Kawiarka Bialetti

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2012-03-31, 23:11

Mieszkam na wsi :mrgreen: Zaryzykuję i zamówię w tym sklepie.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2015-02-09, 18:16

Odświeżę trochę temat. Chcę kupić kawiarkę BIALETTI MUKKA, pytanie moje czy ktoś z kolegów ma i użytkuje prosiłbym o wypowiedzi na jej temat czy fajna kawka wychodzi zwłaszcza cappuccino i latte? A tutaj w realu i praktyce można zobaczyć https://www.youtube.com/watch?v=ubbTZxC_mHE

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2015-02-09, 18:30

Jest dokładnie tak jak widać na filmie. Jakość kawy zależy od jej gatunku i preferencji smakowych. Na szczęście jest w czym wybierać.
Polecam.

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2015-02-09, 18:52

Co byś wybrał brikkę czy mukkę? bo różnica w cenie spora.

panmufinek
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2013-07-16, 00:24

Post autor: panmufinek » 2015-02-09, 19:30

Mam Bialetti Mukkę na prąd już 3 lata (niestety nie było wtedy u nas możliwości dostania do płyty indukcyjnej) i trzeba przyznać, że Żona katuje ją prawie codziennie. Kawa wychodzi taka jak na filmie - używam mleka 3,2% lekko podgrzanego. Jedyne co mnie wkurza i trzeba pilnować to zostawianie wody w pojemniku dolnym - ten stop alu pokrywa się natychmiast czymś w postaci kalafiorowatych wykwitów i jest kupa czyszczenia potem.
Kawę stosuje wyłącznie Lavazza Crema e Gusto Ricco - taką Żona lubi.
Żyjemy tylko raz pamiętajmy o tym........

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2015-02-09, 20:14

waldi pisze:Co byś wybrał brikkę czy mukkę? bo różnica w cenie spora.
Brikkę. A do mleka:
http://www.kinghoffsklep.pl/p580,kingho ... ukcja.html
Wychodzi lepsza piana.
Panmufinek zwrócił uwagę na ważną rzecz. Dlatego powinno się kawiarkę po użyciu wypłukać i zostawiać rozkręconą.

ebenso
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2015-09-08, 23:04

Post autor: ebenso » 2015-09-08, 23:14

Witam

wczoraj kupilam sobie moja pierwsza kawiarke i ucze sie teraz z niej korzystac. Jej pojemnosc to 4 filizanki espresso, a przynjamniej tak podaje producent na opakowaniu. Jednak po pierwszych probach (na razie uzywam samej wody) wychodzi mi "tylko" 100 ml w gornym zbiorniczku. W dolnym jest jeszcze sporo wody, jak rozkrecam kawiarke. Kawiarke sciagam z ognia po zabulgotaniu. Czy tak to powinno wygladac?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2015-09-08, 23:21

Tak to powinno wyglądać, A wychodzi 100 ml "smoły", dla większości znajomych niepijalnej :roll: , chyba że po rozcieńczeniu.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

ebenso
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2015-09-08, 23:04

Post autor: ebenso » 2015-09-08, 23:34

Jak to niepijalnej :shock: ? Jak przygotowac mokke aby byla pijalna? :D

I sam fakt, ze tyle wody zostaje w dolnym zbiorniczku? Podobno powinno byc tej wody o wiele mniej po zaparzeniu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ebenso, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2015-09-09, 00:02

A jaka to kawiarka? Bo ja pisałem o kawiarce Bialetti Brikka, ona ma zaworek i wychodzi z niej kawa bardziej podobna do espresso niż do moki.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2015-09-09, 05:32

ebenso pisze: wychodzi mi "tylko" 100 ml w gornym zbiorniczku. W dolnym jest jeszcze sporo wody, jak rozkrecam kawiarke. Kawiarke sciagam z ognia po zabulgotaniu. Czy tak to powinno wygladac?

Pozdrawiam
Tak nie powinno być. Prawdopodobnie masz kawiarkę z której wydobywa się kawa w sposób tradycyjny czyli ciągły prawda? Dlatego zdejmujesz z ognia dopiero po charakterystycznym syczeniu. Co jest oznaką, że wydostaje się tylko para. W zbiorniczku nie powinno nic zostać. Jeśli robisz kawę Espresso z pełnej pojemności (podanej przez producenta) to zrobisz 4 kawy po ok. 60-70ml. Bez dodatku cukru jest kawą dla naszych przyzwyczajeń raczej "niepijalną". Jedną porcję możesz "rozcieńczyć" spienionym mlekiem i otrzymasz Cappuccino, gdy do 2/3 szklanki mleka wlejesz taką jedna porcję Espresso otrzymasz Cafe latte(kawę z mlekiem). Gdy dodasz kilka kropel Espresso do mleka otrzymasz Latte Macchiato. Z kolei kilka kropel mleka do Espresso to otrzymasz Cafe Macchiato, a gdy dodasz kilka ml Grappy bądż innego alkoholu do Espresso otrzymasz Cafe Coretto. Polecam - niezapomniane wrażenia.
Oczywiście można zrobić kawę podobną do tych robionych w kawiarkach przelewowych. Mozna zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to rozcieńczyć jedno Espresso. otrzymasz tzw. Cafe Americano. Ewentualnie przepuścić przez jedną porcję kawy całą zawartość zbiorniczka.
P.S. A-ha - używaj tylko kaw specjalnie przeznaczonych do tego typu kawiarek. Najlepiej włoskich - np. Lavazza. Broń Cie Boże używać kaw naszych. Otrzymasz nic innego jak kawę, którą u nas nazywamy "lura". Czyli coś takiego jakbyś parzył kawę na użytych i podsuszonych fusach z poprzedniej kawy... :D
Ostatnio zmieniony 2015-09-09, 09:52 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2015-09-09, 08:11

Ja mam 3 różne kawiarki i w każdej po parzeniu zostaje trochę wody w dolnym zbiornicziku'
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2015-09-09, 09:19

Ilość wody(kilka ml), która pozostaje w zbiorniczku można uznać za pomijalną. Dlatego opisałem, że nie powinno nic zostać.
Koleżanka ebenso z kolei opisywała, że uzyskała tylko 100 ml napoju. a więc w zbiorniczku (pojemność 4 Espresso) prawdopodobnie zostało jej jeszcze ok. 150ml wody.
Ostatnio zmieniony 2015-09-09, 09:50 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

ebenso
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2015-09-08, 23:04

Post autor: ebenso » 2015-09-09, 21:17

Zostalo mi dokladnie 90 ml wody. Wiedzialam ze cos nie pasuje. Moja kawiarka to Bialetti Venus na 4 filizanki espresso. Dzis bedzie proba zaparzenia z fusami moze mi sie w koncu uda :) Kupilam na probe kawe z Tchibo Barista, ale wtedy jeszcze nie wiedzialam, ze powinno sie wlsokich mieszanek uzywac. Dziekuje za porady.

twojtyp
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2015-12-02, 10:14

Post autor: twojtyp » 2015-12-02, 10:55

I jak udało ci się? Bo mi znów nie wyszła taka jak powinna

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości