Pierwsze ogórki

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Pierwsze ogórki

Post autor: 98% » 2011-05-12, 20:38

Witam pochwalę się dziś zacząłem pierwszy rzut- ukisiłem ogórki - znaczy się poddałem je 'maceracji "
czekam na małosolne :slinka :slinka a ja tak wasze poczynania na tym polu .

mam przepis na ogórki w śliwowicy - może się skuszę .

pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-05-12, 23:10

Witam tak @Olo69 - śliwowica bez zagrychy lub zagrycha bez śliwowicy ....

takie 2w1 ......

poszukam przepisu mam na komórce - może porównamy własne wyroby na jakimś nieformalnym może ..... :idea: zlocie :?:


pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-05-13, 12:49

to ja przywioze troche kielbasek własnej produkcji:)... weków nie robiłem jeszcze ale małosolne to "pan pikuś":)..
XXX

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Re: pierwsze ogórki

Post autor: TeddyBeers » 2011-05-13, 16:39

98% pisze: mam przepis na ogórki w śliwowicy - może się skuszę .
Powiedz, ze zartujesz ....
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-05-19, 23:03

witam podaję przepis :


Ogórki w śliwowicy ( po góralsku )

1kg twardych ogórków
przyprawa do kwaszenia ogórków
2 szklanki przegotowanej wody
szklanka śliwowicy
1,5 łyżki soli
pojemniczek kostek lodu

starannie umyte ogórki włożyć do miski zalać zimna wodą i dodać kostki lodu .
pozostawić na 2-3 h w chłodnym miejscu .Następnie odsączyć
osuszyć i ułożyć ciasno w słoikach przekładając przyprawą do kwaszenia ogórków . zagotować wodę z solą wystudzić wymieszać ze śliwowicą .
Zalać tą zalewą ogórki ze śliwowicą . Szczelnie zamknąć słoiki i wynieść w chłodne miejsce .
smacznego napitku z zagryzką .
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-05-19, 23:06

Tak na logikę, to jaki % śliwowica ?

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-05-19, 23:12

Witam nie jest napisane ale nie sądzę aby była słaba :mrgreen:
pozdrawiam
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-05-19, 23:36

Ja jestem prosty chłopak i od razu widzę, ,, 2 miesiące później" wali ktoś kielicha sklepowej, źle mu weszła, a ja mu mówię, może ogóreczka :mrgreen: . Muszę spróbować ten przepis, ale rozrobiłem śliwkę do 43 i 55%, 43 do picia , 55 do piwnicy dla złodzieja :furious
Ostatnio zmieniony 2011-05-19, 23:41 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-05-19, 23:40

Tylko żeby potem nie chciał się mocnej zaciągnąć :mrgreen: .
swoją drogą to możesz zrobić bez dodawania wody - nie rozcieńczysz -moc będzie słuszna i ogórków nie powykręca

98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: w2k2 » 2011-06-22, 00:16

A ja robię świeże ogórki z curry.

Składniki:
2-3 kg ogórków (młode i twarde)
liście selera (jak ktoś lubi ostrzejsze)
cebula
ziarna gorczycy (na oko)

Zalewa:
1 l wody
1 1/2 szklanki octu 10%
1 1/2 łyzki soli
2-3 szklanki cukru (to już indywidualnie wg smaku)
1 torebka przyprawy curry 20 g (warto zainwestować w coś lepszego np. Kamis)
Sposób przygotowania:
Składniki zalewy gotuję ok. 5 min. Do każdego słoika wkładam pokrojone w słupki ogórki ze skórką, 1 liść selera, 1 plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy. Gorącą zalewą zalewam ogórki, słoiki zamykam i pasteryzuję 5-7 minut. Ogórki, jeśli są małe, nie kroję ich w ogóle.
Do spożycia po miesiącu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości