Na grzyby ...

Czyli coś na ząb...
bnp

Na grzyby ...

Post autor: bnp » 2012-08-21, 13:50

Na pewno wielu z Was zbiera grzyby. Niektórzy uwielbiają zbierać a reszta zbiera i przetwarza i konsumuje.
Ja uwielbiam zbierać i konsumować.
Niestety nie znam się na grzybach, biorę tylko to co znam lub to co współzbieracze mi polecą.
Z przetworów preferuję marynowane opieńki inne mi nie podchodzą.
Z gotowanych to zajadam się sosami. Zwykły sosik z bazą śmietanową, czosnkiem, cebulka i natka pietruszki.
Czasami smażę poszatkowane grzyby na oleju z cebulką i czosnkiem.
Obecnie mieszkam w regionie gdzie każdego grzyba przed zjedzeniem się obgotowuje :shock:

Nie zależnie czy to kurka czy prawdziwek :mrgreen:
Pół godziny gotowania, następnie odcedzanie a później dopiero robią z takiego grzyba sos.
Kiedyś jak zrobiłem sos z podgrzybków w 10 min to teściowa i reszta rodzinki nie chciała nawet tego spróbować :mrgreen:

Jak ktoś zna ciekawe grzyby lub ciekawe przepisy to proszę o wpisy.
Rok temu na targu kupiłem lejkowca zwanego u nas potocznie wronie uszka.
Za reklamówkę o v ok 5l zapłaciłem ze 3 zł :mrgreen:
Babuszka powiedziała że rewelacyjne są w pierożkach. I się nie myliła. Pychota.
http://www.google.com/search?q=lejkowie ... 0QWqyIDwBQ

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2012-08-21, 18:07

To ten lejkowiec jest jadalny :shock: Jakbym ja to wcześniej wiedział :oops:

Wielu moich znajomych (amatorów grzybiarzy) myślało że ten grzybek to muchomor szatański :twisted: i go rozdeptywało:
Obrazek
Jak się o tym dowiedziałem to :furious

A tak swoją drogą to jeszcze w tym roku na grzybkach nie byłem, a iść muszę :D
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2012-08-21, 18:53

Ło matko, tego lejkowca to za żadne skarby bym nie wziął :shock: Jutro wyjeżdżam na 2 tyg. w las to postaram się go poszukać.
Polecam natomiast Płachetkę kołpakowatą (Rozites caperata) inaczej (łuskwiak płachetka, niemka, turek, chochółka, płachetka, płachcianka, bydlarka, szampion) PŁACHETKA
Zbieram ją dopiero od kilku lat i jest zajefajna w smaku szczególnie uduszona na maśle tak jak rydze. Bardzo smaczna też jest w occie. POLECAM.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2012-08-21, 19:56

@czornulek,
zwał jak zwał ale do jedzenia ten borowik szatański i tak się nie nadaje...
Rozdeptywanie czegokolwiek w lesie też mnie denerwuje.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2012-08-21, 20:34

drgranatt pisze:Polecam natomiast Płachetkę kołpakowatą
Potwierdzam, u mnie w sezonie jest tych grzybów od zatrzęsienia.

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Post autor: C2H6O » 2012-08-21, 22:03

lejkowca zwanego u nas potocznie wronie uszka
We wschodniej Zamojszczyźnie ten grzyb zwie się "kominek".
Ostatnio zmieniony 2012-08-22, 11:08 przez C2H6O, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2012-08-22, 08:28

Emiel Regis
Ja się tam na grzybach nie znam może kilkanaście gatunków
Ale to jest powszechnienie zbierany grzyb w mojej okolicy choć przyznać trzeba że przy kilku kilogramach tego grzyba w sosie czy w zupie wstępną obróbkę cieplną przeprowadzam.
Jest sporo grzybów powszechnie uznawanych za trujące a ludzie je jedzą i zachwycają się smakiem ja i wszyscy których znam jadamy te

https://www.google.pl/search?q=piestrze ... 80&bih=863


Nie polecam jednak amatorom w telewizji słyszałem że ludzie się nimi potruli
a Niemcy je skupują i do zup w proszku dodają
Pozdrawiam
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2012-08-22, 12:23

W linku masz piastrzenice i smardze, o ile piastrzenice nie wszystkie są jadalne, a i te nie jadalne są używane po wysuszeniu jako przyprawa, to smardze, jak najbardziej jest jadalny.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2012-08-22, 13:26

zbynekkk
Ja w gogle wpisałem piastrzenice i właśnie ta galeria mi wyskoczyła dlatego ją podpoiłem smardy już dawno nie zbieram bo nie ma czasu ale piasztrznice u nas rosną w takiej ilości że kilogramami się je zbiera.
Nigdy ich nie suszymy tylko obgotowane idą do jajecznicy pychotka lecz nie polecam dla ludzi co się nie znają
Pozdrawiam
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2012-08-22, 13:31

mlody pisze:Emiel Regis
Ale to jest powszechnienie zbierany grzyb w mojej okolicy
Tutaj masz wyjaśnione co to za grzyb, nawet fotki te same (pod koniec strony)
http://www.bio-forum.pl/messages/33/14542.html
Bardzo łatwo można go pomylić z jadalnymi odmianami borowików, jednak ten blady kapelusz i czerwona nóżka są charakterystyczne.
Przypuszczam że zbieracie podobne, ale nie te same, tych byś nie zjadł z powodu ich smaku.

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2012-08-22, 14:21

Złe zdjęcie wkleiłem, chodziło mi o borowika czerwonawego :oops:

http://atlas.grzybland.pl/d/8438-4/podg ... onawy_.jpg
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2012-08-22, 14:37

Emiel Regis
Powiem tak jeśli istnieje grzyb o identycznym wyglądzie o podobnej grzybni i identycznie ciemniejący jak pokazany przez ciebie to masz rację zbieramy inne grzyby
Natomiast ja jestem prawie pewien że to właśnie te nawet rodzaj lasu się zgadza
A smak nie będę się wypowiadał nie można robić reklamy bo to grzyb zbierany przez ludzi w lesie się poruszających od dziecka


Ps tych grzybów nie zbieramy nigdy po dotknięciu od spody robi się różowy]

http://www.pilzbriefe.de/aquarelle/tylo ... _large.jpg
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2012-08-22, 16:00

Witam!
Mlody to jest goryczak,jest niejadalny ze względu na bardzo gorzki smak.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-08-22, 16:11

U nas nazywają go "szatanem".
OLO 69

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2012-08-22, 16:46

mlody pisze:grzyb zbierany przez ludzi w lesie się poruszających od dziecka
Mój 'przebieg' jeśli idzie o grzybobranie też już jest spory.
Uwierz mi że w rodzinie borowików jest kilka bardzo podobnych odmian. One się nieznacznie różnią, a różnice te są większe lub mniejsze w zależności od miejsca. Zdarzyło mi się dawnymi czasy pomylić i od tej pory gdy nie jestem pewien to biorę na język- ten 'zły' ma piekący, czasem gorzki smak. Jednak jak już pisałem, blady kapelusz i krwisty trzon to w moich stronach niemalże pewnik i taki egzemplarz zostaje w lesie.
mlody pisze: Ps tych grzybów nie zbieramy nigdy po dotknięciu od spody robi się różowy]
To goryczak, u nas też się na nie mówi 'szatan'
Podobny do prawdziwka, ale u niego jest ta charakterystyczna siateczka na trzonie i lekko różowy spód kapelusza, niewprawni go mylą, ale tu też zadziała próba smakowa.
Niedługo kończę wakacje i wracam, a tam, gdzie jadę ludzie nie zbierają nic poza prawdziwkami, będzie wypas :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości