Strona 1 z 1

Sos czosnkowy

: 2011-04-06, 22:45
autor: czornulek
Kilka lat temu sosy czosnkowe pojawiły się w niektórych pizzeriach i od tego się zaczęło. Dzisiaj sosik ten używam praktycznie do wszystkiego. Przepis jest prosty 50:50 jogurt-majonez, pojawia się pytanie, kielecki czy z winiary. Kielecki jest mocno przyprawiony a winiary lajtowo bo ponoś "ozdobny", czyli według uznania. Kolejnym aspektem jest czosnek, można użyć w proszku lub ząbki przez praskę wgnieść, ja robię to w proszku, granulowany bo szybciej, ale i tak trzeba mu dać paru godzinek na przegryzienie. Następnie dodajemy ziół prowansalskich, muszą być, wedle uznania :D sól i pieprz również. Czekam na wszelkie sugestie odnośnie sosu. Pozdrawiam :D

: 2011-04-06, 22:55
autor: magas
Jogurt jaki ? moim zdaniem najlepsze są te gęste do kupienia w marketach pod nazwą Bałkański , Grecki.

: 2011-04-07, 12:28
autor: Fenol
Ja robię z gęstych jogurtów i raczej ze świeżego czosnku.
Majonez niekoniecznie, zamiast niego łyżka oliwy, sól, pieprz.
Czasami dodaję sos sojowy i jakieś zielsko (najlepiej koperek).
Po 1-2 godzinach w lodówce jest OK

: 2011-04-07, 17:08
autor: Keram
Ja dodaję świeżo wyciśnięty czosnek do gęstego jogurtu. Po doprawieniu solą używam do papryki po turecku.

Papryka po turecku

Paprykę opiekam, zdejmuję skórę i usuwam gniazda nasienne. Kroje na duże kawałki i kilka minut smażę na oliwie. Układam na półmisku i zalewam jogurtem z czosnkiem. Odstawiam na kilka godzin do lodówki.

: 2011-04-07, 20:47
autor: slawek1k
z moich obserwacji wynik a iż im szybciej miesza się jogurt z majonezem, to sos staje się rzadszy , o miksowaniu można zapomnieć

do sosu wg. mnie najlepszy jest świeży czosnek, krajowy, bo chiński to nie to samo

: 2011-10-11, 08:41
autor: misiek506
Ja dodaje jeszcze soku z cytryny tak na smak...

: 2011-10-31, 17:33
autor: edi
Ja robię sos ze śmietany 22% i majonezu dodaję sól i pieprz oraz koperek i oczywiście czosnek.
Czasami dodaję np; chili, tabasco lub innych dodatków do smaku i koloru.

: 2014-01-01, 01:04
autor: laurentp
Mi kiedyś kobieta eksperymentalnie "podrobiła" mój ulubiony sos czosnkowy z knajpy:
- śmietana 18% mała/duża,
- przyprawa do kurczaka(!) - łyżeczka,
- koperek (suszony),
- czosnek (my dawaliśmy sporo, 2-3 ząbki) wyciśnięty.

Efekt - niestety tak smakowity, że tuczący ;P.

: 2014-02-16, 11:42
autor: maniek_29
Witam serdecznie robię bardzo podobny sos czoskowy.

Zaczynam od rozdrobnienia jednego, dwóch ząbków czosnku w blenderze (dorzucony później traci bardzo dużo na smaku i aromacie) następnie dodaję gęstą śmietanę i majonez w proporcji jak kolega 1 do 1, trochę cukru i przyprawy do pizzy, należy połączyć składniki
zalecam na bardzo wolnych obrotach im dłużej będziemy mieszać tym sos wyjdzie rzadszy.
Dobrze jest wstawić na chwilę do lodówki, idealnie nadaje się do pizzy, mięs itp., polecam naprawdę pycha.

: 2016-10-09, 23:07
autor: pietra84
Sos czosnkowy.. mniaaaam .. :)
czosnek podstawa.. 3-4 ząbki
majonez - preferuje kielecki - 2 -3 łyżki stołowe
jogurt grecki - opakowanie 330 g
sól
pieprz
pół łyżeczki cukru
zioła wg. osobistych preferencji - oregano, bazylia, prowansalskie, tymianek, co kto lubi
i przed podaniem na kilka h do lodówki :) najlepszy do własnoręcznie zrobionej pizzy, ślimaków z ciasta francuskiego lub placuszków z piersi i sera żółtego :)

: 2016-10-21, 17:26
autor: Kargul
Ja robię sos czosnkowy do własnoręcznie przyrządzonego kebaba domowego (robię nawet tortille). W zasadzie używam tylko trzech składników - czosnku, majonezu i jogurtu, ale po przeczytaniu Waszych postów wypróbuję z przyprawami.

: 2016-11-30, 16:33
autor: anielicanina
Uwielbiam sos czosnkowy - ja robię z jogurtu, czosnku świeżego, suszonego i przypraw.

: 2016-12-21, 17:28
autor: Cyrograf15
Majonez Kielecki 1/1 z śmietaną 18% + zioła prowansalskie. Na litr sosu główka czosnku świeżo wyciśnięta. Musi postać w lodówce z dnia na dzień. Jak ktoś chce dietetyczny to śmietana 12%, jogurt to świństwo, ale podobno nadaje się na okłady przy poparzeniach słonecznych.
Wojtek