Marynowane winogrona po moskiewsku

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

Marynowane winogrona po moskiewsku

Post autor: w2k2 » 2012-08-14, 07:47

Witam,

wpadł mi w ręce przepis na nietypowe winogrona. Marynata wykonana, poczekam z tydzień i sprawdzę :D
A oto przepis:

Duże, deserowe winogrona umyć, osuszyć i ciasno ułożyć w słoiczkach.
Przygotować zalewę:
1 szkl. octu winnego,
3 szkl. wody,
50 dkg cukru,
5-8 goździków,
1 kawałek kory cynamonowej,
1 łyżeczka soli.

Wodę z przyprawami i cukrem zagotować pod przykryciem. Dodać ocet i ponownie doprowadzić do wrzenia. Winogrona zalać gorącą zalewą, pasteryzować słoiki 15 min.

Źródło: Małgorzata Cipriani, Pikantne i słodkie przetwory domowe, KDC, Warszawa 2004

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości