SZYKUJ ŚLEDZIE BO SZWAGIER JEDZIE !!
SZYKUJ ŚLEDZIE BO SZWAGIER JEDZIE !!
Jako, że wariat jestem i zbieram książki kucharskie aktualny stan to ok 130:P
Sprawdzona szybka smaczna zakąska znaczy przekąska
ŚLEDZIE FILETOWANE MARYNOWANE
KALORYCZNOŚĆ
PORCJA 80g (w tym śledzia50g) - 118kcal
1kg śledzi śledzi ogłowionych
40dag cebuli
0,2l octu
0,5l wody
15dag marchwi
2dag cukru
0,5g liści bobkowych (laurowych)
1g pieprzu angielskiego (ziela)
Przygotować filety nie zdejmując ze śledzi skóry. Wykonać zalewę:
Marchew pokroić w półkrążki, zalać zimną wodą i podgotować. Gdy marchew zmięknie, dodać pokrojoną w krążki cebulę, przyprawy i ocet. Zagotować i ostudzić.
Filety ułożyć płasko lub zwinięte w ślimaczki w szklanym, lub kamiennym naczyniu, przełożyć warzywami, zalać zalewą i przetrzymać 1-2 dni. Wydawać z pieczywem;]
Sprawdzona szybka smaczna zakąska znaczy przekąska
ŚLEDZIE FILETOWANE MARYNOWANE
KALORYCZNOŚĆ
PORCJA 80g (w tym śledzia50g) - 118kcal
1kg śledzi śledzi ogłowionych
40dag cebuli
0,2l octu
0,5l wody
15dag marchwi
2dag cukru
0,5g liści bobkowych (laurowych)
1g pieprzu angielskiego (ziela)
Przygotować filety nie zdejmując ze śledzi skóry. Wykonać zalewę:
Marchew pokroić w półkrążki, zalać zimną wodą i podgotować. Gdy marchew zmięknie, dodać pokrojoną w krążki cebulę, przyprawy i ocet. Zagotować i ostudzić.
Filety ułożyć płasko lub zwinięte w ślimaczki w szklanym, lub kamiennym naczyniu, przełożyć warzywami, zalać zalewą i przetrzymać 1-2 dni. Wydawać z pieczywem;]
XXX
.
Ale ja nie mam nic przeciwko tak zrobionym śledziom ,bo i takie często robię,a tylko alternatywę,a przepis jest taki sam jak Twój.Natomiast przepis na sledzie curry to w tym wypadku mocze troche w mleku,następnie kroje w kawałki.Duzo cebuli,moze byc tez troche pora kroimy i zalewamy jogurtem naturalnym,ja uzywam typu greckiego i dodaje troche smietany lub majonezu.Moze byc tez musztarda.Dodajemy curry i mamy piekny zółty kolor.Sol pieprz do smaku.Mieszamy wszystko i czekamy az sie przegryzie.Kiedyś zapomniałem sie i dodałem duzo czosnku i tez były super
Re: SZYKUJ ŚLEDZIE BO SZWAGIER JEDZIE !!
A cebula nie wychodzi za twarda?zwyczajny pisze:... dodać pokrojoną w krążki cebulę, przyprawy i ocet. Zagotować i ostudzić...
Ja pokrojoną cebulę solę mocno, zostawiam na ok. godz. by puściła sok, wygniatam,wylewam powstały sok, zalewam wrzątkiem i czekam aż ostygnie, jeszcze raz wyciskam i jest miękka a zarazem minimalnie chrupiąca
Śledzie curry
5 sporych filetów śledziowych
5 dużych cebul
4 łyżki stołowe curry
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
mały słoik majonezu
pieprz
Śledzie (jeśli są bardzo słone) moczyć około godziny w wodzie.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki (lub piórka) i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wsypać w to 4 łyżki curry i szczyptę pieprzu do smaku. Wymieszać, potrzymać jeszcze na ogniu parę minut i odstawić do ostygnięcia.
Śledzie pokroić w dzwonka. Do wystygniętej zalewy dodać cały słoik majonezu, wymieszać. Włożyć w to śledzie i wymieszać. Wszystko razem przełożyć do słoja i odstawić na conajmniej 5-6 godzin. 3 dni też nie zaszkodzą
Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.
Dla niektórych 4 łyżki curry to za dużo, zadowalają się dwoma.
5 sporych filetów śledziowych
5 dużych cebul
4 łyżki stołowe curry
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
mały słoik majonezu
pieprz
Śledzie (jeśli są bardzo słone) moczyć około godziny w wodzie.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki (lub piórka) i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wsypać w to 4 łyżki curry i szczyptę pieprzu do smaku. Wymieszać, potrzymać jeszcze na ogniu parę minut i odstawić do ostygnięcia.
Śledzie pokroić w dzwonka. Do wystygniętej zalewy dodać cały słoik majonezu, wymieszać. Włożyć w to śledzie i wymieszać. Wszystko razem przełożyć do słoja i odstawić na conajmniej 5-6 godzin. 3 dni też nie zaszkodzą
Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.
Dla niektórych 4 łyżki curry to za dużo, zadowalają się dwoma.
śedz w oleju rzepakowym tłoczonym na zimno
śledz
cebula ,moze byc tez czerwona
OLEJ RZEPAKOWY z targu tzw wigilijny tłoczony na zimno
listek laurowy ,ziele, sól i pieprz do smaku
Proporcji nie podaje,bo to zależy od upodobań
sama cebulka z tym olejem to bajka a nie mówiąc o śledziach
cebula ,moze byc tez czerwona
OLEJ RZEPAKOWY z targu tzw wigilijny tłoczony na zimno
listek laurowy ,ziele, sól i pieprz do smaku
Proporcji nie podaje,bo to zależy od upodobań
sama cebulka z tym olejem to bajka a nie mówiąc o śledziach
Panowie, dziś kupiłem już kolejną porcję śledzi (w sumie już ponad 3 kg) ale te któe kupiłem dziś są tzw. mleczaki.. mam 3 sztuki dwa mleczaki jeden z ikrą.. starzy wyjadacze - jak sie za nie zabrać.. coś czytałem o przecieraniu mleczu?!?..
Prosze o porade z postępowaniem ze starymi prawdziwymi skórowanymi śledziami;)..
Święta tuż tuż:/
Prosze o porade z postępowaniem ze starymi prawdziwymi skórowanymi śledziami;)..
Święta tuż tuż:/
XXX
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości