Co właśnie robicie na święta?

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-12-22, 21:31

Dobry a wręcz bardzo dobry jest śledź po żydowsku , ale przepisu nie znam.
Sam go bez przerwy zakąszam do wódeczki.

Awatar użytkownika
kroldo
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2009-08-30, 16:10
Lokalizacja: Polska

Post autor: kroldo » 2009-12-22, 21:39

A ja lubię na Wigilię oprócz uszek z barszczem, ugotowane ziemniaki obrane z mundurków ze śledziem w śmietanie. :slinka
Pozdrawiam.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-12-22, 22:11

Takie tam drobiazgi: polędwice sopocka i łososiowa, szynki, baleron, boczek zwykły i rolowany, kiełbaska cienka czosnkowa i krakowska. Tyle z wędzonek. Do tego jeszcze krwista kicha (kaszanka). Jutro biorę się z flaki na wołowym rosole oraz piekę schab nadziewany suszonymi węgierkami. :slinka Z flakami jest troszku roboty z krojeniem i cały dzień gotowania aby były miękkie. Na wiliju wyjeżdżam więc kapusty z grochem, kaszą jęczmienną, grzybami na oleju lnianym nie muszę gotować.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-12-22, 22:16

No to wigilia beż śledzia i wody śledziowej ?

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Re: Co właśnie robicie na święta?

Post autor: Spirit » 2009-12-22, 23:03

kitaferia pisze: Co szykujecie na świąteczny stół.
Nic nie szykuję. Nie obchodzę świąt.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-12-22, 23:06

Ja obchodzę , ale też nic nie szykuję , szykuje się jednak na przyjęcie syna , ale to w styczniu , walka o imię trwa :mrgreen:

Awatar użytkownika
darek1k
40%
40%
Posty: 75
Rejestracja: 2008-10-02, 18:41
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: darek1k » 2009-12-23, 10:58

Niema to jak własnoręcznie uwędzony boczek pod wódeczkę
Cały wczorajszy dzień mi to zajęło, dobrze że było trochę cieplej

mario_
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2009-12-05, 19:21

Post autor: mario_ » 2009-12-24, 11:46

Jako że to będzie pierwsza moja wigilia w moim mieszkaniu, to robię krewetki.

Rozgrzać masło, podsmażyć wyciśnięty czosnek, wrzucić rozmrożone duże krewetki, 10minut max, wsypać natkę pietruszki i voila :D
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2009-12-24, 13:26

U mnie święta pełną gębą :)
Wędzonki: szynki, schaby, boczusie, baleron, kiełbasa polska.
Zupy: grzybowa, żur, czerwony barszcz, rosół.
Ryby: karp, łosoś, dorsz (po grecku), śledziki (w czterech postaciach)
Pierogi z kapustą i grzybami, uszka z grzybami.
Pieczona karkówka "na dziko", pasztet, bigos z białą kiełbasą, chleb żytni na zakwasie.
Sałatka jarzynowa, chrzan, ćwikła.
Ciasta: makowiec, keks, sernik, pierniczki.
Do tego wino białe (muskat), czerwone (schuyler), nalewka jeżynowa i destylat bananowy anno 2004.

Wszystko własnego wyrobu, sklepowy syf nie ma wstępu na stół świąteczny.

P.S.
A po północy, (jako, że dziś moje imieniny) odpalę własnej produkcji "szampana"

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2012-12-16, 20:20

Nie pogniewacie się, że odświerzę??

Jak tam u Was Panowie???

Ja czekam na wypiek piernika który już się gryzie od 15 listopada.. ładnie już napęczniał w lodówce, śledziki w trakcie, 2 szynki kulki i baleron jeszcze się moczą, kiełbasa suszy sie od tygodnia, kapanie również nie ustaje, bo rodzina cmoka, Święta idą moi mili:)
XXX

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości