Mój pierwszy chleb

Czyli coś na ząb...
JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2010-03-14, 00:27

@piast145 zakwas to bakterie a nie drożdże!

piast145
101%
101%
Posty: 140
Rejestracja: 2010-02-21, 19:57
Lokalizacja: lublin

Post autor: piast145 » 2010-03-16, 21:12

masz `trochę racji kolego ,że zakwas to bakterie ,ale nie do końca .w zakwasie są też drożdze .http://chleb.republika.pl/trochechemii.htm .a mama mi po prostu mówiła ,że to drożdze hehe .pozdrawiam.
piast145

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2010-05-18, 18:20

Temat trochę przygasł więc dołożę trochę od siebie.Jako że bez chleba ni hu hu,a te gnieciuchy ze sklepu to różne bywają więc trzeba było samemu spróbować.Przepis który znalazłem na tej stronie-http://praktypedia.pl/Jak_upiec_chleb_w ... er.Polecam każdemu.Zarobienie ciasta w 15min.Od kilku tygodni go piekę i znika w momencie.A i przechowywać go można długo.Nie daję tylko samej mąki przennej tylko dodaję trochę żytniej,takiej na żurek.Próbowałem na zakwasie ale coś nie wyszło.Jeszcze do tego własny twarożek....Palce lizać.... :slinka
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2010-05-18, 19:06

Próbuj dalej z zakwasem. Na drożdzach, a na zakwasie, to różnica jak między ABSOLUTEM, a pogonami :D

furman

Post autor: furman » 2011-07-12, 12:01

Panowie jakiś sprawdzony przepis na zakwasie?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2011-07-12, 13:00

Mówisz i masz:
-kilo mąki żytniej razowej
-kilo mąki pszennej razowej
-po 3 łyżeczki soli i cukru
-słonecznik, siemię, dynia wg uznania
-woda ok 1,5l
-zakwas
Wszystko wymieszać, przełożyć do foremek i czekać aż urośnie. Piec ok 50 min w 180°C.
Wychodzi 3 blaszki keksówki wyższe. Powodzenia.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2011-07-12, 14:58

Na poprzedniej stronie jeden z kolegów podawał ciekawy link, tu poniżej podaję adres do nowszej wersji tej strony, jest tam mnóstwo przydatnych informacji. A chleb na zakwasie to sama radosć :slinka odkąd zaczęliśmy piec sami chleb to już praktycznie nie zaglądamy do piekarni itp.
http://www.chleb.info.pl/
http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2011-07-21, 16:44

Witam!

Oto i ja podam przepis na bardzo smaczny chleb nie na zakwasie lecz na żurku. Chlebuś ten piekę już jakiś czas i mogą go polecić dlatego iż jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu , kolejną jego zaletą jest dosyć długo utrzymująca się świeżość i nigdy się nie kruszy.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2011-07-25, 20:45

Witam!

Widzę pobrania pliku z przepisem na mój chlebuś , czy któryś z kolegów już upiekł chlebek z mojego przepisu? , jeśli tak to bardzo proszę o opinię.

Pozdrawiam
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-07-25, 21:50

Panowie i Panie, orzechy są tanie- zamiat dziesiątki dajemy dwie piątki!!

http://www.chleb.info.pl/strona-glowna

Nic do szczęścia więcej nie potrzeba nam! POLECAM!!
XXX

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2011-07-27, 19:34

kolego franta zrobiłem wczoraj pieczenie chleba według Twojego przepisu ale z pewnymi modyfikacjami-nie mogłem kupić mąki razowej więc dałem żytnią zwykłą+dynia ,słonecznik,siemię po 1 szklance,nieco sezamu i trochę więcej wody ze względu na dodatki.Wyszedł bardzo dobry ale uważam że trochę za długi czas pieczenia lub za wysoka temperatura bo trochę skórka była przepieczona.Piszę "była"gdyż chleba już niema (zeżarty) :slinka .Dzisiaj kupiłem właściwe produkty i spróbuję za kilka dni jeszcze raz
pozdrawiam
juru

de gustibus non est disputandum

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2011-07-27, 21:04

Witam!
Kolego @juru ja mąkę kupuję zawsze w młynie , można kupić bez problemu na kilogramy , płacę po 1,50 zł za kg. W sklepach jest problem takie mąki dostać , co do temperatury ja na takiej pieke cały czas i czasu nie zmieniam ,
jeśli dasz właściwej mąki to powinno być dobrze , wody też pójdzie mniej.

Skoro chleba już nie ma to widać że wszystkim smakuje.
Ja jak pieke chlebuś to z kuchni wszystkich kijem gonić muszę bo gorący by zeżreć chcieli , gorący chleb jest bardzo nie zdrowy - tak mówiła zawsze babcia i matula
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2011-07-30, 16:11

dzisiaj znów popełniłem chleb i pytanko-czy ciasto musi byc takie gęste ?
juru

de gustibus non est disputandum

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2011-07-30, 22:14

Witam!

Tak kolego juru ciasto musi być jednolitej konsystencji bardzo gęste w trakcie wyrabiania nie może się kleić do rąk , jeśli się klei musisz dosypać mąki, najlepiej na stolnice zagniatając . Jeśli słabo ciasto wyrobisz to chleb będzie się kruszył.
Kolego juru pieczesz chleb w foremkach? , czy tak jak ja na blasze z piekarnika? , co widać na focie.

Pozdrawiam
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2011-07-31, 12:58

piekę w foremkach ale ostatnio wyszedł z jednej na zewnątrz i chyba zbyt krótko wyrabiałem-muszę się poprawić
juru

de gustibus non est disputandum

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości