Sos czosnkowy

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Sos czosnkowy

Post autor: czornulek » 2011-04-06, 22:45

Kilka lat temu sosy czosnkowe pojawiły się w niektórych pizzeriach i od tego się zaczęło. Dzisiaj sosik ten używam praktycznie do wszystkiego. Przepis jest prosty 50:50 jogurt-majonez, pojawia się pytanie, kielecki czy z winiary. Kielecki jest mocno przyprawiony a winiary lajtowo bo ponoś "ozdobny", czyli według uznania. Kolejnym aspektem jest czosnek, można użyć w proszku lub ząbki przez praskę wgnieść, ja robię to w proszku, granulowany bo szybciej, ale i tak trzeba mu dać paru godzinek na przegryzienie. Następnie dodajemy ziół prowansalskich, muszą być, wedle uznania :D sól i pieprz również. Czekam na wszelkie sugestie odnośnie sosu. Pozdrawiam :D
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-04-06, 22:55

Jogurt jaki ? moim zdaniem najlepsze są te gęste do kupienia w marketach pod nazwą Bałkański , Grecki.

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2011-04-07, 12:28

Ja robię z gęstych jogurtów i raczej ze świeżego czosnku.
Majonez niekoniecznie, zamiast niego łyżka oliwy, sól, pieprz.
Czasami dodaję sos sojowy i jakieś zielsko (najlepiej koperek).
Po 1-2 godzinach w lodówce jest OK

Keram
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2009-02-01, 17:34
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Keram » 2011-04-07, 17:08

Ja dodaję świeżo wyciśnięty czosnek do gęstego jogurtu. Po doprawieniu solą używam do papryki po turecku.

Papryka po turecku

Paprykę opiekam, zdejmuję skórę i usuwam gniazda nasienne. Kroje na duże kawałki i kilka minut smażę na oliwie. Układam na półmisku i zalewam jogurtem z czosnkiem. Odstawiam na kilka godzin do lodówki.

slawek1k
50%
50%
Posty: 114
Rejestracja: 2009-06-19, 21:36
Lokalizacja: okolice częstochowy

Post autor: slawek1k » 2011-04-07, 20:47

z moich obserwacji wynik a iż im szybciej miesza się jogurt z majonezem, to sos staje się rzadszy , o miksowaniu można zapomnieć

do sosu wg. mnie najlepszy jest świeży czosnek, krajowy, bo chiński to nie to samo

misiek506
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2007-03-10, 19:31

Post autor: misiek506 » 2011-10-11, 08:41

Ja dodaje jeszcze soku z cytryny tak na smak...
lepsze wrogiem dobrego

edi
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2011-08-30, 12:36
Lokalizacja: Łódź

Post autor: edi » 2011-10-31, 17:33

Ja robię sos ze śmietany 22% i majonezu dodaję sól i pieprz oraz koperek i oczywiście czosnek.
Czasami dodaję np; chili, tabasco lub innych dodatków do smaku i koloru.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2014-01-01, 01:04

Mi kiedyś kobieta eksperymentalnie "podrobiła" mój ulubiony sos czosnkowy z knajpy:
- śmietana 18% mała/duża,
- przyprawa do kurczaka(!) - łyżeczka,
- koperek (suszony),
- czosnek (my dawaliśmy sporo, 2-3 ząbki) wyciśnięty.

Efekt - niestety tak smakowity, że tuczący ;P.

maniek_29
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2014-02-01, 15:27

Post autor: maniek_29 » 2014-02-16, 11:42

Witam serdecznie robię bardzo podobny sos czoskowy.

Zaczynam od rozdrobnienia jednego, dwóch ząbków czosnku w blenderze (dorzucony później traci bardzo dużo na smaku i aromacie) następnie dodaję gęstą śmietanę i majonez w proporcji jak kolega 1 do 1, trochę cukru i przyprawy do pizzy, należy połączyć składniki
zalecam na bardzo wolnych obrotach im dłużej będziemy mieszać tym sos wyjdzie rzadszy.
Dobrze jest wstawić na chwilę do lodówki, idealnie nadaje się do pizzy, mięs itp., polecam naprawdę pycha.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez maniek_29, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pietra84
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2016-09-12, 22:22

Post autor: pietra84 » 2016-10-09, 23:07

Sos czosnkowy.. mniaaaam .. :)
czosnek podstawa.. 3-4 ząbki
majonez - preferuje kielecki - 2 -3 łyżki stołowe
jogurt grecki - opakowanie 330 g
sól
pieprz
pół łyżeczki cukru
zioła wg. osobistych preferencji - oregano, bazylia, prowansalskie, tymianek, co kto lubi
i przed podaniem na kilka h do lodówki :) najlepszy do własnoręcznie zrobionej pizzy, ślimaków z ciasta francuskiego lub placuszków z piersi i sera żółtego :)
Ostatnio zmieniony 2016-10-09, 23:13 przez pietra84, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie przyznaję się do zarzucanego mi czynu. Wysoki sądzie, po prostu robiłem sobie wino z cukru.

Kargul
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2016-10-21, 17:10

Post autor: Kargul » 2016-10-21, 17:26

Ja robię sos czosnkowy do własnoręcznie przyrządzonego kebaba domowego (robię nawet tortille). W zasadzie używam tylko trzech składników - czosnku, majonezu i jogurtu, ale po przeczytaniu Waszych postów wypróbuję z przyprawami.

anielicanina
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2016-11-30, 16:17

Post autor: anielicanina » 2016-11-30, 16:33

Uwielbiam sos czosnkowy - ja robię z jogurtu, czosnku świeżego, suszonego i przypraw.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez anielicanina, łącznie zmieniany 1 raz.
warszawa

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2016-12-21, 17:28

Majonez Kielecki 1/1 z śmietaną 18% + zioła prowansalskie. Na litr sosu główka czosnku świeżo wyciśnięta. Musi postać w lodówce z dnia na dzień. Jak ktoś chce dietetyczny to śmietana 12%, jogurt to świństwo, ale podobno nadaje się na okłady przy poparzeniach słonecznych.
Wojtek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości