Witam,
wykonałem konfiturę jak w temacie. Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 750 g cukru,
- 24 g pieprzu zielonego.
Truskawki pokroiłem w ćwiartki, zasypałem cukrem, dodałem pieprz i gotowałem ok. 5 min. Potem do słoiczków, zakręciłem i ustawiłem do góry nogami. Zawekowało się samo, wyszło 7 słoiczków po 200 ml.
Smak ciekawy, słodko-ostry. Będzie w niedzielę do indyka.
pozdrawiam
Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem do mięs białych
Przepis jest nie kompletny. W ten sposób to wychodzi kompot truskawkowy a nie konfitura. Albo trzeba to dłużej gotować aby odparować wodę, albo dodać cukier żelujący.
Ostatnio zmieniony 2014-07-05, 11:36 przez kosiniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości