SZYKUJ ŚLEDZIE BO SZWAGIER JEDZIE !!

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

SZYKUJ ŚLEDZIE BO SZWAGIER JEDZIE !!

Post autor: zwyczajny » 2011-10-23, 21:29

Jako, że wariat jestem i zbieram książki kucharskie aktualny stan to ok 130:P

Sprawdzona szybka smaczna zakąska znaczy przekąska :D

ŚLEDZIE FILETOWANE MARYNOWANE

KALORYCZNOŚĆ
PORCJA 80g (w tym śledzia50g) - 118kcal

1kg śledzi śledzi ogłowionych
40dag cebuli
0,2l octu
0,5l wody
15dag marchwi
2dag cukru
0,5g liści bobkowych (laurowych)
1g pieprzu angielskiego (ziela)

Przygotować filety nie zdejmując ze śledzi skóry. Wykonać zalewę:
Marchew pokroić w półkrążki, zalać zimną wodą i podgotować. Gdy marchew zmięknie, dodać pokrojoną w krążki cebulę, przyprawy i ocet. Zagotować i ostudzić.

Filety ułożyć płasko lub zwinięte w ślimaczki w szklanym, lub kamiennym naczyniu, przełożyć warzywami, zalać zalewą i przetrzymać 1-2 dni. Wydawać z pieczywem;]
XXX

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

,

Post autor: man111 » 2011-10-25, 21:26

zamiast marchwi polecam suszone pomidory,a ocet spirytusowy zamienić na winny lub ryżowy.
a druga wersja to z jogurtem i curry

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-10-25, 21:51

To zamiast pisać zamiast to zamiast tamto daj swoją recepurę, bo ja daje sie pokroić za swój przepis... i prosze go nie besztać;)
XXX

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

.

Post autor: man111 » 2011-10-28, 14:12

Ale ja nie mam nic przeciwko tak zrobionym śledziom ,bo i takie często robię,a tylko alternatywę,a przepis jest taki sam jak Twój.Natomiast przepis na sledzie curry to w tym wypadku mocze troche w mleku,następnie kroje w kawałki.Duzo cebuli,moze byc tez troche pora kroimy i zalewamy jogurtem naturalnym,ja uzywam typu greckiego i dodaje troche smietany lub majonezu.Moze byc tez musztarda.Dodajemy curry i mamy piekny zółty kolor.Sol pieprz do smaku.Mieszamy wszystko i czekamy az sie przegryzie.Kiedyś zapomniałem sie i dodałem duzo czosnku i tez były super

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Re: SZYKUJ ŚLEDZIE BO SZWAGIER JEDZIE !!

Post autor: 61gaw » 2011-11-26, 10:16

zwyczajny pisze:... dodać pokrojoną w krążki cebulę, przyprawy i ocet. Zagotować i ostudzić...
A cebula nie wychodzi za twarda?
Ja pokrojoną cebulę solę mocno, zostawiam na ok. godz. by puściła sok, wygniatam,wylewam powstały sok, zalewam wrzątkiem i czekam aż ostygnie, jeszcze raz wyciskam i jest miękka a zarazem minimalnie chrupiąca :slinka

Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: w2k2 » 2011-11-28, 14:15

Śledzie curry

5 sporych filetów śledziowych
5 dużych cebul
4 łyżki stołowe curry
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
mały słoik majonezu
pieprz

Śledzie (jeśli są bardzo słone) moczyć około godziny w wodzie.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki (lub piórka) i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wsypać w to 4 łyżki curry i szczyptę pieprzu do smaku. Wymieszać, potrzymać jeszcze na ogniu parę minut i odstawić do ostygnięcia.
Śledzie pokroić w dzwonka. Do wystygniętej zalewy dodać cały słoik majonezu, wymieszać. Włożyć w to śledzie i wymieszać. Wszystko razem przełożyć do słoja i odstawić na conajmniej 5-6 godzin. 3 dni też nie zaszkodzą :D
Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.
Dla niektórych 4 łyżki curry to za dużo, zadowalają się dwoma.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-11-29, 20:27

witam obecnie jem śledzika - pyszny jest .. jem śledzika i ze stołu szybko znika .. :P :P
dzięki cennym rada z powyższych postów zrobiłem tak pyszną cebulkę że można bez śledzika - do kielicha :P :P .

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

śedz w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno

Post autor: man111 » 2011-12-10, 22:40

śledz
cebula ,moze byc tez czerwona
OLEJ RZEPAKOWY z targu tzw wigilijny tłoczony na zimno
listek laurowy ,ziele, sól i pieprz do smaku
Proporcji nie podaje,bo to zależy od upodobań

sama cebulka z tym olejem to bajka a nie mówiąc o śledziach :D

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-03-31, 21:53

@man111
Twój post to mi wygląda na spis produktów a nie przepis na śledzia :roll:

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-04-01, 21:00

@man111
Tak mimochodem podam "przepis" na wykonanie ferrari 512:
stal, aluminium,szkło, skóra, guma, farba etc.
Myślę, że artysta taki piękny samochód z tych produktów bez problemu wykona 8)
Wszystkim szczęśliwym wykonawcom, życzę niezapomnianych wrażeń z jazdy tym monstrum :twisted:
:brawo

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Re: ,

Post autor: 61gaw » 2012-04-07, 00:15

man111 pisze:dobre śledzie jest trudniej zrobić niż jakiś tam wózek.
Może coś w tym jest,
Zabieram się z cebulkę do matiasów :mrgreen:

bimbimbim
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2008-05-11, 19:34

Post autor: bimbimbim » 2012-04-07, 16:52

W wojsku były prosto z beki słone jak 100 ......
Wtedy się dopiero okazało kto lubi śledzie.

pogezan
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2012-06-20, 15:53
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: pogezan » 2012-06-22, 11:46

Osobiście wolę jak ryba jest przesolona niż niedosolona........ ale to dotyczy tylko ryb :)

A co do śledzia........ lubię go w każdej postaci, ale najbardziej filet śledziowy prosto z wędzarni.... taki na kromce chleba z masłem..... rozmażyłem się. W niedziele wędzenie chyba poczynię.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2012-12-16, 20:04

Panowie, dziś kupiłem już kolejną porcję śledzi (w sumie już ponad 3 kg) ale te któe kupiłem dziś są tzw. mleczaki.. mam 3 sztuki dwa mleczaki jeden z ikrą.. starzy wyjadacze - jak sie za nie zabrać.. coś czytałem o przecieraniu mleczu?!?..

Prosze o porade z postępowaniem ze starymi prawdziwymi skórowanymi śledziami;)..
Święta tuż tuż:/
XXX

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości