Pasta paprykowa

Czyli coś na ząb...
furman

Pasta paprykowa

Post autor: furman » 2012-09-11, 11:41

Chciałbym się podzielić przepisem na pastę paprykową. kolega ostatnio mnie poczęstował i naprawdę robi wrażenie. Sam już zrobiłem, jest naprawdę godna polecenia.

Pasta paprykowa

- 3 kg czerwonej papryki
- 15 dag czerwonej „czuszki”
- ½ kg cukru
- 1 ½ szklanki oliwy
- 3 płaskie łyżki soli
- 3 małe słoiczki lub puszki koncentratu pomidorowego
- 3 główki czosnku
- 1 szklanka octu 10%

Obie papryki oczyścić z nasion, umyć, dobrze wysuszyć, dodać cukier, oliwę, 3 płaskie łyżki soli i gotować przez 20 minut (mieszając). gotując paprykę tzn. te 20 minut i kolejne 10 minut -gotujemy bez przykrycia, tak by w czasie gotowania nadwyżki "wody" mogły trochę odparować. Lub po 30 minutach gotowania, całość przelać na durszlak i częściowo pozbywamy się nadwyżki płynu. Na wszelki wypadek durszlak postawić na miseczce , na
wypadek gdyby się okazało, że zmiksowana masa jest zbyt gęsta. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, 3 główki pokrojonego czosnku, 1 szklankę octu i wszystko gotować przez 10 minut. Ostudzić. Zmiksować np. blenderem. Zmiksowaną masę zagotować i gorącą wkładać do słoików. Słoiki odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2012-09-12, 23:37

Jakie zastosowanie ma ta pasta? Coś w rodzaju paprykowego ketchupu?

furman

Post autor: furman » 2012-09-13, 08:09

Coś w ten desń, na kanapki itp. Jedna uwaga obierać paprykę w rękawiczkach. Bo później skóra pali nie miłosiernie.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2012-09-13, 09:26

Witam!

Kolego @elofura wczoraj zrobiłem pastę paprykową , jest na prawdę bardzo dobra , już wczoraj został zjedzony jeden słoik 0,330ml po majonezie.

W przepisie jest 1,½ szklanki oliwy , ja osobiście uważam że ta ½ szklanki za dużo , kolejną porcję jak będę robił dam mniej i zobaczymy. Poza tym pasta świetna , polecam wszystkim ,
do obierania papryki chili lepiej ubrać rękawiczki lateksowe jak radzi kolega elofura , qrna łapy palą mnie do teraz.

Pozdrawiam
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-09-13, 09:40

@franta, robiłem kiedyś podobną pastę, również bez rękawiczek. W międzyczasie musiałem "odcedzić kartofelki" i później piekły mnie nie tylko łapy :wacko
Także Koledzy z ostrymi papryczkami ostrożności nigdy za wiele :lol:

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2012-09-13, 10:03

:lol: :lol: :lol: no cóż pozostało mi tylko współczuć w tym cierpieniu :nie_powiem
biedne kartofelki :lol:
Ostatnio zmieniony 2012-09-13, 10:07 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2012-09-13, 10:06

lech.zywiec pisze:....później piekły mnie nie tylko łapy :wacko ....
:1st
też mi sie tak kiedyś udało :mrgreen:

BTW spożycie większej ilości takiej pasty powoduje .... dwukrotne pieczenie :P - też mi sie to kilka razy przytrafiło ale za bardzo lubię ostre wynalazki aby się tym przejmować
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

furman

Post autor: furman » 2012-09-13, 10:11

Tak, tak prawdziwe chili piecze dwa razy :wall :mrgreen:

Kozak Mały
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2011-12-04, 18:50

Post autor: Kozak Mały » 2012-09-13, 16:59

Jak wynika z przepisu to taka bardziej domorosła harissa. Z moich doświadczeń- dobrze jest dać kilka rodzajów ostrej papryki (w oryginale dominuje piri-piri), zagęszczać dodatkowo można (i trzeba) papryką w proszku.

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-10-31, 23:31

A ja od kilku lat robię pastę paprykową, bez tych zbędnych dodatków w postaci:
-papryka słodka,
-cukier,
-koncentrat.
Reszta podobnie, z pewnymi modyfikacjami 8)
I to jest kwintesencja smaku papryki :mrgreen:

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

,

Post autor: man111 » 2012-11-01, 06:36

zagęszczać dodatkowo można (i trzeba) papryką w proszku
Wszystko można,tylko jaki jest sens psuć to co jest naturalne.Do papryki w proszku producenci dodają np. ziemię okrzemkową by zwiększyć masę.

bnp

Post autor: bnp » 2012-11-01, 11:27

A to ciekawe, zapewniam kolegę że nawet najdrobniejszą ziemię okrzemkową wyczujesz na zębach. Takie wiadomości masz z opakowania ? ciekawe która firma ?

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

l

Post autor: man111 » 2012-11-01, 12:58

Kiedyś na grillu zainteresowałem się właśnie kupnym pojemnikiem z papryka w proszku.Był napis na nim,nie używać do smażenia,co mnie bardzo zdziwiło.No i w składzie była ta właśnie ziemia.Nie twierdzę ,ze w każdej ,ale dobrze wszyscy wiemy,ze dystrybutorzy wszystko fałszują.A z tymi zapewnieniami ,że można wyczuć na zębach,to nie każdy ma takie wyczucie smaku,jak Ty :D Człowiek nie świnia,wszystko zje. :nie_wiem

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2012-11-01, 17:23

Witam!
Chciałbym się uprzejmie przywitać, to moja pierwsza obecność tutaj.

Co do pasty paprykowej... Moi drodzy zróbcie tą pastę ale z papryki grilowanej lub po prostu pieczonej w piekarniku. Piecze się do czasu aż skóra będzie łatwa do zdjęcia.
Tylko grillowana papryka do sałatek, past itp.

Pozdrawiam, Sławomir
Pozdrawiam, Sławomir

slawek1k
50%
50%
Posty: 114
Rejestracja: 2009-06-19, 21:36
Lokalizacja: okolice częstochowy

Post autor: slawek1k » 2012-11-01, 22:05

Informacja o nie stosowaniu do smażenia, była chyba poradą, bo proszkowana szybko się przypala i staje gorzka, traci również kolor na rzecz brunatnego

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości