Pierwsze ogórki
Pierwsze ogórki
Witam pochwalę się dziś zacząłem pierwszy rzut- ukisiłem ogórki - znaczy się poddałem je 'maceracji "
czekam na małosolne a ja tak wasze poczynania na tym polu .
mam przepis na ogórki w śliwowicy - może się skuszę .
pozdrawiam
98%
czekam na małosolne a ja tak wasze poczynania na tym polu .
mam przepis na ogórki w śliwowicy - może się skuszę .
pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
- TeddyBeers
- 70%
- Posty: 326
- Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
- Lokalizacja: UK
Re: pierwsze ogórki
Powiedz, ze zartujesz ....98% pisze: mam przepis na ogórki w śliwowicy - może się skuszę .
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16
witam podaję przepis :
Ogórki w śliwowicy ( po góralsku )
1kg twardych ogórków
przyprawa do kwaszenia ogórków
2 szklanki przegotowanej wody
szklanka śliwowicy
1,5 łyżki soli
pojemniczek kostek lodu
starannie umyte ogórki włożyć do miski zalać zimna wodą i dodać kostki lodu .
pozostawić na 2-3 h w chłodnym miejscu .Następnie odsączyć
osuszyć i ułożyć ciasno w słoikach przekładając przyprawą do kwaszenia ogórków . zagotować wodę z solą wystudzić wymieszać ze śliwowicą .
Zalać tą zalewą ogórki ze śliwowicą . Szczelnie zamknąć słoiki i wynieść w chłodne miejsce .
smacznego napitku z zagryzką .
Ogórki w śliwowicy ( po góralsku )
1kg twardych ogórków
przyprawa do kwaszenia ogórków
2 szklanki przegotowanej wody
szklanka śliwowicy
1,5 łyżki soli
pojemniczek kostek lodu
starannie umyte ogórki włożyć do miski zalać zimna wodą i dodać kostki lodu .
pozostawić na 2-3 h w chłodnym miejscu .Następnie odsączyć
osuszyć i ułożyć ciasno w słoikach przekładając przyprawą do kwaszenia ogórków . zagotować wodę z solą wystudzić wymieszać ze śliwowicą .
Zalać tą zalewą ogórki ze śliwowicą . Szczelnie zamknąć słoiki i wynieść w chłodne miejsce .
smacznego napitku z zagryzką .
Ja jestem prosty chłopak i od razu widzę, ,, 2 miesiące później" wali ktoś kielicha sklepowej, źle mu weszła, a ja mu mówię, może ogóreczka . Muszę spróbować ten przepis, ale rozrobiłem śliwkę do 43 i 55%, 43 do picia , 55 do piwnicy dla złodzieja
Ostatnio zmieniony 2011-05-19, 23:41 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja robię świeże ogórki z curry.
Składniki:
2-3 kg ogórków (młode i twarde)
liście selera (jak ktoś lubi ostrzejsze)
cebula
ziarna gorczycy (na oko)
Zalewa:
1 l wody
1 1/2 szklanki octu 10%
1 1/2 łyzki soli
2-3 szklanki cukru (to już indywidualnie wg smaku)
1 torebka przyprawy curry 20 g (warto zainwestować w coś lepszego np. Kamis)
Sposób przygotowania:
Składniki zalewy gotuję ok. 5 min. Do każdego słoika wkładam pokrojone w słupki ogórki ze skórką, 1 liść selera, 1 plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy. Gorącą zalewą zalewam ogórki, słoiki zamykam i pasteryzuję 5-7 minut. Ogórki, jeśli są małe, nie kroję ich w ogóle.
Do spożycia po miesiącu.
Składniki:
2-3 kg ogórków (młode i twarde)
liście selera (jak ktoś lubi ostrzejsze)
cebula
ziarna gorczycy (na oko)
Zalewa:
1 l wody
1 1/2 szklanki octu 10%
1 1/2 łyzki soli
2-3 szklanki cukru (to już indywidualnie wg smaku)
1 torebka przyprawy curry 20 g (warto zainwestować w coś lepszego np. Kamis)
Sposób przygotowania:
Składniki zalewy gotuję ok. 5 min. Do każdego słoika wkładam pokrojone w słupki ogórki ze skórką, 1 liść selera, 1 plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy. Gorącą zalewą zalewam ogórki, słoiki zamykam i pasteryzuję 5-7 minut. Ogórki, jeśli są małe, nie kroję ich w ogóle.
Do spożycia po miesiącu.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości