Strona 1 z 2
Pasta paprykowa
: 2012-09-11, 11:41
autor: furman
Chciałbym się podzielić przepisem na pastę paprykową. kolega ostatnio mnie poczęstował i naprawdę robi wrażenie. Sam już zrobiłem, jest naprawdę godna polecenia.
Pasta paprykowa
- 3 kg czerwonej papryki
- 15 dag czerwonej „czuszki”
- ½ kg cukru
- 1 ½ szklanki oliwy
- 3 płaskie łyżki soli
- 3 małe słoiczki lub puszki koncentratu pomidorowego
- 3 główki czosnku
- 1 szklanka octu 10%
Obie papryki oczyścić z nasion, umyć, dobrze wysuszyć, dodać cukier, oliwę, 3 płaskie łyżki soli i gotować przez 20 minut (mieszając). gotując paprykę tzn. te 20 minut i kolejne 10 minut -gotujemy bez przykrycia, tak by w czasie gotowania nadwyżki "wody" mogły trochę odparować. Lub po 30 minutach gotowania, całość przelać na durszlak i częściowo pozbywamy się nadwyżki płynu. Na wszelki wypadek durszlak postawić na miseczce , na
wypadek gdyby się okazało, że zmiksowana masa jest zbyt gęsta. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, 3 główki pokrojonego czosnku, 1 szklankę octu i wszystko gotować przez 10 minut. Ostudzić. Zmiksować np. blenderem. Zmiksowaną masę zagotować i gorącą wkładać do słoików. Słoiki odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
: 2012-09-12, 23:37
autor: AL
Jakie zastosowanie ma ta pasta? Coś w rodzaju paprykowego ketchupu?
: 2012-09-13, 08:09
autor: furman
Coś w ten desń, na kanapki itp. Jedna uwaga obierać paprykę w rękawiczkach. Bo później skóra pali nie miłosiernie.
: 2012-09-13, 09:26
autor: franta
Witam!
Kolego @elofura wczoraj zrobiłem pastę paprykową , jest na prawdę bardzo dobra , już wczoraj został zjedzony jeden słoik 0,330ml po majonezie.
W przepisie jest 1,½ szklanki oliwy , ja osobiście uważam że ta ½ szklanki za dużo , kolejną porcję jak będę robił dam mniej i zobaczymy. Poza tym pasta świetna , polecam wszystkim ,
do obierania papryki chili lepiej ubrać rękawiczki lateksowe jak radzi kolega elofura , qrna łapy palą mnie do teraz.
Pozdrawiam
: 2012-09-13, 09:40
autor: lech.zywiec
@franta, robiłem kiedyś podobną pastę, również bez rękawiczek. W międzyczasie musiałem "odcedzić kartofelki" i później piekły mnie nie tylko łapy
Także Koledzy z ostrymi papryczkami ostrożności nigdy za wiele
: 2012-09-13, 10:03
autor: franta
: 2012-09-13, 10:06
autor: bwie.
lech.zywiec pisze:....później piekły mnie nie tylko łapy
....
też mi sie tak kiedyś udało
BTW spożycie większej ilości takiej pasty powoduje .... dwukrotne pieczenie
- też mi sie to kilka razy przytrafiło ale za bardzo lubię ostre wynalazki aby się tym przejmować
: 2012-09-13, 10:11
autor: furman
Tak, tak prawdziwe chili piecze dwa razy
: 2012-09-13, 16:59
autor: Kozak Mały
Jak wynika z przepisu to taka bardziej domorosła harissa. Z moich doświadczeń- dobrze jest dać kilka rodzajów ostrej papryki (w oryginale dominuje piri-piri), zagęszczać dodatkowo można (i trzeba) papryką w proszku.
: 2012-10-31, 23:31
autor: 61gaw
A ja od kilku lat robię pastę paprykową, bez tych zbędnych dodatków w postaci:
-papryka słodka,
-cukier,
-koncentrat.
Reszta podobnie, z pewnymi modyfikacjami
I to jest kwintesencja smaku papryki
,
: 2012-11-01, 06:36
autor: man111
zagęszczać dodatkowo można (i trzeba) papryką w proszku
Wszystko można,tylko jaki jest sens psuć to co jest naturalne.Do papryki w proszku producenci dodają np. ziemię okrzemkową by zwiększyć masę.
: 2012-11-01, 11:27
autor: bnp
A to ciekawe, zapewniam kolegę że nawet najdrobniejszą ziemię okrzemkową wyczujesz na zębach. Takie wiadomości masz z opakowania ? ciekawe która firma ?
l
: 2012-11-01, 12:58
autor: man111
Kiedyś na grillu zainteresowałem się właśnie kupnym pojemnikiem z papryka w proszku.Był napis na nim,nie używać do smażenia,co mnie bardzo zdziwiło.No i w składzie była ta właśnie ziemia.Nie twierdzę ,ze w każdej ,ale dobrze wszyscy wiemy,ze dystrybutorzy wszystko fałszują.A z tymi zapewnieniami ,że można wyczuć na zębach,to nie każdy ma takie wyczucie smaku,jak Ty
Człowiek nie świnia,wszystko zje.
: 2012-11-01, 17:23
autor: panta_rei
Witam!
Chciałbym się uprzejmie przywitać, to moja pierwsza obecność tutaj.
Co do pasty paprykowej... Moi drodzy zróbcie tą pastę ale z papryki grilowanej lub po prostu pieczonej w piekarniku. Piecze się do czasu aż skóra będzie łatwa do zdjęcia.
Tylko grillowana papryka do sałatek, past itp.
Pozdrawiam, Sławomir
: 2012-11-01, 22:05
autor: slawek1k
Informacja o nie stosowaniu do smażenia, była chyba poradą, bo proszkowana szybko się przypala i staje gorzka, traci również kolor na rzecz brunatnego