Sos czosnkowy
Sos czosnkowy
Kilka lat temu sosy czosnkowe pojawiły się w niektórych pizzeriach i od tego się zaczęło. Dzisiaj sosik ten używam praktycznie do wszystkiego. Przepis jest prosty 50:50 jogurt-majonez, pojawia się pytanie, kielecki czy z winiary. Kielecki jest mocno przyprawiony a winiary lajtowo bo ponoś "ozdobny", czyli według uznania. Kolejnym aspektem jest czosnek, można użyć w proszku lub ząbki przez praskę wgnieść, ja robię to w proszku, granulowany bo szybciej, ale i tak trzeba mu dać paru godzinek na przegryzienie. Następnie dodajemy ziół prowansalskich, muszą być, wedle uznania sól i pieprz również. Czekam na wszelkie sugestie odnośnie sosu. Pozdrawiam
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.
Ja dodaję świeżo wyciśnięty czosnek do gęstego jogurtu. Po doprawieniu solą używam do papryki po turecku.
Papryka po turecku
Paprykę opiekam, zdejmuję skórę i usuwam gniazda nasienne. Kroje na duże kawałki i kilka minut smażę na oliwie. Układam na półmisku i zalewam jogurtem z czosnkiem. Odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Papryka po turecku
Paprykę opiekam, zdejmuję skórę i usuwam gniazda nasienne. Kroje na duże kawałki i kilka minut smażę na oliwie. Układam na półmisku i zalewam jogurtem z czosnkiem. Odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Witam serdecznie robię bardzo podobny sos czoskowy.
Zaczynam od rozdrobnienia jednego, dwóch ząbków czosnku w blenderze (dorzucony później traci bardzo dużo na smaku i aromacie) następnie dodaję gęstą śmietanę i majonez w proporcji jak kolega 1 do 1, trochę cukru i przyprawy do pizzy, należy połączyć składniki
zalecam na bardzo wolnych obrotach im dłużej będziemy mieszać tym sos wyjdzie rzadszy.
Dobrze jest wstawić na chwilę do lodówki, idealnie nadaje się do pizzy, mięs itp., polecam naprawdę pycha.
Zaczynam od rozdrobnienia jednego, dwóch ząbków czosnku w blenderze (dorzucony później traci bardzo dużo na smaku i aromacie) następnie dodaję gęstą śmietanę i majonez w proporcji jak kolega 1 do 1, trochę cukru i przyprawy do pizzy, należy połączyć składniki
zalecam na bardzo wolnych obrotach im dłużej będziemy mieszać tym sos wyjdzie rzadszy.
Dobrze jest wstawić na chwilę do lodówki, idealnie nadaje się do pizzy, mięs itp., polecam naprawdę pycha.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez maniek_29, łącznie zmieniany 1 raz.
Sos czosnkowy.. mniaaaam ..
czosnek podstawa.. 3-4 ząbki
majonez - preferuje kielecki - 2 -3 łyżki stołowe
jogurt grecki - opakowanie 330 g
sól
pieprz
pół łyżeczki cukru
zioła wg. osobistych preferencji - oregano, bazylia, prowansalskie, tymianek, co kto lubi
i przed podaniem na kilka h do lodówki najlepszy do własnoręcznie zrobionej pizzy, ślimaków z ciasta francuskiego lub placuszków z piersi i sera żółtego
czosnek podstawa.. 3-4 ząbki
majonez - preferuje kielecki - 2 -3 łyżki stołowe
jogurt grecki - opakowanie 330 g
sól
pieprz
pół łyżeczki cukru
zioła wg. osobistych preferencji - oregano, bazylia, prowansalskie, tymianek, co kto lubi
i przed podaniem na kilka h do lodówki najlepszy do własnoręcznie zrobionej pizzy, ślimaków z ciasta francuskiego lub placuszków z piersi i sera żółtego
Ostatnio zmieniony 2016-10-09, 23:13 przez pietra84, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie przyznaję się do zarzucanego mi czynu. Wysoki sądzie, po prostu robiłem sobie wino z cukru.
-
- 0%
- Posty: 1
- Rejestracja: 2016-11-30, 16:17
Uwielbiam sos czosnkowy - ja robię z jogurtu, czosnku świeżego, suszonego i przypraw.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez anielicanina, łącznie zmieniany 1 raz.
warszawa
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości