Syrop kwiatowy

Czyli coś na ząb...
bnp

Syrop kwiatowy

Post autor: bnp » 2009-06-21, 10:43

Witam
wykminiłem sobie takie przetwór

1
Do 200 ml wody dodałem pół łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 kg cukru. Całość gotowałem 15 min, następnie dodałem ok 300g płatków dzikiej róży. Gotowałem jeszcze ok 3 minuty. Syrop przecedziłem przez sitko a następnie rozlałem do słoików.
2
Do 150 ml wody dodałem pół łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 kg cukru. Całość gotowałem 15 min, następnie dodałem ok 300g płatków dzikiej róży. Gotowałem jeszcze ok 3 minuty. Syrop z płatkami rozlałem do słoików.

Wychodzi przepyszny słodzik do herbaty, zamierzam słodzić tym nalewki itp.

w planach jeszcze syrop jaśminowy i lipowy

polecam :slinka

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2009-06-21, 12:00

U mnie robi się to tak, że gorącą (80 - 85 °C) wodą z kwaskiem cytrynowym zalewa się płatki. Kwasku daje się tyle, żeby kolor i aromat przeszedł do roztworu, a płatki były białawe i wiotkie.

Leży to około 2 godziny pod przykryciem. Potem się przecedza, słodzi i do słoików.

Niedługo będę robił to u siebie, to przygotuję fotostory.

Pozdrawiam.

adwokat
Pozdrawiam. adwokat

bnp

Post autor: bnp » 2009-06-21, 12:08

robiłem bez przepisu, chciałem zobaczyć o wyjdzie.
Czy olejki nie odparują przez te 2 h ?
ile dajesz cukru ile płatków ?
czy robiłeś z innymi kwiatami ?

fajna sprawa taki słodzik, szczególnie dla bab :mrgreen:

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2009-06-21, 15:27

U mnie zawsze się robiło na czuja, ale jak będę robił, to poważę i pomierzę wszystko dokładnie. Z innymi kwiatami nie próbowałem, ale spróbuję w tym roku z czarnym bzem. Tylko, że na razie aura nas nie rozpieszcza, to i zbiory zawieszone.

Pozdrawiam.
Pozdrawiam. adwokat

bnp

Post autor: bnp » 2009-06-21, 15:34

ok, to czekam na proporcje
kwiat czarnego bzdu :mrgreen: mi śmierdzi :nie_powiem

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2009-11-04, 22:55

kiedyś zrobiłem syrop z kwiatu czarnego bzu. Baldachy wygotowałem i dodałem cukru. W butelce nie psuje się bo słodki, można i do herbaty i do aromatyzowania wina. W tym roku płatki róży zalałem spirytusem i zlałem ciemnoczerwony nalew. Nie dosładzałem, będzie na zaś do nalewek, wódek a może i rossolis uczynię?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości