Strona 2 z 4
: 2009-10-09, 19:35
autor: zico
: 2009-10-09, 19:56
autor: adwokat
Ja mam "na zbyciu". po kosztach przesyłki. I tak całość na KKP wyślę.
: 2009-10-09, 21:37
autor: bnp
podwędziłem teściowej 2 sprężyny z tapczana,
łopatka i golonka zapeklowana jutro parzymy
: 2009-10-09, 21:52
autor: bodzio.1974
@bnp
Byś rzucił na fotkach swój szynkowar ?
no i cosik jeszcze ...
: 2009-10-10, 15:24
autor: bnp
łopatka + golonka z przyprawami i peklosolą
parzone ok 2h w temp 80-84 st C
mięcho władowane do rękawa do pieczenia bo nie miałem odpowiedniej folii
schłodzone w zimnej wodzie, później do lodówki na 1,5 h, następnie do zamrażarki na ok 1 h, miało stać do rana w lodówce ale nie wytrzymałem
efekt przerósł me oczekiwania
pyszne
, delikatne w smaku. Myślałem iż będzie twarde ale jest ok.
polecam takie urządzenie
już nigdy nie kupię wędliny w sklepie
proszę o przeniesienie tematu do działu Kulinaria
nie wiem co się dzieje ale fotek nie widac
: 2009-10-10, 20:52
autor: bodzio.1974
@ bnp
Jestem podłamany ? Żadnego zdjęcia nie widzę tylko se wyobrażam.
Bardzo bym prosił o zamieszczenie tych zdjęć np. tym programem.
Do zapoznania sie z obsługą:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2316
A to gotowy link do tego programu.Może kolega go zapisać w swoich zakladkach na stronie głównej internetu.
http://imageshack.us/
: 2009-10-10, 22:13
autor: bnp
zdjęcia zobaczysz w IE klikając na X prawym przyciskiem myszy i wybierając opcję "otwórz łączę"
: 2009-10-10, 22:32
autor: sobolu
bnp pisze:
polecam takie urządzenie
już nigdy nie kupię wędliny w sklepie
hehe, wiedziałem, że tak będzie.
Polecam ekspresowe wyroby Dziadka
http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1721
: 2009-10-11, 10:23
autor: bnp
wzorowałem się właśnie na tej stronce ale jakoś mielonki do mnie nie przemawiają,
najważniejsze aby wiedzieć o co chodzi wtedy przepisy same przychodzą do głowy
: 2009-10-11, 11:20
autor: sobolu
bnp pisze:wzorowałem się właśnie na tej stronce ale jakoś mielonki do mnie nie przemawiają,
Nic dziwnego, skoto do tej pory jadłeś sklepowe
bnp pisze:
najważniejsze aby wiedzieć o co chodzi wtedy przepisy same przychodzą do głowy
O, to to!!!
: 2009-10-11, 12:23
autor: bnp
@sobolu
Nic dziwnego, skoto do tej pory jadłeś sklepowe
źle się wyraziłem, jadam sklepowe wtedy gdy nie mam swych wyrobów,
parę razy w roku przerabiam świniaczka, jednak od zawsze wędliny wędziłem, o szynkowarze nie wiedziałem
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=1549
po między przerobami zazwyczaj jest przerwa, w której jestem zmuszony kupować w sklepie.
Ostatnio wystrugałem sobie małą, zgrabną wędzarnie z beczki, więc wędzić będę częściej
szynkowar też dobrze się spisuje - żyć (jeść) nie umierać
: 2009-10-11, 16:23
autor: kitaferia
Wyszło i to super smaczne. Fotek nie mam, ale za tydzień zrobię.
Łopatka i wieprzowina kl. III mielona.
Szynkowar taki jak bnp, tylko użyłem sprężyny z fitingu. Parzyłem 1h w temp. 80°C.
: 2009-10-13, 16:13
autor: juru
macie jakiś sprawdzony przepis na łopatkę cy cuś jeszcze innego ?
pozdro
: 2009-10-14, 10:14
autor: mlody
A ja niestety nie mogę się pochwalić
Kupiłem 2 kg łopatki kilogram boczku i zrobiłem konserwy smak wyśmienity niestety galaretka się nie ścięła i muszę je zjeść bardzo szybko żeby się nie zepsuły. Na przyszłość dodam żelatyny lub dołożę mięsa bardziej kleistego golonki na przykład
Pozdrawiam
Rafał
: 2009-10-14, 14:22
autor: kitaferia
Ja dawałem żelatynę i jest ok.