Ligawa, poszukiwany przepis.
Ligawa, poszukiwany przepis.
Szukam jakiegoś dobrego przepisu, czy sposobu na obróbkę ligawy. Proszę o przepisy sprawdzone, nie wyszukiwane w sieci na biegu. Każdy sprawdzony przepis mile widziany od duszonych, pieczonych, po smażone na grillu.
Z ligawy można robić:
Befsztyki - pokroić, lekko pobić, naciąć brzegi, zamarynować na noc w mieszance przypraw (u mnie praktycznie tylko pieprz i czosnek, ale można dodać zioła) z oliwą i musztardą, oprószyć mąką, smażyć lub grilować na ostrym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Ja wolę krwiste, bo wtedy są miękkie. Zbyt długie smażenie powoduje stwardnienie mięsa i trzeba je wtedy dusić z odrobiną wody i pokrojonej w talarki cebuli na wolnym ogniu do miękkości.
Pieczeń - marynować jak poprzednio, ostrym cienkim nożem naciąć środek wzdłuż (ostatecznie można przeciąć całość i próbować sklejać), w powstałą dziurę napchać przesmażonego z czosnkiem i odrobiną soli szpinaku. Owinąć ciastem francuskim. Piec pod przykryciem lub lepiej w rękawie foliowym. Czasu nie pamiętam, bo robię to na wyczucie, ale pewnie około godziny. Najpierw wyższa temperatura a potem niższa.
Wielokrotnie robione w praktyce i sprawdzone. Niestety (dla biorcówn przepisu) w kuchni nie posługuję się wagą, zegarkiem czy termometrem. W zasadzie wszystko robię na oko i dlatego przepisy mogą być na początku trudne do ogarnięcia. Ale po kilku próbach sukces gwarantowany, bo ewoluujemy w stylu przypraw, czasie gotowania, konsystencji ... w naszą ulubioną stronę.
Befsztyki - pokroić, lekko pobić, naciąć brzegi, zamarynować na noc w mieszance przypraw (u mnie praktycznie tylko pieprz i czosnek, ale można dodać zioła) z oliwą i musztardą, oprószyć mąką, smażyć lub grilować na ostrym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Ja wolę krwiste, bo wtedy są miękkie. Zbyt długie smażenie powoduje stwardnienie mięsa i trzeba je wtedy dusić z odrobiną wody i pokrojonej w talarki cebuli na wolnym ogniu do miękkości.
Pieczeń - marynować jak poprzednio, ostrym cienkim nożem naciąć środek wzdłuż (ostatecznie można przeciąć całość i próbować sklejać), w powstałą dziurę napchać przesmażonego z czosnkiem i odrobiną soli szpinaku. Owinąć ciastem francuskim. Piec pod przykryciem lub lepiej w rękawie foliowym. Czasu nie pamiętam, bo robię to na wyczucie, ale pewnie około godziny. Najpierw wyższa temperatura a potem niższa.
Wielokrotnie robione w praktyce i sprawdzone. Niestety (dla biorcówn przepisu) w kuchni nie posługuję się wagą, zegarkiem czy termometrem. W zasadzie wszystko robię na oko i dlatego przepisy mogą być na początku trudne do ogarnięcia. Ale po kilku próbach sukces gwarantowany, bo ewoluujemy w stylu przypraw, czasie gotowania, konsystencji ... w naszą ulubioną stronę.
post
Magas37 jeżeli Tobie się nie spieszy , to może zrób tak :
http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-mie ... ment-14588
Zapraszam gorąco na Naszą stronkę.
Pozdrawiam WujTom
http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-mie ... ment-14588
Zapraszam gorąco na Naszą stronkę.
Pozdrawiam WujTom
kto spróbował ten zrozumiał
Dziękuje koledzy za przepisy, mam trochę tej wołowiny, prócz ligawy sztuk 2, jest jeszcze kilka sztuk polędwicy, zrobiłem mały barter , więc każdy przepis wykorzystam. Jedna ligawa pójdzie na Strogonowa, ale czekam na przepis, kucharz przyjedzie na święta, bo tym z sieci nie wierzę, tak jak koledze jurii, który po kilku godzinach na forum stworzył mój portret psychologiczny , więc ten przepis o skomplikowanej nazwie też odpuszczę. Na pieczeń kolegi cemik1 pójdzie druga ligawa, a befsztyki to ja już krwiste po swojemu zrobię z polędwicy. Najbardziej to podkręcił mnie przepis który wkleił kolega wujtom, nie wiem czy to będzie mi smakować, ale wygląda dla mnie mieszczucha pysznie, lubię dania o których nawet nie słyszałem, a jeszcze dochodzi pochodzenie tego dania, to też plus. Bo po pierwsze Armenia ma extra już nie koniaki, bo nazwę z urzędu zmienili , a po drugie http://www.google.pl/search?hl=pl&q=mag ... 4QSrormKDg
Witam!
Magas, lubisz wędzone , więc dla podrażnienia smaku podrzucę jeszcze inny przepis na ligawą - jest to wędzona, gotowana szynka wołowa: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki ... a-gotowana
Robiłem to, a może raczej inspirowałem się powyższym przepisem - całkiem ciekawe w smaku.
PS: Na Forum Zadymiaczy są omówione szczegółowo różne - proste i bardziej skomplikowane - konstrukcje wędzarni "blokowych", balkonowych; dla Ciebie jak znalazł
Magas, lubisz wędzone , więc dla podrażnienia smaku podrzucę jeszcze inny przepis na ligawą - jest to wędzona, gotowana szynka wołowa: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki ... a-gotowana
Robiłem to, a może raczej inspirowałem się powyższym przepisem - całkiem ciekawe w smaku.
PS: Na Forum Zadymiaczy są omówione szczegółowo różne - proste i bardziej skomplikowane - konstrukcje wędzarni "blokowych", balkonowych; dla Ciebie jak znalazł
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości