Kawiarka Bialetti
Odświeżę trochę temat. Chcę kupić kawiarkę BIALETTI MUKKA, pytanie moje czy ktoś z kolegów ma i użytkuje prosiłbym o wypowiedzi na jej temat czy fajna kawka wychodzi zwłaszcza cappuccino i latte? A tutaj w realu i praktyce można zobaczyć https://www.youtube.com/watch?v=ubbTZxC_mHE
-
- 40%
- Posty: 57
- Rejestracja: 2013-07-16, 00:24
Mam Bialetti Mukkę na prąd już 3 lata (niestety nie było wtedy u nas możliwości dostania do płyty indukcyjnej) i trzeba przyznać, że Żona katuje ją prawie codziennie. Kawa wychodzi taka jak na filmie - używam mleka 3,2% lekko podgrzanego. Jedyne co mnie wkurza i trzeba pilnować to zostawianie wody w pojemniku dolnym - ten stop alu pokrywa się natychmiast czymś w postaci kalafiorowatych wykwitów i jest kupa czyszczenia potem.
Kawę stosuje wyłącznie Lavazza Crema e Gusto Ricco - taką Żona lubi.
Kawę stosuje wyłącznie Lavazza Crema e Gusto Ricco - taką Żona lubi.
Żyjemy tylko raz pamiętajmy o tym........
Brikkę. A do mleka:waldi pisze:Co byś wybrał brikkę czy mukkę? bo różnica w cenie spora.
http://www.kinghoffsklep.pl/p580,kingho ... ukcja.html
Wychodzi lepsza piana.
Panmufinek zwrócił uwagę na ważną rzecz. Dlatego powinno się kawiarkę po użyciu wypłukać i zostawiać rozkręconą.
Witam
wczoraj kupilam sobie moja pierwsza kawiarke i ucze sie teraz z niej korzystac. Jej pojemnosc to 4 filizanki espresso, a przynjamniej tak podaje producent na opakowaniu. Jednak po pierwszych probach (na razie uzywam samej wody) wychodzi mi "tylko" 100 ml w gornym zbiorniczku. W dolnym jest jeszcze sporo wody, jak rozkrecam kawiarke. Kawiarke sciagam z ognia po zabulgotaniu. Czy tak to powinno wygladac?
Pozdrawiam
wczoraj kupilam sobie moja pierwsza kawiarke i ucze sie teraz z niej korzystac. Jej pojemnosc to 4 filizanki espresso, a przynjamniej tak podaje producent na opakowaniu. Jednak po pierwszych probach (na razie uzywam samej wody) wychodzi mi "tylko" 100 ml w gornym zbiorniczku. W dolnym jest jeszcze sporo wody, jak rozkrecam kawiarke. Kawiarke sciagam z ognia po zabulgotaniu. Czy tak to powinno wygladac?
Pozdrawiam
Jak to niepijalnej ? Jak przygotowac mokke aby byla pijalna?
I sam fakt, ze tyle wody zostaje w dolnym zbiorniczku? Podobno powinno byc tej wody o wiele mniej po zaparzeniu.
I sam fakt, ze tyle wody zostaje w dolnym zbiorniczku? Podobno powinno byc tej wody o wiele mniej po zaparzeniu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ebenso, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak nie powinno być. Prawdopodobnie masz kawiarkę z której wydobywa się kawa w sposób tradycyjny czyli ciągły prawda? Dlatego zdejmujesz z ognia dopiero po charakterystycznym syczeniu. Co jest oznaką, że wydostaje się tylko para. W zbiorniczku nie powinno nic zostać. Jeśli robisz kawę Espresso z pełnej pojemności (podanej przez producenta) to zrobisz 4 kawy po ok. 60-70ml. Bez dodatku cukru jest kawą dla naszych przyzwyczajeń raczej "niepijalną". Jedną porcję możesz "rozcieńczyć" spienionym mlekiem i otrzymasz Cappuccino, gdy do 2/3 szklanki mleka wlejesz taką jedna porcję Espresso otrzymasz Cafe latte(kawę z mlekiem). Gdy dodasz kilka kropel Espresso do mleka otrzymasz Latte Macchiato. Z kolei kilka kropel mleka do Espresso to otrzymasz Cafe Macchiato, a gdy dodasz kilka ml Grappy bądż innego alkoholu do Espresso otrzymasz Cafe Coretto. Polecam - niezapomniane wrażenia.ebenso pisze: wychodzi mi "tylko" 100 ml w gornym zbiorniczku. W dolnym jest jeszcze sporo wody, jak rozkrecam kawiarke. Kawiarke sciagam z ognia po zabulgotaniu. Czy tak to powinno wygladac?
Pozdrawiam
Oczywiście można zrobić kawę podobną do tych robionych w kawiarkach przelewowych. Mozna zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to rozcieńczyć jedno Espresso. otrzymasz tzw. Cafe Americano. Ewentualnie przepuścić przez jedną porcję kawy całą zawartość zbiorniczka.
P.S. A-ha - używaj tylko kaw specjalnie przeznaczonych do tego typu kawiarek. Najlepiej włoskich - np. Lavazza. Broń Cie Boże używać kaw naszych. Otrzymasz nic innego jak kawę, którą u nas nazywamy "lura". Czyli coś takiego jakbyś parzył kawę na użytych i podsuszonych fusach z poprzedniej kawy...
Ostatnio zmieniony 2015-09-09, 09:52 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Ilość wody(kilka ml), która pozostaje w zbiorniczku można uznać za pomijalną. Dlatego opisałem, że nie powinno nic zostać.
Koleżanka ebenso z kolei opisywała, że uzyskała tylko 100 ml napoju. a więc w zbiorniczku (pojemność 4 Espresso) prawdopodobnie zostało jej jeszcze ok. 150ml wody.
Koleżanka ebenso z kolei opisywała, że uzyskała tylko 100 ml napoju. a więc w zbiorniczku (pojemność 4 Espresso) prawdopodobnie zostało jej jeszcze ok. 150ml wody.
Ostatnio zmieniony 2015-09-09, 09:50 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Zostalo mi dokladnie 90 ml wody. Wiedzialam ze cos nie pasuje. Moja kawiarka to Bialetti Venus na 4 filizanki espresso. Dzis bedzie proba zaparzenia z fusami moze mi sie w koncu uda Kupilam na probe kawe z Tchibo Barista, ale wtedy jeszcze nie wiedzialam, ze powinno sie wlsokich mieszanek uzywac. Dziekuje za porady.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości