Witam,
wpadł mi w ręce przepis na nietypowe winogrona. Marynata wykonana, poczekam z tydzień i sprawdzę
A oto przepis:
Duże, deserowe winogrona umyć, osuszyć i ciasno ułożyć w słoiczkach.
Przygotować zalewę:
1 szkl. octu winnego,
3 szkl. wody,
50 dkg cukru,
5-8 goździków,
1 kawałek kory cynamonowej,
1 łyżeczka soli.
Wodę z przyprawami i cukrem zagotować pod przykryciem. Dodać ocet i ponownie doprowadzić do wrzenia. Winogrona zalać gorącą zalewą, pasteryzować słoiki 15 min.
Źródło: Małgorzata Cipriani, Pikantne i słodkie przetwory domowe, KDC, Warszawa 2004
Marynowane winogrona po moskiewsku
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości