Czas zacząć wędzić na święta!

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-03-14, 18:28

A czy można szynkę uwędzić, a potem zamiast parzyć podpiec ją w wędzarce, tak by złapała wewnątrz te 70 stopni?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-03-14, 18:53

Oczywiście że można, będziesz miał pieczystą wędzonkę :lol: ale w smaku będzie super.
czytam nie pytam

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-03-14, 19:48

Parzenie ma jeszcze na celu pozbycie się soli peklującej z szynki. Jeżeli nie chcesz parzyć szynki po wędzeniu musisz mięso dobrze wymoczyć przed wędzeniem aby nie było zbyt słone. Jako, że w zimie nie mam możliwości wędzenia to szynki piekę w piekarniku i gdybym nie moczył mięsa przed pieczeniem byłaby zbyt słona ( ale to inna bajka).
Piotrek
Ostatnio zmieniony 2013-03-15, 21:24 przez alvid, łącznie zmieniany 1 raz.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-03-16, 13:34

Z doświadczenia uznałem, że wystarczy mięso przeznaczone do wędzenia moczyć dobę i ilość soli pozostałej w mięsie jest odpowiednia. Dwukrotnie zmieniam wodę w której moczę mięso. Po wymoczeniu dokładnie wycieram ręcznikami papierowymi i nacieram przyprawami. Wkładam do siatek wykorzystując przyrząd wykonany z rury winidurowej i suszę na świeżym powietrzu również dobę. Proces suszenia jest bardzo ważny aby zewnętrzna warstwa się zaskorupiła.


Od dawna jednak robię w inny sposób. Pierwsze parzę a następnie wędzę. Opisałem to 2012-12-07, 08:40. Nie trzeba moczyć mięsa, a wędzenie można prowadzić na zimno i szynki są gotowe do spożycia bezpośrednio z wędzarni. Gorąco polecam !!!!!
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-03-18, 01:09

gumbas pisze: przed powieszeniem do ocieknięcia, kroję po cienkim plasterku z każdej wędzonej sztuki i smażę na patelni.
No cóż, wprawa przychodzi z czasem (wiekiem) :nie_powiem .
A gdyby przyszło Ci uwędzić całego wieprzaka lub dwa :?:
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-03-21, 21:07

Jedyne parzenie przed wędzeniem to przy kuraku..

Wczoraj robiłem test dymogeneratora wg wzoru Dymogeneratory

A tutaj zasada działania TU
tu2

Ewentualne zdjecia moge wrzucić jutro-pojutrze.

Całkowity koszt u mnie to ok 10zł a nie 290!!!
XXX

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2013-03-23, 13:21

Fantazjujesz z tymi swoimi całkowitymi kosztami :D sama pompka (nie licząc dostawy) kosztuje 32,- zł :cry: .
No chyba że dmuchasz... inaczej :mrgreen: .
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-03-23, 13:53

@zwyczajny
Ja przed wędzeniem szynek, karczku itd. wcześnie parzę. Dlaczego i jak to robię opisałem wcześniej. Polecam zrobić test a na pewno będziecie zadowoleni.
Mam wielką prośbę. Przymierzam się do zrobienia dymogeneratora ale planowałem podgrzewać butlą gazową. Ty pokazałeś film na którym nie tylko nie trzeba podgrzewać palnikiem gazowym, ale uruchomiono generator jedną zapałką. Jakbyś miał jakieś rysunki takiego dymogeneratora będę wdzięczny. Przyznam, że jestem zszokowany widząc coś takiego.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-03-23, 16:08

Rozwiązanie i zasadę działania wrzyciłem w pierwszym linku czyli TU

Dymogenerator można zrobić chociażby z puszki blaszanej po czerwonym jaśku, czy choćby pudełka blaszanego na kawę.. wierci się dziurę pod rurkę (u mnie 3/4") na górze lub dole w zależności od sposobu odbioru dymu dołem lub górą (jak w linku).. w rurkę 3/4 wlutowuje(wspawuje) się rurkę pod kątem 90 stopni w stronę wylotu dymu zwężając jednocześnie prześwit rurki 3/4 i korzystając ze zjawiska zwężki Venturiego mamy zasysacz tlącego się dymu do komory wędzarniczej...

Prawda, pompka akwariowa może i kosztuje 30zł, ale ja ją już miałem nieużywaną więc kosztów nie liczyłem..
W moim przypadku
rurka 3/4" 20cm - 3zł
puszka na zrębki na złomie - 1zł (kawałek kanału wentylacyjnego 150x150mm)
8 śrubek fi10 do przykręcenia dna i wieka - 1zł
wężyk akwarystyczny - 2zł
piwo - 3zł

suma 10zł jutro mogę wrzucić zdjęcia zainteresowanym :mrgreen:
XXX

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

.

Post autor: man111 » 2013-03-23, 16:51

Ja tez skleciłem dymogenerator na szybko z puszki, kawałków rurek i działa. Co prawda mam sprężarkę od lodówki i musiałem zmniejszyć jej wydajność, ale działa. Gdybym nie musiał inwigilować to już bym zrobił porządnie, a tak to ......bez zdjęć, a smakuje wybornie.
Oczywiście wyroby.
Człowiek w stadzie staje się baranem. Dlatego jestem indywidualistą.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-03-24, 16:15

@zwyczajny
Pisałeś
w rurkę 3/4 wlutowuje(wspawuje) się rurkę pod kątem 90 stopni w stronę wylotu dymu zwężając jednocześnie prześwit rurki 3/4
Nie daj się prosić. Jeżeli sprawdziłeś i to działa to mógłbyś chociaż jakiś rysunek zrobić z wymiarami.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-03-24, 17:26

Wygląda to mniej więcej Tak

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to dzisiejszy wsad świąteczny planuję zrobić na zimno.. od 4 godzin w 25-30C się dymi
Obrazek

Zobaczę na ile wystarczy ten wsad trocin..
XXX

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-03-24, 17:43

Super :brawo , ale nie widzę żadnych przewężeń rurki o których pisałeś. Co to za smakołyki wiszą na pierwszym planie?
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-03-24, 18:50

" na pierwszym planie słonina paprykowana, przewężenie jest w miejscu gdzie w tym przypadku miedziana rurka jest wprowadzona zagięta pod kontem 90' w stronę wylotu dymu.

Ta właśnie rurka działa jako przewężenie wywołując efekt venturiego. Tłocząc powietrze rurką wymuszasz cug. banalnie proste.

Na podobnej zadadzie działa "smoke daddy" i jest duuzo prostrzy do zrobienia. poszukaj też hasła "ventura" powodzenia;)
XXX

Vivenda
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-03-21, 12:44

Post autor: Vivenda » 2013-03-24, 19:12

zwyczajny pisze:Zobaczę na ile wystarczy ten wsad trocin..
Jestem bardzo ciekawy.
alvid pisze: nie widzę żadnych przewężeń rurki
Musisz to sobie wyobrazić. Cienka pionowa rurka na zdjęciu jest w kształcie litery „L” dłuższy bok litery to część rurki którą widzimy na zdjęciu. Krótszy bok jest wewnątrz szerszej rurki skierowany w stronę wędzarni. Różnica pomiędzy średnicą wewnętrzną grubszej rurki a średnicą zewnętrzną cieńszej jest właśnie tym przewężeniem.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości