Co właśnie robicie na święta?
Co właśnie robicie na święta?
Witam, jak w temacie.
Co szykujecie na świąteczny stół.
Ja zacząłem od śledzi z jabłkiem, ogórkiem konserwowym, cebulą, rodzynkami i cymanomen, pieprzem cytrynowym itd.
Mięsa już uwędzone, jutro zupa grzbowa i karp do marynaty.
Trunki gotowe od dawnnnnnnaaaaaa
Co szykujecie na świąteczny stół.
Ja zacząłem od śledzi z jabłkiem, ogórkiem konserwowym, cebulą, rodzynkami i cymanomen, pieprzem cytrynowym itd.
Mięsa już uwędzone, jutro zupa grzbowa i karp do marynaty.
Trunki gotowe od dawnnnnnnaaaaaa
Pozdrawiam
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
No u mnie podstawa to buraczki ćwikłowe z chrzanem.
Od dziecka pamiętam, że zawsze był robiony tradycyjnie przez babcię i mamę.
Ja idę na łatwiznę i buraczki mieszam z kupnym chrzanem z Firmy Mo....
Sos chlli. Super sprawa do wszystkich mięs i nie tylko. (Mogę podać przepis).
Jutro robię śledzika po japońsku.
Szara kiełbasa w cienkim jelicie do barszczyku noworocznego już gotowa.
Nie będę już wymieniał bo lista jest długa, a ja wyglądam jak na avatorze widać.
Wędzonek w tym roku nie robiłem, bo dobry rzemieślnik z zasadami, który mi
wędził niestety opuścił ten świat, a mnie czas nie pozwolił.
Na lepsze trawienie bateria przygotowana.
Pozdrawiam Świątecznie
yachu4
Od dziecka pamiętam, że zawsze był robiony tradycyjnie przez babcię i mamę.
Ja idę na łatwiznę i buraczki mieszam z kupnym chrzanem z Firmy Mo....
Sos chlli. Super sprawa do wszystkich mięs i nie tylko. (Mogę podać przepis).
Jutro robię śledzika po japońsku.
Szara kiełbasa w cienkim jelicie do barszczyku noworocznego już gotowa.
Nie będę już wymieniał bo lista jest długa, a ja wyglądam jak na avatorze widać.
Wędzonek w tym roku nie robiłem, bo dobry rzemieślnik z zasadami, który mi
wędził niestety opuścił ten świat, a mnie czas nie pozwolił.
Na lepsze trawienie bateria przygotowana.
Pozdrawiam Świątecznie
yachu4
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.
Wczoraj zrobiłem pasztet z królikiem (z braku zająca bo ten który mieszka koło mojego domku na działce powiedział że żadne takie nie wchodzą w rachubę).
Dzisiaj zacząłem robić makowce ale mi się się zepsuł kocioł gazowy Vaillant i to pokrzyżowało mi szyki.
Akcja - przedświąteczna naprawa pieca a temperatura w domu spada...
Wyświetla mi "błąd F.61" To prawdopodobnie padł elektrozawór gazowy, na jutro obgadany już serwisant. Swoją drogą to jak miałem powojennego Junkersa to mi najwyżej świeczką gazową poświecił a nie kodami błędu kłuł w oczy.
Jak nie naprawią to Święta o chłodzie i głodzie. Przyjdzie mi do kanałów chyba zejść.
Zdążyłem tylko masę makową zrobić - jutro reszta.
Pozdrawiam
Dzisiaj zacząłem robić makowce ale mi się się zepsuł kocioł gazowy Vaillant i to pokrzyżowało mi szyki.
Akcja - przedświąteczna naprawa pieca a temperatura w domu spada...
Wyświetla mi "błąd F.61" To prawdopodobnie padł elektrozawór gazowy, na jutro obgadany już serwisant. Swoją drogą to jak miałem powojennego Junkersa to mi najwyżej świeczką gazową poświecił a nie kodami błędu kłuł w oczy.
Jak nie naprawią to Święta o chłodzie i głodzie. Przyjdzie mi do kanałów chyba zejść.
Zdążyłem tylko masę makową zrobić - jutro reszta.
Pozdrawiam
W moim domu nie ma zupy grzybowej , jest barszcz z uszkami. Kiedyś jadłem tę, tą zupę i bardzo mi smakowała , nawet namówiłem moje babiny by ugotowały , ale nie miały dobrego przepisu i wyszła średnia , ale mamuśka rekompensuje brak grzybowej kutią . Ja nie robię nic , jak mnie zmuszą to czasem smarze w frytkownicy robale z morza w panierce 1/1 bułka t. +mąka, ale muszą mnie przycisnąć , rok temu miałem takiego lenia że krewetki te malutkie wsypałem do lampek od wina i zalałem whisky sosem (majonez , keczup , mały dodatek whisky). W mojej rodzinie robią karpia na kilka sposobów i wszyscy się zachwycają , szczególnie tym w galarecie , a ja od karpia to nawet leszcza wolę , nie przepadam za tą rybą , jem smażoną i co roku sobie obiecuje , że następnym razem będzie pstrąg.
@ kitaferia
No to ja właśnie na odwrót.
Mam problem z ciastami, krówkami, marcepanem, chałwą i ... długo by jeszcze wymieniać.
Poza tym lubię dobrze jeść. Niestety skutkuje to ciągłym wzrostem wagi.
Ale co tam, prócz makowców będą jeszcze ogromniaste serniki.
Jak mi naprawią piec oczywiście.
Pozdrawiam
No to ja właśnie na odwrót.
Mam problem z ciastami, krówkami, marcepanem, chałwą i ... długo by jeszcze wymieniać.
Poza tym lubię dobrze jeść. Niestety skutkuje to ciągłym wzrostem wagi.
Ale co tam, prócz makowców będą jeszcze ogromniaste serniki.
Jak mi naprawią piec oczywiście.
Pozdrawiam
@kitaferia
Śledź p japońsku.
składniki (na cztery porcje):
4 matjasy
2 jajka na twardo
3 łyżki oleju
1 średnia cebula
2 średnie ogórki konserwowe
4 czubate łyżki groszku konserwowego (albo, lepiej, mrożonego)
majonez
grubo mielony pieprz, natka pietruszki
przygotowanie:
1.śledzie myjemy pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy poprzecznie w grube paski, zalewamy olejem i odstawiamy na 1/2 godz.
2.na czterech talerzykach układamy cztery połówki jajek na twardo, przystrojonych majonezem i natką pietruszki oraz posypanych pieprzem
3.cebulę i ogórki kroimy w kostkę
4.wokół jajek układamy cztery "kupki": cebuli,śledzi, cebuli, ogórków i groszku
To jest przepis któr kiedyś znalazłem w necie, tylko ja wszysko kroję w kostkę i mieszam.
Śledź p japońsku.
składniki (na cztery porcje):
4 matjasy
2 jajka na twardo
3 łyżki oleju
1 średnia cebula
2 średnie ogórki konserwowe
4 czubate łyżki groszku konserwowego (albo, lepiej, mrożonego)
majonez
grubo mielony pieprz, natka pietruszki
przygotowanie:
1.śledzie myjemy pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy poprzecznie w grube paski, zalewamy olejem i odstawiamy na 1/2 godz.
2.na czterech talerzykach układamy cztery połówki jajek na twardo, przystrojonych majonezem i natką pietruszki oraz posypanych pieprzem
3.cebulę i ogórki kroimy w kostkę
4.wokół jajek układamy cztery "kupki": cebuli,śledzi, cebuli, ogórków i groszku
To jest przepis któr kiedyś znalazłem w necie, tylko ja wszysko kroję w kostkę i mieszam.
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości