http://praktypedia.pl/Jak_upiec_chleb_w ... er.Polecam każdemu.Zarobienie ciasta w 15min.Od kilku tygodni go piekę i znika w momencie.A i przechowywać go można długo.Nie daję tylko samej mąki przennej tylko dodaję trochę żytniej,takiej na żurek.Próbowałem na zakwasie ale coś nie wyszło.Jeszcze do tego własny twarożek....Palce lizać....
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...
Mówisz i masz:
-kilo mąki żytniej razowej
-kilo mąki pszennej razowej
-po 3 łyżeczki soli i cukru
-słonecznik, siemię, dynia wg uznania
-woda ok 1,5l
-zakwas
Wszystko wymieszać, przełożyć do foremek i czekać aż urośnie. Piec ok 50 min w 180°C.
Wychodzi 3 blaszki keksówki wyższe. Powodzenia.
-kilo mąki żytniej razowej
-kilo mąki pszennej razowej
-po 3 łyżeczki soli i cukru
-słonecznik, siemię, dynia wg uznania
-woda ok 1,5l
-zakwas
Wszystko wymieszać, przełożyć do foremek i czekać aż urośnie. Piec ok 50 min w 180°C.
Wychodzi 3 blaszki keksówki wyższe. Powodzenia.
czytam nie pytam
Na poprzedniej stronie jeden z kolegów podawał ciekawy link, tu poniżej podaję adres do nowszej wersji tej strony, jest tam mnóstwo przydatnych informacji. A chleb na zakwasie to sama radosć odkąd zaczęliśmy piec sami chleb to już praktycznie nie zaglądamy do piekarni itp.
http://www.chleb.info.pl/
http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne
http://www.chleb.info.pl/
http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.
Witam!
Oto i ja podam przepis na bardzo smaczny chleb nie na zakwasie lecz na żurku. Chlebuś ten piekę już jakiś czas i mogą go polecić dlatego iż jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu , kolejną jego zaletą jest dosyć długo utrzymująca się świeżość i nigdy się nie kruszy.
Oto i ja podam przepis na bardzo smaczny chleb nie na zakwasie lecz na żurku. Chlebuś ten piekę już jakiś czas i mogą go polecić dlatego iż jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu , kolejną jego zaletą jest dosyć długo utrzymująca się świeżość i nigdy się nie kruszy.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
Panowie i Panie, orzechy są tanie- zamiat dziesiątki dajemy dwie piątki!!
http://www.chleb.info.pl/strona-glowna
Nic do szczęścia więcej nie potrzeba nam! POLECAM!!
http://www.chleb.info.pl/strona-glowna
Nic do szczęścia więcej nie potrzeba nam! POLECAM!!
XXX
kolego franta zrobiłem wczoraj pieczenie chleba według Twojego przepisu ale z pewnymi modyfikacjami-nie mogłem kupić mąki razowej więc dałem żytnią zwykłą+dynia ,słonecznik,siemię po 1 szklance,nieco sezamu i trochę więcej wody ze względu na dodatki.Wyszedł bardzo dobry ale uważam że trochę za długi czas pieczenia lub za wysoka temperatura bo trochę skórka była przepieczona.Piszę "była"gdyż chleba już niema (zeżarty) .Dzisiaj kupiłem właściwe produkty i spróbuję za kilka dni jeszcze raz
pozdrawiam
pozdrawiam
juru
de gustibus non est disputandum
de gustibus non est disputandum
Witam!
Kolego @juru ja mąkę kupuję zawsze w młynie , można kupić bez problemu na kilogramy , płacę po 1,50 zł za kg. W sklepach jest problem takie mąki dostać , co do temperatury ja na takiej pieke cały czas i czasu nie zmieniam ,
jeśli dasz właściwej mąki to powinno być dobrze , wody też pójdzie mniej.
Skoro chleba już nie ma to widać że wszystkim smakuje.
Ja jak pieke chlebuś to z kuchni wszystkich kijem gonić muszę bo gorący by zeżreć chcieli , gorący chleb jest bardzo nie zdrowy - tak mówiła zawsze babcia i matula
Kolego @juru ja mąkę kupuję zawsze w młynie , można kupić bez problemu na kilogramy , płacę po 1,50 zł za kg. W sklepach jest problem takie mąki dostać , co do temperatury ja na takiej pieke cały czas i czasu nie zmieniam ,
jeśli dasz właściwej mąki to powinno być dobrze , wody też pójdzie mniej.
Skoro chleba już nie ma to widać że wszystkim smakuje.
Ja jak pieke chlebuś to z kuchni wszystkich kijem gonić muszę bo gorący by zeżreć chcieli , gorący chleb jest bardzo nie zdrowy - tak mówiła zawsze babcia i matula
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
Witam!
Tak kolego juru ciasto musi być jednolitej konsystencji bardzo gęste w trakcie wyrabiania nie może się kleić do rąk , jeśli się klei musisz dosypać mąki, najlepiej na stolnice zagniatając . Jeśli słabo ciasto wyrobisz to chleb będzie się kruszył.
Kolego juru pieczesz chleb w foremkach? , czy tak jak ja na blasze z piekarnika? , co widać na focie.
Pozdrawiam
Tak kolego juru ciasto musi być jednolitej konsystencji bardzo gęste w trakcie wyrabiania nie może się kleić do rąk , jeśli się klei musisz dosypać mąki, najlepiej na stolnice zagniatając . Jeśli słabo ciasto wyrobisz to chleb będzie się kruszył.
Kolego juru pieczesz chleb w foremkach? , czy tak jak ja na blasze z piekarnika? , co widać na focie.
Pozdrawiam
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości