Strona 1 z 2

Prosta kanapka

: 2011-04-15, 22:55
autor: yaco26
Przepis na... Kanapkę "pomidorową"

skład:
-chleb najlepiej prosto z piekarni lub swojski, ciepły
-masło
-koncentrat pomidorowy
-cebula
-śmietana 30%
-sól

Chleb kroimy na dowolna grubość, smarujemy masłem następnie dajemy koncentrat pomidorowy i w kostkę posiekana cebule.Na wierzch śmietana a następnie solimy :slinka
Ja lubię ostre wiec dodaje ostatnio pieprz lub paprykę ostra mieloną.Ale chyba najlepiej smakuje bez dodatków.Taki mój gerkowy smak dzieciństwa jak nie było co od gara włożyć :slinka
Jeżeli macie jakieś inne przepisy na kanapkę prosił bym o zamieszczanie w tym wątku :)

Re: Prosta kanapka

: 2011-04-16, 00:12
autor: BlackBishop
chleb z serem i ketchupem :mrgreen:

Obrazek

: 2011-04-17, 21:32
autor: magas
Lubie kanapki , ale bardziej złożone niż ta z keczupem i ser :mrgreen: . Niezależnie co dajecie , co lubicie , to warto dokładać , sałatę lodową , jest idealna do kanapek , nie jest gorzkawa , w barach kanapkowych czy tych mac... , kfc, tylko takiej używają , następnym dodatkiem to cebula , ale czerwona cebula , jest łagodniejsza , przez co nie trzeba jej drobniutko kroić i oddech po niej do zniesienia, a cebulę można pierwszą pokroić , posolić i niech czeka na swoją kolej (lepsza w smaku), prócz jakiegoś smarowania typu masło z przyprawami , czy masło wymieszane z mini minimalną domieszką musztardy , warto przygotować whisky sos , w naszym przypadku może być , bimber sos , keczup mieszamy z majonezem , ja daje więcej majonezu i kapkę whisky , koniaku , czy jakiegoś destylatu ze smaczkiem , tym sosem nie smarujemy kanapek , a dajemy trochę między produkty w kanapce, sos ten jest też używany w sałatkach szef , w których jest dużo produktów w zależności od fantazji szefa kuchni , ale na pewno powinna być , lodowa , szynka , szatkowane jajko , cebula , pomidor itd , sos lejemy z góry nie mieszamy robiąc mamałygę , samo w trakcie jedzenia się wymiesza , uf koniec. Post pisany na głodnego, na jednym wdechu , bo kanapki czekają na stole :mrgreen:

: 2011-04-19, 23:11
autor: 98%
Witam a ja tez lubię kanapki - nie tylko te do leżenia ;) ...

polecam przy okazji : mielonego z chlebem + majonez i "kapka " ketchupu

ale ogólnie moje dzieciństwo ( oj jak ja za nim tęsknię )

to chleb z wiejskiej piekarni za 'tamtych czasów "
robimy 'krzyżyk" - wiadomo o co chodzi cały rytuał poszanowania chleba -teraz to nie ma takiego szacunku do jedzenia ....

masło jak nie swojskie to jakie :mrgreen: na wsi z marketu :shock: i skok do babcinego ogródka gdzie zawsze czekały mieniące się w słońcu czerwoniutkie i przede wszystkim pachnące naturalne ( nie wspominając o smaku :slinka ) pomidory , poniżej w 'gąszczu ' zielenimy ogóreczki z kolcami - kiedyś tego nie tolerowałem ale -teraz to takie ciężko kupić w mieście ;( .... i cebulka mniam ...

i to na chrupiący chlebek trochę soli i pieprzu i zajadałem dzień w dzień - teraz tylko wspominam.... ten smak bo to co teraz kupi sie to każdy wie ......

albo własny ogródek ....
smacznego tym co maja to na co dzień .. chetnie skorzystam z zaproszenia ..
pozdrawiam
98%

: 2011-04-20, 01:05
autor: BlackBishop
a ja lubie prosto - świeży chrupiący chleb, na to smalec ze skwarkami i cebulbą + odrobina soli a na to dobra podwędzana sucha kiełbasa :mrgreen:

: 2011-04-20, 13:44
autor: Astemio
Witam!
A to spróbuj zrobić smalec do którego oprócz cebulby :D dodasz pokrojone w drobną kostkę jabłko (niekwaśne), rozgnieciony czosnek i starty majeranek.
Nie jem już w ogóle smalczyku ze względu na cholesterol, zostały mi tylko wspomnienia... :cry:

: 2011-04-21, 19:11
autor: xaafuun
98% pisze: to chleb z wiejskiej piekarni za 'tamtych czasów "
robimy 'krzyżyk" - wiadomo o co chodzi cały rytuał poszanowania chleba -teraz to nie ma takiego szacunku do jedzenia ....

masło jak nie swojskie to jakie :mrgreen: na wsi z marketu :shock: i skok do babcinego ogródka gdzie zawsze czekały mieniące się w słońcu czerwoniutkie i przede wszystkim pachnące naturalne ( nie wspominając o smaku :slinka ) pomidory , poniżej w 'gąszczu ' zielenimy ogóreczki z kolcami - kiedyś tego nie tolerowałem ale -teraz to takie ciężko kupić w mieście ;( .... i cebulka mniam ...
Oj kolego przypomniały mi się wakacjie na wsi u babci...
Do tego mirabelki, jeżyny, czereśnie tzw cukrówki...
Dziś tego nie zobaczym...
Pozd Rafał

: 2011-04-21, 23:41
autor: 98%
Witam
mirabelki
po ty wyrazie mnie rozłożyłeś jak tylko to przeczytałem to automatycznie przeniosłem się w lata dzieciństwa - oj nie skłamię jak napisze iz o okres lat moich 11-14 tak to ten okres

sad i kolorowe mirabelki lato .. słońce oj kiedy to było .... a obok węgierki na gałęziach się pięknie "niebieściły " i tylko to był produkty do konsumpcji i kiedy by mi przyszło do głowy że z nich można też coś całkiem dobrego zrobić poza dżemami i kompotami :nie_powiem

pozdr... znaczy smacznego

98%

: 2011-05-11, 22:29
autor: manfred
BlackBishop pisze:a ja lubie prosto - świeży chrupiący chleb, na to smalec ze skwarkami i cebulbą + odrobina soli a na to dobra podwędzana sucha kiełbasa :mrgreen:
sucha kiełbasa z nutri(jadłem takowom za łebka i była suuuuper) i w tamtych czasach nikt nie przejmował się cholesterolem,ze brudne ziemniaki z ogniska,że nieumyte pomidory,że mleko prosto z cyca krowy,ze bimber żle pachnie i troszkę piecze lecz robi swoje,że,że że....aż mi zapachniało,
to ludzi nie wykańczało jak dziś robią to tzw.dodatki,ulepszacze,chemia i inne dziadostwo
pozdrawiam

: 2011-05-12, 00:21
autor: xaafuun
manfred pisze:sucha kiełbasa z nutri
Nie mogę się powstrzymać, żeby tego nie opisać.
Jak rodzice się poznali, to tato zawiozł mame do siebie na wieś.
A że gospodarka spora, krówki, byki, świnie, kury, kaczki, gołębie, lisy i nutrie.
I tato opowiada, że mama nie chciała jesć gołąbków za bardzo, ale w końcu się skusiła.
Po gołąbku babcia taty, a ma prababcia wzieła ją na górę do swego pokoju. Tam otwarła wersalkę wyjela flaszkę i nalała kieliszka. Mama pryechzlia, a to się okazało był spirytus i oczy na wierzch, babcia też walneła jednego, po czym zeszły na dół. Tam z racji tego, że piekło w gardle przekąsiły sobie kiełbaskę.
I wtedy moja babcia pyta się jak jej gołąbki z mięsem gołębim smakowały mam mówi, że smaczne, choć wszystko poczuła że ma tuż w gardle. A jak kiełbasa z nutrii pyta ma prababcia? Po czym mama wybiegła szybko na zewnątrz i zrobiła wielkie bee.... :( :(
Od tamtej pory, nic mięsnego i teściwej nie rusza 8) 8)
A nutrie to nawet ja pamiętam takie gutrzane z 2 wielkim zębami z przodu. Wtedy też nie wiedziałem, że to mięsko się je 8) 8)
Pozd Rafał

: 2011-05-13, 14:22
autor: Percentage
Ogólnie chyba wszystko jest jadalne... Począwszy od gryzoni w stylu myszy, szczury do zwykłego robactwa. Tylko nam wydaje się to ohydne... Inne narody jedzą psy , koty i innego typu zwierzątka i jakoś dobrze się mają. Człowiek jak świnia wszystkożerna.

: 2011-05-14, 21:31
autor: manfred
nutrie bardzo czyste roślinożerne żyjątka swojego czasu były dość często hodowane dla mięsa jak i dla futerka(czapki,kurtki itp.) ja jako mały chłopiec robiłem z przednich zębów nutrii "indiański" naszyjnik
a kiełbaskę do dziś wspominam :slinka już takich nie robią
pozdrawiam

Re:

: 2019-08-13, 19:16
autor: Luciad40
magas pisze:
2011-04-17, 21:32
Lubie kanapki , ale bardziej złożone niż ta z keczupem i ser :mrgreen: . Niezależnie co dajecie , co lubicie , to warto dokładać , sałatę lodową , jest idealna do kanapek , nie jest gorzkawa , w barach kanapkowych czy tych mac... , kfc, tylko takiej używają , następnym dodatkiem to cebula , ale czerwona cebula , jest łagodniejsza , przez co nie trzeba jej drobniutko kroić i oddech po niej do zniesienia, a cebulę można pierwszą pokroić , posolić i niech czeka na swoją kolej (lepsza w smaku), prócz jakiegoś smarowania typu masło z przyprawami mutuelle entreprise, czy masło wymieszane z mini minimalną domieszką musztardy , warto przygotować whisky sos , w naszym przypadku może być , bimber sos , keczup mieszamy z majonezem , ja daje więcej majonezu i kapkę whisky , koniaku , czy jakiegoś destylatu ze smaczkiem , tym sosem nie smarujemy kanapek , a dajemy trochę między produkty w kanapce, sos ten jest też używany w sałatkach szef , w których jest dużo produktów w zależności od fantazji szefa kuchni , ale na pewno powinna być , lodowa , szynka , szatkowane jajko , cebula , pomidor itd , sos lejemy z góry nie mieszamy robiąc mamałygę , samo w trakcie jedzenia się wymiesza , uf koniec. Post pisany na głodnego, na jednym wdechu , bo kanapki czekają na stole :mrgreen:
Jeśli skosztowałeś kanapki mojej babci, bekonu i plasterka camemberta z pakietem pomidorów, będziesz zachwycony.

Re: Prosta kanapka

: 2019-08-13, 19:38
autor: Frog
Ale, przepraszam o so się Tobie chopie rozchodzi? :shock: :nie_wiem
Magas te kanapki pożarł ładnych parę lat temu :drunk

Re: Prosta kanapka

: 2019-08-15, 08:58
autor: Waldix74
Dwie kromki chleba na rozgrzaną patelnię przypiec obu stronnie delikatnie. W międzyczasie cienki filet na drugiej patelni przyprawiony usmażyć. Na chleb rozsmarować musztardę francuską trochę majonezu i ketchupu. Położyć sałatę lodową talarki cebuli filet i jak ktoś lubi papryka ostra.