Impreza

Czyli coś na ząb...
Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Re: ,

Post autor: Fenol » 2013-01-03, 19:07

man111 pisze:Czy to jest coś takiego?
http://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/po ... ment-11799
Może bardziej dokładną recepturę mógłbyś napisać?
Polędwiczka z linka wydaje się przypieczona (gorący dym) i niedopeklowana (zieloności/szarości na przekroju), ale ogólnie robię coś podobnego.

A robię tak:
- na 5 kg mięsa potrzeba 100g pektosoli
- każdą polędwiczkę oddzielnie ważę, nacieram wyliczoną ilością soli i wybranej przyprawy wkładam do woreczka, usuwam powietrze zakręcam i takie pakieciki idą do peklowania.
- peklowanie 5-7 dni w temp 0-4*C w kamionce lub wiaderku. Woreczki z mięskiem powinny ściśle wypełniać naczynie, być przyciśnięte pokrywką/talerzem i lekko obciążone, chodzi o to by miały jak najmniejszy kontakt z powietrzem.
- po peklowaniu wiązanie jak na fotkach i obsychanie przez noc.
- wędzenie 10-12h, dym lekko ciepły 30-40*C, palenisko na podłodze w rogu wędzarni, wióry olchowe, pod koniec wędzenia szczapy śliwowe lub wiśniowe.
- studzenie do następnego dnia w wędzarni.
- teraz można już, z nabożną czcią , degustować ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

.

Post autor: man111 » 2013-01-04, 12:00

Polędwiczki już kupione i muszę się dopytać :)
kol. Fenol a może coś na temat przypraw. Robisz mieszankę czy do każda sztuka tylko z jednym ziołem? Na zdjęciu jedna po przekrojeniu jest ciemna, druga jasna-co na to miało wpływ?
Człowiek w stadzie staje się baranem. Dlatego jestem indywidualistą.

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Re: .

Post autor: bwie. » 2013-01-04, 13:16

man111 pisze:...jedna po przekrojeniu jest ciemna, druga jasna-co na to miało wpływ?
Jedna wygląda na zwykłą a druga (ciemniejsza) chyba była robiona podobnie jak wędlina dojrzewająca.
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Re: .

Post autor: Fenol » 2013-01-04, 16:07

man111 pisze:Polędwiczki już kupione i muszę się dopytać :)
kol. Fenol a może coś na temat przypraw. Robisz mieszankę czy do każda sztuka tylko z jednym ziołem?
Każdą polędwiczkę przyprawiam jednym ziołem (wyjątek: liść z zielem angielskim), ale tu jest pełna dowolność, możesz poeksperymentować.

man111 pisze: Na zdjęciu jedna po przekrojeniu jest ciemna, druga jasna-co na to miało wpływ?
Ta ciemna jest (a raczej była :slinka ) "sezonowana" czyli podsychała sobie od wigilii, wisząc w kuchni w temperaturze pokojowej.
Ta jaśniejsza od uwędzenia przechowywana była w lodówce.

Awatar użytkownika
Rikmen
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2009-03-09, 20:53
Lokalizacja: Wa-wa WA

Post autor: Rikmen » 2013-01-12, 19:19

bnp pisze:Solanka, solianka, soljanka wiele ma to nazw, jak i wiele jest na nią przepisów.
Podam dokładny przepis jak ją będę gotował, może już w sobotę. :1st
@bnp
Jak tam Twoja soljanka? Sobota minęła, a Ty nic się nie chwalisz, czy cosik wyszło, czy nici z gotowania.
Pozdrawiam Rikmen

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-01-15, 09:43

Obrazek

Obrazek

Oto moja solianka :slinka.
Przymierzałem się do niej z rok, bo jakoś nie przemawiało do mnie połączenia ogórków kiszonych i przecieru pomidorowego, choć kol.bnp zachwalał jak umiał.
No i stało się, zupa była wczoraj i znikła jak kamfora :mrgreen: .
Przepis oczywiście zmodyfikowałem pod możliwości mojej zamrażarki.
Polecam i życzę smacznego Obrazek.
czytam nie pytam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości