Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem do mięs białych

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem do mięs białych

Post autor: w2k2 » 2011-06-30, 00:27

Witam,

wykonałem konfiturę jak w temacie. Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 750 g cukru,
- 24 g pieprzu zielonego.

Truskawki pokroiłem w ćwiartki, zasypałem cukrem, dodałem pieprz i gotowałem ok. 5 min. Potem do słoiczków, zakręciłem i ustawiłem do góry nogami. Zawekowało się samo, wyszło 7 słoiczków po 200 ml.
Smak ciekawy, słodko-ostry. Będzie w niedzielę do indyka.

pozdrawiam
Załączniki
konf_trusk.jpg

kosiniak
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2008-10-26, 15:17
Lokalizacja: Grądy

Post autor: kosiniak » 2014-07-05, 11:09

Przepis jest nie kompletny. W ten sposób to wychodzi kompot truskawkowy a nie konfitura. Albo trzeba to dłużej gotować aby odparować wodę, albo dodać cukier żelujący.
Ostatnio zmieniony 2014-07-05, 11:36 przez kosiniak, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości